Vrtačka NAREX EV513D - jaké označení ložiska ?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JiriTom

Vrtačka NAREX EV513D - jaké označení ložiska ?

#1 Příspěvek od JiriTom »

Věděl by někdo, kdo opravoval tuto vrtačku, jaké označení má ložisko na obrázku, popřípadě jaké ložisko koupit ? Díky.
Přílohy
20240505_161457.jpg
20240505_161457.jpg
20240505_161335.jpg
20240505_161335.jpg
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Kdyť to tam máš na něm vlevo dole napsaný, 627 Z, jestli to čtu správně. malej průměr=7 mm,velkej=22 mm, šířka=7 mm a aasi z jedný strany prachovka. SKF mají skoro všade za cca stovku.
Ovšem jestli se ti ho podaří z hřídele stáhnout, to netuším. Pěkná prasečina sekáčem "zvětšit" průměr hřídele.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JiriTom

#3 Příspěvek od JiriTom »

Celerone díky. :) oměřím to...
Vrtačku jsem kdysi novou kupoval já, takže to asi spáchali v Narexu.
Pravděpodobně se asi i protáčel vnější plášť ložiska, je to bohužel uložené v plastu s tenkým kovovým mezikroužkem. Rachotu bylo hodně... Uvidíme.
makak

#4 Příspěvek od makak »

Mám podobnou vrtačku Narex, skoro 30 roků. Dostala dost zabrat při vrtání příklepem do poctivého betonu. Poslední dobou se mi zvuk moc nepozdává, i když už jí tak netrápím. Kdybych se chtěl podívat dovnitř, jak na tom jsou moje ložiska, na co si dát pozor, v jakém pořadí se to rozebírá ? Hlavně s ohledem na kartáčky, aby na mě nevyskákaly pružinky, které pak člověk neví, jak dát zpátky... :wink:
JiriTom

#5 Příspěvek od JiriTom »

Vytočit čtyři šrouby, držící převodovku, čtyři šrouby držící plastový kryt motoru. Uhlíkové klece jsou zajištěny jedním šroubkem. Po uvolnění klecí uhlíků to jde už vysunout ven tahem za přední část. Nic nemá snahu vyskakovat.
To ložisko na mém obrázku je na šrot, vyměním ho (snad) a do převodovky raději nepolezu...
Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

Ty záseky jsou od unašeče, když se obráběla hřídel (broušení ,soustružení). Není to zásah kutila.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
makak

#7 Příspěvek od makak »

JiriTom: Díky za radu! Zkusím to.
Sandal: Taky si to myslím, viděl jsem řadu takhle vypadajících konců hřídelů ještě před montáží ložisek, kdy není důvod do toho mlátit majzlíkem. :wink:
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

Pokud to nepůjde snadno stáhnout, tak bych vnitřní kroužek opatrně odbrousil rozbrušovačkou, ideálně s regulovatelnými otáčkami a ne moc silným kotoučem (třeba 3 mm řezacím).

Použitelný by byl i nástroj na úrovni Proxxonu apod., nebo začít rozbrušovačkou a dokončit to jemnějším.

Jinak překvapivě tady je explozivní výkres i s popisem dílů.

Jo a jako nové ložisko bych tam dal provedení ZZ (také 2Z), neboli prachovka z obou stran. Předpokladem samozřejmě jsou shodné rozměry (nedíval jsem se do tabulek, zda to lze).

Obloukem se vyhni různým "výhodným" PRC apod. ložiskům.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 05 kvě 2024, 19:23, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Stahovakom to pojde.
JiriTom

#10 Příspěvek od JiriTom »

Našel jsem i několik dalších výkresů EV513D, ale svorně na všech není právě to moje ložisko uvedeno...

Zkusím to nejdříve stahovákem, až ho najdu, dvacet až třicet let jsem ho neměl v ruce a už také nevím, jestli tak malé ložisko s ním půjde sejmout. :D
JirkaZ

#11 Příspěvek od JirkaZ »

Než nasadíš stahovák, tak si ručně rozprostři ty kuličky co nejvíc pravidelně, jinak se to bude křížit a nepůjde to.

Holt ta chybějící klec vadí...

Ale jak píšu výše, žádné násilí, to citlivé odbroušení je ohleduplnější.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JiriTom

#12 Příspěvek od JiriTom »

Ta snaha o rozprostření už tam je, po vyjmutí rotoru byly kuličky v lajně za sebou a nešlo s nimi skoro hnout. :)
Kam se poděla klec a krytky je záhadou, zpečený náznak zbytku jedné krytky jsem našel...
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

JiriTom píše:Kam se poděla klec a krytky je záhadou,

No není, něco jako tříštivě drtivý mlýnek a k tomu odtah mouky ventilátorem pryč.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

MiraSt

#14 Příspěvek od MiraSt »

Stahovák nemám. Dělám to ve svěráku kdy rotor upnu do dvou špalkú a pomocí velkých šroubováků to stáhnu přes hranu čelistí. Postup jako u vysavače.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
kovka

#15 Příspěvek od kovka »

Ložisek jsem měnil řadu, vzal šupléru a na webu je řada prodejců ložisek, kde není problém dle rozměrů typ ložiska identifikovat.
Pokud se nedostanu stahovákem, zpravidla u komutátoru, rozlomím venkovní
kroužek a vnitřní naříznu Dremelkou, pak už jde většinou za ten zářez ten kroužek kombinačkama sundat, ve Tvém případě bych ho prořízl "durch".
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“