Pomoc s úpravami souborů .doc a .docx
Moderátor: Moderátoři
Postup je celkem jednoduchý:
1. Umístěte všechny soubory .doc do jedné (libovolné) složky na disku.
2. Otevřete nový (prázdný) dokument Word
3. Otevřete okno VBA (Alt+F11) a v něm klikněte na "File/Import File..." a nahrejte modul Fonty.bas.
4. Otevřete modul a editujte v něm název fontu, na který si přejete změnit použité fonty v dokumentech.
5. Spusťte skript (F5)
Otevře se okno exploreru, ve kterém vyberete složku s dokumenty. Ve všech souborech bude provedena změna všech fontů na font určený ve skriptu. Fonty v automatických tvarech zůstanou nedotčeny. Mění se pouze fonty, nemění se jejich velikost a formátování.
Celý postup jsem nahrál na krátké video.
- Přílohy
-
fonty.txt- (780 bajtů) Staženo 73 x
-
Fonty3.txt- Verze doplněná o možnost měnit fonty textových polí a výběr fontů pomocí dialogů.
(Odpadá nutnost editace kódu - bod č.4) - (1.92 KiB) Staženo 48 x
Ano - to je to důležitý - děláš v tom X let a začínal jsi, když ti bylo -náct, měl jsi k tomu přístup myšleno fyzicky přístup - a bavilo tě to. Mne ve stejným věku bavilo něco jinýho a jak už jsem tady mockrát zmínil, k počítači jsem poprvé přičuchnul až na vojně - a to ještě jen jako klasickej "BFU" navíc s hrozbou postihu "nešahej na nic co neumíš, běda jestli to poyebeš!" - na nějaký zkoušení "co to udělá" moc prostoru nebylo. Svůj vlastní komp, na kterým si můžu vyvádět co skutečně JÁ chci, jsem si poprvé kupoval až když mi bylo skoro 40 - a prostě jsem ho doma potřeboval pro činnosti související se zaměstnáním. Ale ani tak mě programování nikdy neživilo a dej Pámbu ani živit nebude ...DukeNuke píše:Není zač. A nejsem ajťák. Zajímám se o počítače ještě z dob, kdy se programovalo ve strojáku a skriptovací jazyk VisualBasicScript je tu od Win98. Nepotřeboval jsem to k práci, jen mě baví zkoušet co to umí. Asi stejně tak jsem na tom s excelem, ale tam jsem na tom hůř. A pravděpodobně budu starší než ty - to jen tak naokraj. Psát se mi to moc nechtělo, ale proč to nezkusit
...
A kutilmile - nelituju tě
Doplň si do kódu 41 řádek - objWord.Quit.
Kód: Vybrat vše
' vynulování objektů
Set objRange = Nothing
Set objSelection = Nothing
Set objDoc = Nothing
objWord.Quit
Set objWord = NothingA kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Když nechám jeden objekt pro celou práci, tak to nefunguje korektně - ponechává to v adresáři soubory ~$filename, což považuji za větší zlo (tento soubor vznikne, když ve wordu otevřeš filename.doc).
Případně zkus AI, ať to předělá
Pracuje výrazně rychleji než zmíněný soubor .vbs a nemá jeho nectnosti.
Vyzkoušeno na Word 2003 a Word 2007. Nefunguje v LibreOffice.
--------
edit: Ještě jsem opravil některé chyby a doplnil o vobu řezu písma.
- Přílohy
-
Změna fontů.zip- Obsahuje Změna fontů.doc
- (19.34 KiB) Staženo 46 x
-
Změna Fontů2.zip- Verze doplněná o volbu řezu fontu.
+některé opravy skriptu. - (16.64 KiB) Staženo 49 x