Daň z nemovitosti
Moderátor: Moderátoři
Očekával jsem že mi tato duplicitní platba bude automaticky vrácena, to je ale omyl. Preventivně jsem poslal informační email se žádostí o vrácení platby na příslušný FÚ, ale bylo mi odpovězeno že v žádném případě nemohu o vrácení platby žádat emailem, ale pouze zasláním žádosti poštou (proč to lze poštou a ne emailem je mi záhadou), případně osobní návštěvou nebo datovou schránkou. Při osobní návštěvě nebo posláním žádosti přes datovku předpokládám potíže, protože já budu žádat o vrácení platby zaplacené sice z mého účtu, ale za jiný daňový subjekt.
Proč v takovýchto případech FÚ nevrací platbu automaticky je mi záhadou, a zajímalo by mě zda je to vůbec legální. (mě pokud přijde omylem platba na můj účet tak mi ty peníze také nenáleží)
Vezmu-li analogii s odesláním peněz na špatný účet, tak taky přeci neposíláš platbu automaticky zpět, obvykle si o ty peníze musí někdo požádat...
Stejně tak je v daňovém řádu jasně napsané, že o přeplatek si musíš požádat.
Důležitá věc na závěr: V zákonech nehledej logiku. Zbláznil by ses z toho.
FÚ má naprostou pravdu. Nekoukej na to jako na platbu za cizí subjekt, ale na platbu omylem z tvého účtu. Proto doporučuji pouze osobní návštěvu u jejich správce daně, kde se prokážeš platnou občankou a budeš žádat o vrácení platby, která byla provedena omylem. Klidně v diskusi u nich upozorni na neoprávněné majetkové obohacení z jejich strany a že jsi byl ochotný přijít osobně, aby neměli dodatečné problémy podle zákona s prokázáním majitele účtu při vrácení dané částky. A ber to u nich z úsměvem, mají tam dost svých problémů a nechtějí si komplikovat život kvůli blbosti jiných.sr71 píše: Při osobní návštěvě nebo posláním žádosti přes datovku předpokládám potíže, protože já budu žádat o vrácení platby zaplacené sice z mého účtu, ale za jiný daňový subjekt.
Proč v takovýchto případech FÚ nevrací platbu automaticky je mi záhadou, a zajímalo by mě zda je to vůbec legální. (mě pokud přijde omylem platba na můj účet tak mi ty peníze také nenáleží)
A nezapomeň si vzít kopii výpisu z účtu, kde je ta platba provedena, tzn. jen to potvrzení o platbě (ne celý výpis), kterou jim tam můžeš klidně nechat.
Ne, není to tam. Platí to totiž jen pro konkrétního daňového poplatníka a ne pro někoho, kdo omylem pošle jakoukoliv částku kamkoliv. Přečti si to znovu a hlavně, pro koho to platí. V zákoně je napsáno totiž to, že příjemce musí neoprávněný příjem vrátit a jakýkoliv nález (třeba peněženky s 5 tisíci Kč) ohlásit. Daňový řád je tomu podřízen.mhepp píše:Stejně tak je v daňovém řádu jasně napsané, že o přeplatek si musíš požádat.
Důležitá věc na závěr: V zákonech nehledej logiku. Zbláznil by ses z toho.
- vasekpetr1
- tomasjedno
Tahle finta stojí na vodě - variabilní symbol jednoznačně definuje, za který subjekt se platí.p32 píše:Nekoukej na to jako na platbu za cizí subjekt, ale na platbu omylem z tvého účtu.
Procesně nejjednodušší bude, když rodiče požádají o vrácení té platby, kterou provedli oni. To je dvoustranný úkon, zatímco vrácení té synovy platby je trojstranný. Vrácení synovi podmíní berňák souhlasem rodičů.
Ano, pokud by se na to muselo dívat opravdu jen ze strany platby daně, tak je tohle lepší a rychlejší řešení. Ono tam někdy záleží i na tom, kdo zaplatil později.tomasjedno píše:Procesně nejjednodušší bude, když rodiče požádají o vrácení té platby, kterou provedli oni.
A absolvovat jednání na FU s tím že tam k tomu budu muset tahat ještě např. otce se mě taky úplně nechce.
- vasekpetr1
Jó, holt úřad blíž občanovi.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
- tomasjedno