RCR SABA 404 malá citlivost

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
1jarda

RCR SABA 404 malá citlivost

#1 Příspěvek od 1jarda »

Dobrý den, zprovozňuji RCR SABA 404, na pásmu VKV má malou citlivost tuneru.
Při použití pouze vestavěné prutové antény lze naladit minimum stanic a potenciometr hlasitosti musí být nastaven za polovinou svého rozsahu , pro stereofonní poslech je signál příliš slabý.

Při použití vnější antény zapojené do zdířek UHF se citlivost zlepší i příjem stereo signálu, ale stále to není ono.

S tímto RCR nemám zkušenosti, ale asi to není normální stav, že pro lepší citlivost vyžaduje připojení vnější antény.

Servisní návod a el.schéma mám, zatím jsem nic neměřil, dle ukazatele stupnice ladí o 1MHz níž, ale to nebude pravá příčína.

Měl bych se nejprve zaměřit na vstupní díl, nebo máte jiný názor, co by tento stav mohlo způsobovat?
masar

#2 Příspěvek od masar »

1jarda píše:...Servisní návod a el.schéma mám, zatím jsem nic neměřil, dle ukazatele stupnice ladí o 1MHz níž, ale to nebude pravá příčína...
A proč by to nemohla být příčina. Pokud oscilátor "ujede", zhorší se souběh s ostatními laděnými obvody, které budou naladěny o 1MHz níže, než by měly...Ale nevím, já to za tebe nezměřím.
:wink:
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

1jarda píše:servisní návod a el.schéma mám, zatím jsem nic neměřil, dle ukazatele stupnice ladí o 1MHz níž, ale to nebude pravá příčína. . . .
Měl bych se nejprve zaměřit na vstupní díl, nebo máte jiný názor, co by tento stav mohlo způsobovat?

začni tím, že sem dáš na prostudování to tvoje schéma . . . bez toho se radit moc nedá . . .
jaké možnosti měření máš ?
tohle chování přijímače může způsobovat cokoliv a v celém přijímacím řetězci,
od vstupu po detektor . . .
prováděl jsi porovnání s jiným přijímačem, jestli je ta citlivost opravdu horší ?
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“