Vodárna, ranní překvápko

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Vodárna, ranní překvápko

#1 Příspěvek od Celeron »

Ráno jsem se probral a šel se vošplouchnout. Pustím pákovku, ani kapka.
Tak jdu k vodárně ve sklepě, tlak na kotli 0 bar. Zkusil jsem schodit a nahodit tlačítkovou ochranu motoru a zase nic. Čistě náhodou jsem se opřel o plastovej dekl tlakovýho spínače a on byl rozpálenej, že jsem na něm ani ruku neudržel. 8O Žádná cívka nebo něco, co by mělo topit v něm není, jen mžikovej mechanizmus s převodem na trojkontakt spínač.
Sundal jsem plastovej dekl spínače. Vyvalilo se trochu čmoudu a smradu. Šťouchnul jsem do mžikáče a čerpadlo naskočilo. Ale v přítmí sklepa jsem viděl, jak na jednom kontaktu jiskří a pak už začal oblouk. No docela klika, že se úplně nepřerušila fáze, to bych mohl asi kupovat novou Nautilu, což je dnes 12-13 tisíc. Zajímavý, že ochrana motoru nastavená na 2,2A nezabrala.
Takže to je příčina rozžhavení. Jako vždy, když se něco podělá tak je neděle a nebo sobota odpoledne.
Tak jsem spínač rozebral, opiloval kontakty a složil, nyní to běhá ale otázka je, jak dlouho. Vydrželo to cca 20 let.
Mám tam TSA3S05M 0,27-0,44 MPA, na netu 900 - 1100 kaček. Nejhorší bude, že se musí vypustit voda z kotle vodárny, prostě ta pákárna s tím...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kbulda

#2 Příspěvek od kbulda »

Je lepší varianta. Na spínání motoru se dá příslušně dimenzovanej stykač a ovládá se tlakovým spínačem pouze přes jednu fázi. Ty tlakový spínače mají kontakty jak prdítko a nepřenesou startovací proud motoru. Dříve tlakové spínače neměly 3 kontakty , ale pouze 1. Proto se to zapojovalo tak jak píšu výše. Ke stykači se dala tepelná ochrana a její pomocný kontakt do serie s ovládáním. Proto by jsi mohl použít i ten původní tlakový spínač, který má zbylé 2 kontakty v pořádku a doplnit jen stykač.
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Zkusil bych se podívat na tu ochranu. Je škoda, kdyby se měla nautila poškodit jen proto, že ochrana nevypne. Je nastavena správně?
Já, když jsem někomu dělal vodárnu, jsem používal kontaktní manometr, samopřídrž a časový spínač na kontrolu běhu (odpojí stykač při běhu delším než třeba 20 minut). K tomu přepínač ručně/vypnuto/automat.

PF
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jjilek »

Kolega, který instaluje vodárny s dálkovým ovládáním pro obce mi před lety doporučil ochranu ponorného čerpadla podle posunu fáze.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Ochrana je EP1-M4 2,2-4A. Problém je, že po těch 20 letech nevím, jaká Nautila je ve studni. Asi ta nejběžnější, celá modrá 1,1 kW. Tenkrát to dělal místní vodák, co už nežije. Kurňa, ale ochrana 2,2A, předpokládám ve fázi, je na třífázovou Nautilu 1,1 kW trochu moc, udrží cca 1,55 kW trojfáz motor.
Jirka

kevin_mitnick

#6 Příspěvek od kevin_mitnick »

Uz ctvrtym rokem pouzivam doma k vodarne digitalni tlakovy spinac a k nemu prislusne dimenzovany stykac s ochranou motoru. Vyhodou je dvojita ochrana pred behem nasucho (omezeny cas behu motoru a moznost nastavit aktivaci ochrany pokud delsi dobu nestoupa tlak) a moznost nastaveni zapinaciho i vypinaciho tlaku v libovolnem rozmezi.

https://www.e-cerpadla.cz/digitalni-tlakovy-spinac-evak-dpc-10-230-v12-a-15-m-kabel-d-8431.html
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Ochranu proti suchu nepotřebuju, za 40 let, co sleduju studnu ještě nikdy neklesla hladina aby to bylo nutný řešit. Mám spíš opak, že ta studna ve sklepě občas přeteče.
Jirka

petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

Celeron píše:... Kurňa, ale ochrana 2,2A, předpokládám ve fázi, je na třífázovou Nautilu 1,1 kW trochu moc, udrží cca 1,55 kW trojfáz motor.

JJ, přesně tak. Buď nautilu vytáhnout (pokud bude mít ještě čitelný štítek) nebo změřit proud v běhu a pak bez jedné krátkodobě odpojené fáze.
ransom

#9 Příspěvek od ransom »

Stará EP1 každopádně není citlivá na nesymetrickou zátěž při výpadku fáze.
Běžný jmenovitý proud u třífázového motoru 1,1 kW je kolem 2,5A. Co by na tom mělo být špatně?
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Tak se pánové dohodněte, kdo má pravdu. :lol:
Jirka

petrfilipi

#11 Příspěvek od petrfilipi »

Tady je datasheet (pokud je to opravdu ono). Ochrana je schopna (dle grafu na str. 2) detekovat výpadek fáze v čase cca 200s při proudu nastaveném na 1 násobek. Co se týče nastaveného/odebíraného proudu, možná má "ransom" pravdu - tyto malé motory mají nižší účinnost.
Ale osobně bych proud změřil a pak ochranu nastavil a pak ji vyzkoušel.
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

To ale není reakce na ztrátu fáze. To jsou reakční doby na regulérní dvoj a trojfázovou zátěž.
Novější a dražší motorové spouště vyšších řad reagují i na nesymetrické rozložení proudu mezi fázemi, takže vypadnou při ztrátě fáze okamžitě

Menší motory nemají menší účinnost ale menší účiník.
Někde kolem 4 nebo 5,5 kW je jmenovitý proud cca dvojnásobkem číselné hodnoty výkonu v kW. 5,5 kW motor má In běžně kolem 11A. Menší motory pak víc, větší o trochu míň. U 1,1kW se vyskytují In od 2,4 A (u dvoupólových motorů) do 2,8A (u šesti a osmipólových).
vrky

#13 Příspěvek od vrky »

Zrušit spínání motoru tlakovým spínačem. Vyřadit jiskřící kontak, vybrat jeden z těch dvou co nejiskří a jak je psáno výše spínat stykačem. Doplnit motorovou ochranou, třeba Motorák
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Kámoš projektant a revizák v spřátelený elektro fy po vyslechnutí mý story se hluboce zamyslel, vzal kalkulačku a pak došel do skladu pro Shracka MP2,5/3. Vypadá to jako trojfáz jistič a na prostředním je kroutítko AC3 1,5-2,5. Mám ho tam dát, nebo bude vypadávat? Odzkoušet, co? Má samozřejmě i ty samý 2,5-4,5A.
Jirka

ransom

#15 Příspěvek od ransom »

Ty jsme hojně používali. 2,5A bude tak akorát.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“