zkušenosti se stavebnicí FV regulátoru Bel
Moderátor: Moderátoři
zkušenosti se stavebnicí FV regulátoru Bel
https://www.bel-shop.eu/stavebnice-mpps ... ch-panelu/
Koupil jsem očesanou verzi, protože spoustu součástek mám v šuplíku - všechny IGBT, vstupní kondy, chladiče, takže cena skoro poloviční. Domluva majlem s p. Budinským z Belu je perfektní, odpovídá velmi rychle.
Zopár zkušeností se stavbou - DPS je jednoduchá jednostranná, takže bacha na propojky, je jich 12ks
- čidlo teploty chladiče je KTY82 v SMD, má se připájet na takové lámací kolíky. Pakárna, navíc mi to přišlo dost chábrus. Připájel jsem ho na malý kousek tišťáku, drátky vyvedl.
- napájení řídicí elektroniky je provedeno přímo z napětí panelů přes trand BUJ302A, který má buzení do báze odpory 2x82k v serii. Podle návodu to má makat už od 40V, dávat min. 10mA. Ale trand má β 20 - 35, takže buzení při napětí do 100v nestačí. Při oživování je potřeba jeden odpor proklemovat.
- v původní stavebnici jsou vstupní ellyty pod chladičem koncových trandů. To není moc dobré řešení, kondy budou trpět zvýšenou teplotou a dost se jim zkrátí životnost. Daly by se třeba zapájet z druhé strany. Já tam mám jiné chladiče a C, zahřívání nehrozí.
Regl makal celkem na první dobrou, ale s jednou výhradou - na výstupu dává max. střídu 86% ( já teda naměřil jen 82%) Tedy deadtime 18%. Původně jsem si myslel, že to je kvůli zhášení oblouku v mech. kontaktu termostatu, ale p. Budinský pravil, že to je kvůli rušení. Buzení IGBT je přes poměrně velké odpory, aby spínaly pomalu a rušily míň. Velký deadtime má zaručit, že se nepotkají sepnuté.
Při vyšším napětí panelů ( 250 - 300V) to nevadí, ale kdo má panelů míň, regl už neprotlačí do zátěže plný výkon. ( standartní bojler 2000W)
To jsem reálně změřil - 4 ser.panely= 150V na přímo 940W, přes regl 800W, měřeno DC a true RMS wattmetrem. Tím menším plněním ( střídou) se trochu zvedne napětí panelů, ale to zdaleka nevyrovná ztrátu výkonu.