Trafo 16V/12,5A
Moderátor: Moderátoři
Trafo 16V/12,5A
(220V/16V/12,5A) udělat regulovatelný zdroj 0-12V/8-10A?Bohužel s tímhle začínám.Našel jsem nějaká schémata,ale vždy tam bylo jiné trafo,třeba 24V atd.Já bych to potřeboval přímo na těch 16V na sekundéru.Nic náročného,jak říkám,moc se v tom neorientuju,ale něco málo znám,DPS atd udělát zvládnu,ale vypočítat hodnoty potřebnejch součástek atd.,to už ne.Moc dík všem,toonnyy.....
Asi bude nejlepší upravit už nějaké existující schéma, navržené pro jiné trafo. Pokud je nějaký zdroj navržen pro menší proud, dá se předělat výkonová část. Rozsah výstupních napětí by neměl být problém změnit.
Mimochodem, u spojitého stabilizátoru budeš mít při výstupním napětí blízkém nule a proudu 10 A pěkně zatížený výkonový prvek zdroje. To skoro vypadá na nucené chlazení, popř. na možnost vařit kafe na chladiči.
Kód: Vybrat vše
http://www.bastleni.eu/obsah/reg_zdroj.pdfTakže ve výše uvedeném odkazu je celkem jednoduchý reg. zdroj,já nic mimořádného nepotřebuju,půjde tedy upravit na trafo které mám?Jak říkám,moc se v tom nevyznám,ale úplný laik taky nejsem.Kdysi na vojně,sem si postavil zesilovač 2x25Watt,včetně navinutí trafa,ale to už je 25 let,od té doby do "toho" nedělám.Díky všem za radu,hlavně jaké součástky tam vyměnit a za jaké.toonnyy........
PS.Trafo dává 16-18V,takže mě stačí výstup do max 12-15V,a asi 8A.
Muzes to pouzit bez uprav, pouze hnes s delicem, ktery dela R1. Jestli nemas, nebo nesezenes tyhle trandy, tady mas nahrady:
http://www.sweb.cz/swaydodo/nahradyTESLA.htm
Asi bych dal silnejsi T4, nebo 2 paralelne a R4 drzet nizko, kvuli topeni. ALE budes potrebovat poradny chazeni(kdyz mensi chladic, tak nuceny chlazeni). Takze investice do velkeho chladice.
BTW naco ten zdroj chces? Jestli by se nevyplatilo uvazovat o spinanem zdroji, tam ti vyznamne odpada chlazeni, zapojeni taky neni slozite, je to par soucastek.
EDIT//nez jsem se vykydal, tak mne masar predbehl. A ty to chces porad jako tu nabijecku?
To co píšeš není nijak v rozporu s tím, co se psal já. Pro jistotu zopakuji
Asi bude nejlepší upravit už nějaké existující schéma, navržené pro jiné trafo. Pokud je nějaký zdroj navržen pro menší proud, dá se předělat výkonová část. Rozsah výstupních napětí by neměl být problém změnit.
.... u spojitého stabilizátoru budeš mít při výstupním napětí blízkém nule a proudu 10 A pěkně zatížený výkonový prvek zdroje.
Nelíbí se mi např. použití spínacího tranzistoru řady KU jako výkonového prvku.
Takže jsme se opět shodli, poněvadž navrhuješ upravit schéma, spíše jiný výkoňák, pořádné chlazení...
Mimochodem odkud původně pochází to zapojení?
Pises o nejakem schematu a nejakem zdroji, ale zadne mu neuvedes. Tony psal ze neco nasel, ale moc z toho stastnej nebyl.Ten zdroj není nic moc. Nelíbí se mi např. použití spínacího tranzistoru řady KU jako výkonového prvku. Zdroje se dnes většinou dělají s nějakým integrovaným obvodem + externí výkonový prvek a další nezbytné součástky.
Odkud to schema autor toho PDF okopcil, tezko zjistis...leda napsat jemu(alespon mohl uvest zdroj, aby se dalo dohledat info).
Jedno osvědčené mi tu leží, ale problém je v tom, že nemám čas to překreslovat, aby to bylo čitelné pro všechny, nikoliv jen pro autora a jeho blízké spolupracovníky. Nicméně tam stejně nelze použít výše zmíněný KU... hlavně kvůli výkonové ztrátě (až přes 200W).
Takže uvítám jakýkoli návrh,upravený pro to mé trafo,trafo je tovární výroby,tak ještě třeba dodám typ,štítek tam je.
Někdo z vás psal,že to schéma z toho PDF není moc dobré,taky že digital vmetr nebude přesný atd.No právě proto jsem se obrátil sem,u mě v práci je člověk,kterej tomu taky rozumí,ale rada od něj-jako když radí bohatej hladovýmu,že si musí nejdřív najít práci,to ho asi nenasytí.
Jinak opět všem dík za odpovědi,i z toho se člověk doví dost zajímavejch věcí.toonnyy.........
Ale ak sa ti chce, tak napr. tu: http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/circuits.htm
hľadaj.