Akumulatory 2 NKNU 24 - NABIJENI
Moderátor: Moderátoři
martin8852 píše:Zdravim. Koukam na naplne baterek a kupodivu tady v chemikarne maji namichany pro baterky k vyrobe 1l naplne za 220.-
https://www.funchem.cz/www-funchem-cz/eshop/50-1-VYROBA-A-RENOVACE/0/5/727-Elektrolyt-do-nikl-kadmiovych-baterii-aplikacni-sada-pro-vyrobu-1000-ml-elektrolytu
Jeste info (na stitku je podrobnejsi).
Elektrolyt o měrné hmotnosti 1,23 g/cm3 je vhodný k použití do nikl-kadmiových baterií. Sada obsahuje správné poměry hydroxidu draselného a lithného v čisté kvalitě. Z důvodu čerstvosti elektrolytu je nutné jej míchat až před aplikací. Při míchání se roztok velice zahřívá, a je třeba jej nechat vychladnout, proto bude dodržujte bezpečnostní zásady dle návodu k použití!
Destilovaná/demineralizovaná voda pro smíchání roztoku není součástí!
Tip na delší životnost roztoku - k zamezení degradace elektrolytu je vhodné po naplnění baterie nalít na hladinu náplně minerální olej. Ten zamezí styku vzduchu s elektrolytem, který déle vydrží.
Take jsem nasel naky skeny kolem baterek zde
https://www.facebook.com/109244116433568/posts/304590610232250/
To je super :] Kolik elektrolytu (objemove) je treba na jednu 2NKNU24? Bude stacit jedna sada?
využiji toto vlákno abych se zeptal nějakého znalého chemika, kdo má praktické znalosti o přidání potřebného množství suchého 90-ti% hydroxidu draselného do určitého množství původního elektrolytu. Případně je možné si to dopředu rozpustit v destilce na nějaký koncentrovaný roztok, a ten dolít do jednotlivých článků v množství kolem čtvrt litru.
Potřebuji totiž ve svých velkých louhových akumulátorech zvýšit měrnou hmotnost elektrolytu na 1,23 g/cm3. Nyní tam mám málo, v jednotlivých článcích od 1,17 po 1,20 g/cm3. V každém jednom článku je cca 3l elektrolytu a já bych tam rád přidal jen potřebné množství nerozpuštěného hydroxidu draselného v gramech tak, abych se přiblížil k požadované hustotě.
Manipulace s těžkými články a jejich vylévání do nějakého sudu nepřichází v mých podmínkách v úvahu. Proto bych jen rád dosypal potřebné množství granulek, a pak časem případně lehce dosypal (nebo dolil koncentrát) na potřebnou hustotu.
Poradí prosím někdo ???
Děkuji,
Vašek
A kutilmile - nelituju tě
Zkusím tedy ještě pohledat na netu nějaké ty výpočty.
V každém článku jsou 3 litry, to jsem psal již ve svém dotazu, a každá ta bedna se třemi články váží více než já. Takže bych to nezvládl vůbec provést.
Vylévat články nechci i proto, protože je tam v článcích nalitý na povrchu i olej kvůli oxidaci.
A těch článků je více, takže bych potřeboval hektolitr nového roztoku
Prostě samé komplikace.
Vašek
Ono ti nic jinýho nezbyde, jak se louh "nažere" CO₂ a to i když máš na hladině olej (ten tam není proti oxidaci, ale právě proti absorpci toho CO₂ ze vzduchu), budeš ho muset vyměnit a pak se tomu hektolitru novýho roztoku nevyhneš. Olejová vrstva absorpci CO₂ jen zpomaluje, bohužel ho nedokáže zastavit úplně. Nepíšeš jak máš ty články starý, ale když jsem před X lety dělal brigádu na poště a při ní jezdil s "klikovou" ještěrkou zn. Balcancar - která právě měla "louhovky" a ne olovo, říkal mi servisák na baterky, že i když baterky NiCd v nich vydrží přes 20 let každodenního provozu, po každejch 5 letech používání je odvezou na repasi, kde je v průmyslovým měřítku vylejou, vypláchnou od starýho oleje a kalů uvolněnejch z desek, nalejou novej čerstvě namíchanej elektrolyt a olej a jako repasovaný je vracejí do užívání s víc jak 95% původní kapacity. Jestli to tenkrát dělal Ferak nebo která akumulátorka, netuším - psal se rok 1988 ...VASEK_W píše:...
A těch článků je více, takže bych potřeboval hektolitr nového roztoku
Prostě samé komplikace.
Vašek