KENWOOD KR-A 3080 a nejen zde - automatické ladění FM

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

KENWOOD KR-A 3080 a nejen zde - automatické ladění FM

#1 Příspěvek od jardafiala »

Zatím na dálku ale pán popisuje chování tuneru ve zmíněném přístroji
- automatické ladění běží ale nezastaví se na žádné stanici
- při ručním naladění stanice hraje, nezobrazí se název stanice
takže dotaz - jak to vlastně u digitálních tunerů funguje že se ladění zastaví když najde stanici? A jak potom tuner zobrazí název stanice? Kde by mohla být chyba?
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Automatické ladění: tipoval bych, že se stále využívá kombinace vyhodnocení síly signálu a průchod křivky FM detektoru nulou, přičemž digitální část pak (možná) udělá korekci na nejbližší "normovaný" kmitočet dle přidělovaných kanálů, nebo to spíš tak zobrazí, aby na displayi nebyly zbytečně vidět nějaké příp. odchylky.

No a název stanice? Jedině z RDS, pokud tedy tuner nedisponuje nějakou "Ynteligencí" v podobě přístupu na web a nějaké databáze. Edit: vzhledem k tomu, že uváděný stroj je z 90. let, tak podobné bejkárny nehrozí...

Upozorňuju, že RDS nemají zdaleka všechny stanice (dokonce - jak jsem nedávno zjistil - některé vysílají pouze mono, vohnoutům na stavbě apod. to zřejmě stačí).

Popř. název může být z dříve uživatelem pojmenovaných vysílačů (při programování předvoleb), pokud přístroj něco takového umožňuje (nestudoval jsem to).
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 17 kvě 2024, 13:23, celkem upraveno 2 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Tak první otázku jsem si (aspoň tady) vyřešil, nejdřív jsem si nevšiml ale po pečlivé prohlídce nalezeno, viz přílohu. Ale ty názvy....Pán ode mě koupil podobný jen s vyšším číslem a tam všechno funguje. Může to souviset, pokud nemá informaci "tuned" tak se nesnaží zobrazit stanici. Pokud mi to svěří dám vědět výsledek.
Přílohy
ken tuned.jpg
ken tuned.jpg
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Není vohnout co vohnout , takovýhleho vohnouta bych vohnul . Blb .
jardafiala

#5 Příspěvek od jardafiala »

BOBOBO bylo ožralé už před devátou v sobotu?
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Blbost se nese i na tebe ? I ty seš chrapúň ?
Niečo pre chrapúnov . https://www.youtube.com/watch?v=i5qkmt3WP90
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

Některé stanice vysílají mono, protože tak vystačí s menším vykonem, slabý příjem méně šumí, a jejich pořady beztak nikdo neposlouchá v poslechovce s křeslem ve sweetspotu, alebrž nejčastěji z nějakého přenosného chrchlátka pohozeného někde poblíž. Stereo by tudíž nikdo z konzumentů ani nedocenil.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Hubert_79 »

Co vím, tak monofonně vysílá Impuls a ČRo Plus; tam to asi na závadu není, neb se tam akorát žvaní.
Ohledně toho Impulsu tady bylo celkem veselo :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Mikras »

Sedí kmitočet při ručním naladění? Nemá to snahu líp přijímat při rozladění o 50, případně 100kHz? O víc už to asi nepůjde, to už se nevejde do filtru. Pak to automatika nenaladí. A to zobrazení RDS může být podmíněno vyladěním, tedy tím, že tuner ví, že je "TUNED". U těch tunerů se vyskytuje závada, že dolaďovací cívka diskriminátoru obsahuje v kostřičce keramický trubičkový kondenzátor, kerý časem degraduje a ujede mu kapacita, čímž se obvod rozladí.

Zkontroluj tu "nulu", co je zakroužkovaná ve výřezu schématu. Pokud to při vyladění na nule nebude, pak se podívej pro inspiraci sem.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“