Jak odstranit přísavník z omítky?
Moderátor: Moderátoři
Jak odstranit přísavník z omítky?
Po předloňské zimě mi uschnul kus přísavníku na stropě před garáží. Neznáte někdo fígl jak odstranit příčepivé kořínky z hladké fasády, případně i z břízolitu? Chtěl bych pak ty části přetřít nějakou fasádní barvou, ale odtrhávání tisíců kořínků na cca čtyřech čtverečních metrech nad hlavou je docela problém a stejně na omítce zůstávají ty přísavné terčíky s kousky kořínků.
Prostě pozdě bysema honiti.
Edit: našel jsem tohle, ale věř tomu (taky tam neřeší uschlé/mrtvé = tvrdé kořínky a nezmiňují jiné rostliny než řasy a mechy)...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
wapka 170bar to rvala i s fasádou, navlhčení nefunguje, protože ty terčíky nepijí skoro žádnou vlhkost, a sorry, ale opalování by mne nikdy nenapadlo, protože jsem nechtěl z třímilimetrových terčíků dělat třícentimetrové očouzeniny !?!
1, trhání "kořínků" prsty i pinzetou - práce k ničemu
2, navlhčení a trhání velkou pinzetou - nefunguje
3, snaha o škrábání špachtlemi různé velikosti - nefunguje
4, broušení hrubým smirkovým papírem ručně i kmitací bruskou - nefunguje
5, nahřívání (až zapalování) kořínků "horkovzdušnou pistolí" na likvidaci plevele na dlažbě a seškrabávání špachtlí se ukázalo jako jediná schůdná metoda. Je to sice při práci nad hlavou docela fyzicky náročné, ale funguje to. Dokonce tak jdou odstranit kořínky (bez terčíků) i ze škrábaného břízolitu na stěnách.
Takže mně čekají dva dny práce na štaflích, ale podstatný bude výsledek.
Daná stěna je severní. 80 % dešťů zde nese severní a severozápadní vítr. Přísavník fasádu dokonale před deštěm chrání. V létě je to další izolační vrstva před teplem a i po opadání listí na podzim a v zimě se uplatňuje křoví z větví jako částečná brzda pohybu mezní vrstvy vzduchu.