Ze sterea mono

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#16 Příspěvek od tomasjedno »

masar píše:Hodnota R1=360Ω je tedy správně.
:wink:
Na první pokus jsem napsal, že máš recht (i když přesnější by bylo 370 Ω resp. 390 || 6k8).
Ale po další úvaze mi došlo, že ten invertující (dolní) zešilovač má od přírody větší zesílení, protože dělič v jeho zpětné vazbě je taky 390 Ω / (22 Ω || 390 Ω).
Takže zpátky na stromy, stejně velký signál na výstupech bude při R1 = 390 Ω.

P.S. Nebo ještě jinak - ten invertující zesilovač zesiluje signál z výstupu neinvertujícího zesilovače, a to v poměru
Z = - R407 / R1, na hodnotě R403 to prakticky nezávisí.
ransom píše:Tohle se dělá proto (ten menší odpor), aby se invertující strana můstku dostala do limitace o kousek dřív než budící.
A to je dobré k čemu? Aby se o 3 W snížil využitelný výkon? Jaká katastrofa nastane, když budou limitovat oba současně, nebo když ten invertující nebude limitovat, ale jen kopírovat limitování toho neinvertujícího?
ransom

#17 Příspěvek od ransom »

Protože při buzení už limitovaným signálem dochází k zákmitům a odtrhům. Navíc je limitace nesymetrická, jak jsem napsal. Budit koncák nesymetricky limitovaným signálem přináší další potíže - v signálu vzniká DC složka.
Nepatrné snížení výkonu nikdo sluchem nepozná. Když třeba u TW140P zapneš soft limitaci, nevybudíš konec na víc jak 30W. Pocitově je to pořád stejně nahlas jako při plném vybuzení.

Bavíme se o těch svazarmovských vykopávkách. Nevím o tom, že by se tohle opatření při můstkování dělalo u jakéhokoli civilizovaného zesilovače. A samozřejmě, košer řešení je symetrický vstupní signál, eventuelně invertor. Buzením z výstupu neinvertujícího kanálu roste šum a zkreslení.
Kdyby se u TW obracela fáze pro můstek invertorem, mohly by mít oba kanály zesílení stejné. Tohle je ale mnohem jednodušší, no tak to Janda kdysi udělal takto.

Abych utnul dohady: Zesílení obou stupňů je v základu stejné.
Při můstkování je zesílení invertujícího kanálu dáno poměrem R1/R407.
masar

#18 Příspěvek od masar »

tomasjedno píše:...Takže zpátky na stromy, stejně velký signál na výstupech bude při R1 = 390 Ω...

Ano, máš pravdu. Pro ověření jsem, jen narychlo, nakreslil princip na Falstada.
:wink:
tomasjedno

#19 Příspěvek od tomasjedno »

ransom píše:Protože při buzení už limitovaným signálem dochází k zákmitům a odtrhům.
To by mi přišlo relevantní, kdyby ten buzený druhý zesilovač ještě nelimitoval (tj. měl zesílení <1). Ale budiž.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“