Kroužková a jiná vazba dokumentů
Moderátor: Moderátoři
Dva dny jsem tu nebyl, tak krátce:
Nedaří se mi ty desky vyguglit (asi zadávám nesprávné názvy) - až budu mít možnost, tak ti nějak vyfotím ty moje. Ani nevím, od koho jsem je kdysi dostal, takže jsem je nekupoval, a proto neznám jejich správný název.
Ještě podrobnější popis:
Vrchní a spodní deska je z tvrdého papundeklu, do kterého je zakotvena ta pružná (z ocelové planžety) hřbetní část (polepená textilem). Ta je něco jako Ω naležato. Uzavřená (prázdná) Ω má např. 1 cm - rozevře se až na 2,5 cm. Do rozevřené hřbetní planžety se vloží svazek dokumentů (třeba ty 2 cm tlustý) a sevře se tou hřbetní planžetou. Sevření je pak podobné jako u té umělohmotné, nasouvací - kterou znáš.
Nasouvací UH lišty se vyrábějí i pro svazek 120-ti listů, takže by se tam možná "narvalo" i těch 130. Jenže asi jen těch 80-ti gramových a tys použil křídové, 90-ti gramové (tedy zřejmě tlustší) - takže asi nic
Pružinový pořadač je zařízení pro rychlou a opakovanou vazbu sbírek volných listů do knih.
Pružinová vazba připomíná vnější části vázané knihy s hřbetem, přední obálkou a zadní obálkou. Hřbet však obsahuje ocelovou pružinu, která slouží k držení vnitřní knihy po vložení. Při odsunutí přední a zadní desky o více než 270 stupňů se pružina otevře a vnitřní knihu lze vložit, vyjmout nebo doplnit o jednotlivé listy. Tento proces trvá jen několik sekund a hotová vázaná kniha je jako kniha s pevnou vazbou. Typické velikosti papíru jsou A4 a A5 nebo jejich ekvivalent, maximální výška stohu je obvykle 2 cm.
Video - návod jak vložit dokument(y) - "obr. 2"
- Přílohy