Tuner tesla T710
Moderátor: Moderátoři
po dlouhé době se obracím s prosbou o pomoc . Dávám dohromady tuner 710 od Tesly.
U opravovaného kusu se vyskytly klasické závady keramické filtry v AM i FM větvi, oprava ujíždějícího naladění kmitočtu, výměna trandu KF 507 u pomocného indikátoru naladění pro ledky 88-104 MHz. Tuner pracuje jak má, je připojen na dobrou venkovní anténu, síla signálu 4-5 ledek, ale mám jeden problém, stereofonní dekodér signalizuje příjem pilotního signálu,na měřícím bodu 10 dekodéru A 290D je obdélník 19 kHz ( nastaveno R1 6k8) , trimr symetrie R3 je uprostřed dráhy ,ale signál je pouze monofonní.
Na vývodech A290 je napětí zhruba odpovídající schematu.jen na vývodu 3 je místo 4,5V napětí 5,9V. Nesetkal se z vás někdo s podobnou závadou,předtím ,než jako poslední pokus budu měnit onoho švába. Jo a nepřijímám monofonní Impulz.
Dík za odpověď.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jsem u konce s nápady na co se ještě podívat, kapitulovat se mě ale nechce. Tohoto stařečka jsem se ujmul z nostalgie a vzpomínky na mládí...Poradil by prosím někdo zkušenější?
Ještě přidám naměřená napětí na A290 dle servisáku:
2 - 3,1V
3 - 5,2V
4 - 11,2V
5 - 11,1V
14 - 3,2V
Při normálním provozu se LEDka rozbliká při "najíždění" na stanici, ozve se zašumělý stereo signál. Ten vypadne při postupném naladění stanice do plné síly a samozřejmě LEDka zhasne.
C6 a C7 v závěsu jsem vyměnil /máte pravdu, byly tam tuším "hovňáky" - jsem teď v práci a mám je doma na stole/ navzdory tomu, že na LCRmetru se nejevily zle. Přitom jsem musel znovu seřídit "pilota", došlo i na výměnu trimru R1. Dále jsem zkoušel i C3 a C5. C11 v napájecí větvi je od včerejška taky nový.
Zkusím se na to podívat tím scopem a zkusím stáhnout R3 /a prověřím ho, protože ty pertinaxy jsou hrozné.../ a taky se pro jistotu mrknu na všechny odpory.
Díky moc za nápady a rady, jak se k tomu dostanu, postnu sem výsledek.
Spíše přestane jen problikávat LEDka. Synchronizaci lze prokázat jen oscilem na pinu 10.Alaska píše:Při rozladění generátoru na jakoukoliv stranu se zvyšuje frekvence problikávání až do zhruba +- 20Hz od 19kHz, potom vypadne ze synchonizace...
Podle datašítů by šířka pásma synchronizace měla být řádově stovky Hz od 19kHz.
Prošel jsem navazující spoje na A290 pípákem. Teď mám v plánu ještě vypájet postupně všechny odpory a přeměřit na LCRmetru. Rádio jinak hraje slušně a už se pomalu smiřuji s tím, že bude mono. Přiznám, že jsem jen laik, pár strojů mě rukama prošlo, většinou to byl nějaký vyschlý nebo svodový kond, případně "student", zatím úspěšně vše opraveno....toto vypadá nad moje síly.