Voyager1-řídicí systém
Moderátor: Moderátoři
Voyager1-řídicí systém
Zjevně to neřidí běžné pc nebo jednočip.
Lze se někde dozvědět více o architektuře toho řidicího systému?
Určitě je alespoň/přinejmeším zdvojený.
- pocitujlasku
- jardafiala
- jardafiala
Píšou, sonda má tři základní systémy (the Computer Command System (CCS), the Flight Data Subsystem (FDS), and the Attitude and Articulation Control System (AACS)). Všechny jsou zdvojené.
CCS je zapnutý stále, ostatní se zapínají dle potřeby. Jsou navzáje prokřížené, kterákoliv část druhého systému může zastupovat svůj duplikát.
Poměrně komplexní systém zabírá 70kB nevolatilní paměti. Lze jej přepisovat/programovat i během letu. Moduly byly psány týmy až čtyř programátorů v Fortran 5, Fortran 77; pozdější rozšíření v C.
Procesor zpracuje 81k instrukcí/sec, což je 7500x méně než dokážou dnešní mobilní telefony. Data jsou vysílána rychlostí 180 bit/sec
V článku jsou další podrobnosti k archytektuře a linky ke komunikaci a vybavení.
Edit: sonda nese 11 měřicích zařízení, z nichž je zapnuto už jen 5 kvůli kleasající kapacitě zdroje el. energie.
Sonda vysílá nevelkým výkonem 22W, signál sem letí 22,5h, přijímaný rf výkon na Zemi zachycuje parabolická anténa o průměru 70m nebo dvě o průměru 35m. Mají chlazené anténní konvertory, kvůli snížení vlastního šumu.
Měřene veličiny zaznamenává sonda na 8mistopou magnetofonovou pásku. Po odvysílání dat jsou údaje na pásce znovu přepisovány.
Každodenní selftest zdvojených palubních systémů trvá 4 hodiny.
kulikus píše:To je můj oblibený webík. Díky!
Píšou, sonda má tři základní systémy (the Computer Command System (CCS), the Flight Data Subsystem (FDS), and the Attitude and Articulation Control System (AACS)). Všechny jsou zdvojené.
A je to z roku 1977!!!! Klobouk dolů i se zbytky vlasového porostu! A mně odchází mobily každý 3 - 4 roky!
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
A kutilmile - nelituju tě
- pocitujlasku
HW z tej doby ma tu vyhodu, ze tie obvody boli dost odolne, hrubsie vrstvy kremikovych platov, nizka hustota tranzistorov = mensia riziko poskodenia.
Mna len stale udivuje, ze su tam ludia, ktori to vedia preprogramovat. Predsa len dnes uz malokto rozumie asembleru, a oni tam pravdepodobne idu este nizsie, priamo strojovy kod.
pocitujlasku píše:Predsa len dnes uz malokto rozumie asembleru, a oni tam pravdepodobne idu este nizsie, priamo strojovy kod.
The original software for the Voyager probes was written using Fortran 5 then ported to Fortran 77, and today there is some porting in C.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jeden, původně lampasák uměl dokonce Adu, ve který v USA programovali obraný systémy.
A kutilmile - nelituju tě