Kalibrace teploměru s ICL7107
Moderátor: Moderátoři
Kalibrace teploměru s ICL7107
Jeden jde běžcem na +VFEF a druhej běžcem na IN-. Hledal jsem na netu a ten na VREF+ by měl být asi na 100 a ten na IN- na 0. Je to dobře?
Když to zkouším, tak to odpovídá, akorát je to strašně na trimrech citlivý.
Kalibruju to v hrnku vody na 500W vařiči. Dal jsem tlak, okolní teplotu a nadmořskou výšku do vzorečku z netu a var mi vylezl na 99,4 ℃. V druhým hrnku mám vodu s kostkama ledu z mražáku. A s tím je problém. Pokud je sonda v klidu a nastavím trimrem 0, tak po zamíchání se teplota zdvihne na cca +2 ℃. A v klidu zase klesne na nulu. Asi to bude něco kolem teplotní a hustotní anomálie vody, co se děje kolem 4℃. Nevíte někdo, jak se ta kalibrace dělá, jestli v klidu, nebo při míchání?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- vasekpetr1
S brumem, co se řeší v odkazech kupodivu problém nemám, přeskok na desetinách je jen o 1 v ustáleným stavu.
A kutilmile - nelituju tě
- serviceman
Edt. Skleněné.
A já si myslel, že led z mražáku, kde je -27℃ nemůžeš dát do dotyku se sondou, protože ho voda málo prohřejvá na teplotu blízkou nule.
Jenomže jak začne ten led na povrchu tát, bude tam mít teplotu skupenskýho přechodu = teplotu tání/tuhnutí neboli 0°C. Těch -27°C bude mít klidně půl cenťáku pod povrchem, ale ven přes tekutou vrstvu vody se to nedostane - ta voda buď zmrzne, nebo odtaví další část ledu. Tekutá voda v kontaktu s ledem nikdy nemůže mít teplotu nižší než je teplota tání = situace zvaná "přechlazená kapalina" v tomhle případě nehrozí, to by to zmrzlo všecko naráz na kámen. Led se pro tu přechlazenou vodu chová jako krystalizační jádro - takhle roste objem krup v bouřkovým mraku, když se nejdřív malej krystalek ledu vzniklej na zrníčku prachu potkává s další přechlazenou vodou. Prostě tekutá voda na povrchu ledu má 0°C. Pokud má víc, ochladí se roztavením části ledu, pokud má míň, okamžitě tuhne na další led.Celeron píše:...
A já si myslel, že led z mražáku, kde je -27℃ nemůžeš dát do dotyku se sondou, protože ho voda málo prohřejvá na teplotu blízkou nule.
Back to theme: nejlepší na kalibrační lázeň je ten led nastrouhat sekáčkem nebo nasekat mixérem doslova na sníh a ten trochu namočit vodou, aby to vysloveně "šlo ždímat". Čím drobnější kousky = menší mezery mezi nima, tím líp. Voda "díky" právě tomu svýmu hustotnímu paradoxu je na tohle hrozná svině a pokud jí dáš prostor se rozvrstvit, udělá to.
A další důležitá věc - izolace přívodů. Nevím, v jakým pouzdru máš to čidlo (psal jsi něco o KT-81 nebo jakým), já viděl dvouvývodový ve skle jako miniaturní Si dioda - průměr ani ne 1mm, dýlka do 2mm s vývodama Ø0,8mm a pak funkčně identický, ale futrálovaný jako tranzistor TO-92 s jen dvěma nohama hranatýho průřezu. Rozhodně by voda neměla přijít na ty vývody, protože i v destilce se ty kovy umějí disociovat a vzniklej slabounkej elektrolyt ovlivní svojí vodivostí odpor, kterým se pak to čidlo prezentuje. Čidlo bych zakápnul něčím určo nevodivým - lakem, epoxidem, silikonem v co nejtenčí vrstvě, aby to co nejmíň ovlivnilo přenos tepla mezi čidlem a okolním prostředím, ale zaručilo elektrický odizolování přívodů. Možná by stačila jen převlíknutá a ohřátá smršťovací bužírka s lepidlem uvnitř, žádnýmu extra tlaku to přeci při tý kalibraci podrobovat nebudeš.
jenicek píše:Co to bude měřit, jen tak mimochodem?
Pokud bys měl cestu na Prahu, můžu Ti to hodit do kalibrační pícky do lihu.
Copak já vím? V úvodu jsem popsal jak a proč se to ke mě dostalo a po kalibraci se to zase vrátí. Na nějakou superkalibraci se můžu vykašlat, třeba to skončí ve skříňi nebo hůř.
Ale přes to díky za nabídku.