Ruské sočástky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Pozor - ty tetrodové FETy byly už v C110ST. Napřed to byly maďarské tunery FET-1T, alternativně Tesla (v nich byly KF907 a KF910). Takže od roku 1980.
sis2

#17 Příspěvek od sis2 »

josef-1 píše:... jsou to nějaké PNP tranzistory s betou od 30 do 50. Zbytkové proudy neměřitelné, tak asi křemíkové...

- zjistíš jednoduše obyčejným multimetrem s diodovým testem
- germanium má v propustném směru na přechodu úbytek 200 - 250 mV, kdežto křemík asi 650 mV, u vf tranzistorů pak okolo 700 mV
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

Hill píše:Pozor - ty tetrodové FETy byly už v C110ST. Napřed to byly maďarské tunery FET-1T, alternativně Tesla (v nich byly KF907 a KF910). Takže od roku 1980.
V roce 1980 ještě ne. Dokonce i C110ST II jsem měl osazený klasickým tunerem s bipoláry, žádný FET. Podle mě je začali osazovat až tak 1982-3.
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Hele, v dobách, kdy se hodně přecházelo z čb na BTV, protože na Orave se začala dělat proti Tesla Coloru dostupnější a kvalitnější řada Color 440, jsem dost nahusto likvidoval ty lidma vyřazovaný, i když do tý doby bezproblémově funkční čb telky. Byly už napěťově laděný se senzorovýma nebo machanickýma tlačítkovýma volbama - typy Sabina, Laura, Corina, Lipno, Saturn, Aurora a další - a přestože všecky měly kompletní proladění přes všecky využitelný TV pásma, neměly často ani v rámci jednoho typu úplně shodný "kanálový voliče" - prostě ty vstupní jednotky, který měly na jedný stěně IEC anténní konektor a na další stěně přes průchodky přivedený napájecí a ladicí napětí, AVC a všecky další potřebný vývody plus výstupy mf signálů zvuku a obrazu. Jo, byly navzájem zaměnitelný, ale jednou byly československý, podruhý polský, potřetí jugoslávský ... A tím se samozřejmě podstatně odlišovala i jejich součástková základna. Takže ano, někdy to mohly bejt i jednotky s dvoubázovýma MOS-tetrodama, ale v drtivý většině šlo o výrobu ±pár let kolem roku 1980 a tím pádem tam byly šutrový bipolární UHF tranzistory = 3 vývodový pouzdra. Těch 4-vývodovejch bylo opravdu hodně pomálu - protože v tý době jednoduše ještě nedošly k velkýmu rozšíření a tím míň k vyřazování ve formě "vysloužilejch telek". U těch FETovejch typů k podobnýmu jevu došlo až zhruba o 10-15 let pozdějc, když se začaly víc vyřazovat telky s přímou procesorem po I2C sběrnici řízenou kmitočtovou syntézou, protože je nahradily "placatý TV", umožňující přímej příjem DVBT.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

No vidíš: a já jsem měl v C110ST-II tuner s BF981. Ale taky obrazovku Videocolor lic.RCA. 15 let bez seřizování. Zřejmě jsem chytil nějaký exportní souběh nebo kus z vrácené dodávky. Ale maďarský tuner tam byl.
Až později začala Tesla osazovat 6PN 385 15. A ten byl taky povedený.
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Od C416 se standardně osazoval ten FETový teslácký volič. Naproti tomu C110 měla základní desku ještě navrženou tak, že tam šlo osadit tři různé typy. U čbtv byly ještě zcela běžné germaniové voliče.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“