Kontrola úniku vody bazénu ohmmetrem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Kontrola úniku vody bazénu ohmmetrem

#1 Příspěvek od mi-ro »

Mám podezření na únik vody ze zapuštěného bazénu. Skelet je z cca 8mm plastu (novodur?). Když dopojím všechny přívody-vývody vody, šla by netěsnost ověřit el. měřením vody proti zemi?
..to bude jen ňákej odpůrek
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Kdybys ponořil desku nějakých známých rozměrů do bazénu a změřil vodivost třeba vzhledem k nejbližšímu zemniči na hromosvodu když to ještě neunikalo a za stejných podmínek udělal měření teď tak by to šlo. Problém je, že nikoho nenapadne něco takového měřit když to nepotřebuje---- :D
PavelFF

#3 Příspěvek od PavelFF »

Jako elektrikář to vyzkoušíš a uvidíš. Třeba zjistíš nějaký relativně malý odpor. Jenže jak potom vyhodnotit naměřený výsledek? Zjistíš tím místo úniku? Možná, že i "těsný" bazén má nějaké slabé úniky, které se elektricky hodně projeví, ale majitel o nich neví, protože jsou nevýznamné.
Bazén nemám, ale spousta lidí ano a spíš bych se jich ptal, jaký úbytek je ještě normální. K podezření jsi přišel jak?
samec

#4 Příspěvek od samec »

Jasne, že by to šlo. Plast má obrovský izolačný odpor. Ak to niekde presakuje a vo vode je bazénová chémia, tak tam bude merateľný prúd. Dokonca by sa mal meniť prúd podľa toho, ako ďaleko od miesta úniku ponoríš elektródu.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Jestli ti to opravdu utíká, kup 2-3 kg nejlevnějšího kafe a hoď ho do bazénu. Brácha takhle zašpuntoval kachlíkovej sklepní bazén u Vasila Mohority ve Štítě. Opravit to jinak nešlo, bazén tekl u obvodový stěny domu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Tak to nvm jak by vypadala voda po 3 kg kafe. :D Prostě voda mizí. Ale třeba je to jen běžný odpar.
..to bude jen ňákej odpůrek
mhepp

#7 Příspěvek od mhepp »

Tak si ten odpar orientačně spočítej: http://www.a-pool.cz/vypocet-odparu-vody-bazenu.php
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

Záleží, jak máš velký bazén, můj má cca 28m³ a v létě je odpar klidně 10cm za týden a taky se navíc něco vycáká, hlavně když tam řádí děti.
jasnap

#9 Příspěvek od jasnap »

10 cm tak za měsíc, normálně 2-3 cm za týden ale jen v koupacím období, jinak bazén zakrývaný solární plachtou a odpar tak 3 cm za měsíc. Bazén 21 m3 při 24 stupních. O plachtě nebo krytu nic nepíšeš.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jezevec »

Zakrývám to solární plachtou, když je dlouho hic, tak ničím, abych neměl příliš teplou vodu (nad 28°C).
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

mi-ro píše:Tak to nvm jak by vypadala voda po 3 kg kafe. :D Prostě voda mizí. Ale třeba je to jen běžný odpar.

No bude vypadat blbě, ale přestane to týct. Prostě to kafe zateče do prasklin a tam naboptná a ucpe. Akorát to nesmíš nechat dlouho bez vody. Stará finta bazénářů, zpochybňovat to je problém osoby neznalé.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Kafe jsem dal do auta a taky přestalo téct a mletej grafit do motoru a přestalo žrát olej :D Množství bylo 10 kafí a 3 lžičky mletýho grafitu. :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“