Dálkový ovladač SONY

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jimmi2

Dálkový ovladač SONY

#1 Příspěvek od Jimmi2 »

Přestala mi fungovat některá tlačítka na dálkovém ovladači od SONY Bravia. Tak jsem to rozebral a jsem zmaten.
Pod gumovou klávesnicí je plošňák. Na něm je proti světlu vidět cosi jako spirálka pod každým tlačítkem. Ovšem mezi plošňákem a klávesnicí je jakési lepivé "žblemcáto", to jsem nikdy neviděl.
Má to vliv na funkci?
Na jakém principu tato tlačítka vlastně fungují a co se s tím dá dělat?
Děkuji.
Přílohy
ovladac.jpg
ovladac.jpg
ovladac.jpg
ovladac.jpg
LADER

#2 Příspěvek od LADER »

Jestli je to sladký, tak to může být sirup, džus, nebo Cola. Pak by to mělo jít opatrně teplou destilovanou vodou a pak pořádně vysušit.
Jestli je to mastný, třeba od žebírek, tak bych zkusil isopropanol.

Ale nevím, já jsem rozebíral akorát tři dálkový ovládání a to od starý Tesly 416, pak Sony 561R a Samsung TV (typ už nevím). No a také kalkulačky Sharp 506P, všechny byly uvnitř suché, maximálně tam bylo trochu prachu. Tehdy jsem neměl isopropanol, tak jsem to čistil ironem, nebo lihem. Tu kalkulačku jsem nemusel, ta fungovala, jen jsem chtěl vidět jak to uvnitř vypadá, myslím že tam toho moc nebylo.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Separuje se to z "gumy" tlačítek, chce to vymýt, ale pozor na grafitovou vrstvu na meandrech kontaktů, aby nešla s sebou.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ta gumova membrana sa "spotila" - vylucila silikonovy olej. Vycistit.
PotPalo

#5 Příspěvek od PotPalo »

Tak tak, olej. Gumu vyprať v teplej mydlovej vode (odtok zaštupľovať, keby niečo odpadlo nech to nieje hneď preč), na plošný spoj použiť mokrú mydlovú handričku, snažiť sa nenamočiť integrovaný obvod. Po vysušení pred poskladaním radšej odskúšať všetky tlačidlá, hlavne zvuk, programy, a zapínanie.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Je to divný, některejm výrobcům to dálkáče nedělají vůbec, třeba Philipesa Panasonic. Samsungy některý modely přímo tečou i okolo tlačítek a některý vůbec. Soňák z Tuzexu starej skoro 40 let to nikdy nedělal a jinej Soňák z půlky devadesátek jsem musel čistit minimálně jednou za rok.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Náhodou mne takto tiekol Philips pre video. Ale iba hlavné často používané tlačítka. Tak neviem či to aktivuje ľudský pot, alebo opakovaný tlak na tlačidlá.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
dred

#8 Příspěvek od dred »

Na starých ovládačoch to bola skôr rarita.. ale treba si uvedomiť aj frekvenciu používania DO... Vtedy pri pár programoch ani nebol dôvod. Dnes drží užívateľ diaľkáč celý večer v ruke (aby mu ho druhá osoba náhodou nezobrala) a prepína ostošesť. Teplo, tlak a pot nerobí dobre ničomu :lol:

Pokiaľ guma púšťa olej treba to rozobrať a každý diel poriadne umyť. Netreba sa báť mydlového roztoku (najlepšia je asi JAR) a poriadne to zub.kefkou pod horúcou vodou "vydrhnúť". Potom vysušiť najlepšie pred teplovzdušným ventilátom 40-50° zo 10-15 minút a hotovo.
Vody sa netreba báť - odparí sa :wink: Prípadný oplach ipou na vytlačenie vlhkosti - ale je to zbytočné ..škoda ipy.
Robím to tak vždy a bez akejkoľvek ujmy.
Na poškodené uhlíkové plôšky dostať kúpiť opravnú sadu - silikonové lepidlo a nové plôšky za pár korún. Niekedy sa síce odlepia.. to závisí od degradácie gumy a stupňa odmastenia.
V núdzi som použil aj hliníkovú fóliu. Najlepšie drží tá z vnútorného obalu krabičky z cigariet. Je podlepená papierom.
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Jestli máš štětku na holení, tak to rozebrané celé umej pomocí vody, Jaru nebo mýdla a té štětky. Po usušení to pojede naprosto bez problémů.
petrfilipi

#10 Příspěvek od petrfilipi »

Mně se takhle potí rukojeť šroubováku z NDR.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Nojo, kde ti soudruzi z NDR udělali chybu? :lol:
Ale třeba jejich silikonový lepidlo na akvárka Cenusil, nic lepšího jsem od tý doby v ruce neměl. U kámoše to drží natupo slepený skoro 3/4 tuny vody už 30 let.
Jirka

dred

#12 Příspěvek od dred »

Celeron píše:U kámoše to drží natupo slepený skoro 3/4 tuny vody už 30 let.
..ale to sklo nepúšťa ten silikónový sajrajt !!
Jimmi2

#13 Příspěvek od Jimmi2 »

Jsem tedy vcelku v šoku 😎
Upozorňuji, že se určitě nejedná ani o džus, ani colu.
Plošňák je potřísněný v celé ploše, pouze shora. Hodně to lepí. Nečekal bych, že to může být z té gumy.
Ty vodivé grafitové plošky jsou kde? Naspodu tlačítek?
Zajímavé, že na plošňáku jsou spíše vlnovky, než separátní kontakty. Viz snímek.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Jimmy, v extrémním případě ten volej dokonce vzlímá kolem jednotlivých tlačítek až na přední plastový panel s popisem dálkáče.
Jirka

dred

#15 Příspěvek od dred »

Ten sajrajt nie je žiadny cudzí produkt vyliaty či obliaty...
Je to časom, teplotou a tlakom degradovaná silikónová guma použitá na výrobu tých dotykových plôch - v podstate všetko to "mäkké" čo v tom ovládači je.

A tie grafitové/uhlíkové plôšky sú pod každým tlačítkom, čo vykúka z vrchného dekla.. také čierne ováliky, štvorčeky či kolieska. Mávajú odpor 0,5 až 3k ohm (merané na okrajoch) Väčší odpor už je problematický...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“