Radio FM v mobilu, dotaz.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
padik

Radio FM v mobilu, dotaz.

#1 Příspěvek od padik »

Radio v tlač. mobilu je mi jasné. V dotykáči mi šlo odinstalovat jako aplikace.
Tak se ptám: Tam musí být stejně připraven hardware toho FM radia, ne? Vstupní obvod, ladící jednotka a tak podobně. (?)
samec

#2 Příspěvek od samec »

Áno, aj anténa. Takže na air-štuple to asi hrať nebude.
pocitujlasku

#3 Příspěvek od pocitujlasku »

ono v dnesnej dobe je to pidi obvod, ktory ma vsetko v sebe.
Ale ako pise samec, na air sluchadla nepojde. Resp. pojde, ale musis mat zaroven pichnute aj klasicke drotove - kedze sluzia ako antena.
To mam odskusane na samsungu, pichnes sluchadla, radio hraje tam, ale ak sa pripoja air, tak zvuk sa automaticky presmeruje na nich.
No vidis, a tak si sa bal
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

pocitujlasku píše:ono v dnesnej dobe je to pidi obvod, ktory ma vsetko v sebe.
Ale ako pise samec, na air sluchadla nepojde.

Ano je tam SDR čip. Který většinou má i funkci přehrávání MP3.
padik

#5 Příspěvek od padik »

Díky moc pánové. Ještě trochu mimo OT. Uměl by mi servis odinstalovat pevně dané-zbytečné aplikace ? Tedy jestli jsou v nějaké ROMce nebo je to pouze pro odinstalaci laikovi znepřístupněný software? Mám Xiaomi a je to zasra.é od nich a navíc od Googlu.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Mají to chráněný smlouvou, servis to pod hrozbou postihu nesmí učunit, musel bys "rootnout" jeho systém - a tím přijít o záruku. Navíc by ti přestaly chodit některý docela důležitý funkce, protože ty mají zrovna "šaomáci" ošetřený dost podivnýma firemníma úpravama samotnýho Andráka - takže "čistej" Android stejný verze sice do founa nahraješ, ale nezprovozníš ho, protože je přímo v hardwaru zablokovanej pro jejich vlastní upravenou verzi systému ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pocitujlasku

#7 Příspěvek od pocitujlasku »

To je dan za to, ze je taky lacny.
tiktak1953

#8 Příspěvek od tiktak1953 »

Mne do Huawei Cun L01 mobilu nepasuje mono sluchatko co mam zo snurov na FM radio.Ide tam mono ci stereo konektor?Aky priemer presne tam ide vlastne konektor.Byva rozdiel v desatinach mm co som kupil.
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
matahari

#9 Příspěvek od matahari »

Na jednom starém Xiaomi mám ROM od Lineage OS a dohranou aplikaci pro FM. Vše je funkční.
Rootem se o žádnou záruku u Xiaomi nepřichází, stačí zpět nahrát globální ROM a zamknout zavaděč. Navíc se zavaděč odemyká pomocí oficiálního postupu a aplikace přímo od Xiaomi, kdy se čeká např. 168 hodin, což je schválně (u nově založeného účtu i déle).
Naposledy upravil(a) matahari dne 19 kvě 2024, 10:33, celkem upraveno 1 x.
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

tiktak1953: uz roky rokuce do mobilov ide klasicky 3.5mm stereo jack.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. S tím rádiem v mobilu je to asi takhle: FM tuner je "přívěsek" nějakýho bezdrátovýho rozhraní - nejčastěji je to Bluetooth. Teď jde o to, zda se výrobce zařízení rozhodne, zda funkci zpřístupní. Měl jsem jakousi Motorolu, která FM tuner v aplikaci neměla, ale v režimu testu byl tuner přístupný, akorát nešel ladit. Potom jsem měl jinou motorolu s FM tunerem - kdy jsem tu aplikaci našel na Google Play a jen ze srandy ji nainstaloval i do té Motoroly bez tuneru - a tuner normálně fungoval a byl použitelný. Takže pokud se chceš téhle funkcionality zbavit, zkus aplikaci FM tuner odinstalovat, nebo ji aspoň "stopni".
Sám ovšem nenacházím důvod, proč tuner "odstraňovat", protože hardware pro jeho provoz tam stejně bude stále (jak jsem psal - přívěsek rozhraní, nebo modulu).
matahari

#12 Příspěvek od matahari »

Tohle je screenshot z Xiaomi Redmi Note 4, ve kterém je ROM od e/OS/ (ne Lineage OS) a funkční FM rádio, aby tady EKKAR nešířil bludy, jak to mají "šaomáci" ošetřený. Telefon je také rootnutý viz. Číslo sestavení.
Přílohy
redminote4.png
redminote4.png
padik

#13 Příspěvek od padik »

Jak jsem psal. Mám poraněnou dlaň a proto používám úzký tlač. mobil. Dotykáč mám na hraní, internet doma, bez dat i simky. Tímto 50% aplikací nikdy nepoužiju. A nahrávám ty svoje zájmové. (mapy offline, Shazam, Spotify, ekvalizer, I Tuneln a tak). Telefon má jen 2 GB operační paměti.
Znamená to tedy, že čím víc aplikací ještě navrch, tím se mi to bude zpomalovat a zpomalovat atd...? Díky.
matahari

#14 Příspěvek od matahari »

Představ si to jako ve Windows, pokud aplikace nespustíš, tak nic nespotřebují.
V Androidu to je různé. Někdy jdou aplikace zakázat, aby se nespouštěly na pozadí a jindy jdou deaktivovat, že se úplně ztratí z nabídky aplikací, takže se tváří, jakoby v systému vůbec nebyly a případně se musí znovu povolit.
padik

#15 Příspěvek od padik »

Tak ještě nemám dost. 1. Appky v mobilech jsou uloženy v nějaké vnitřní flešce? 2. Koupil jsem si kovové jacky 3,5 na výrobu prodlužky na sluchátka. Toho samce nemohu do mobilů nacpat úplně. Trochu jsem ho pobrousil, ale do Xiaomi stejně nejde "narvat" nadoraz . Šupleru nemám, koukám na to hodinářskou lupou, odchylky nevidím. Zřejmě jsou ty sluchátkové konektory na sluchátkách plechové a tlakem samice se poddají. Nebo je to jinak? Dík moc.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“