Jakou strunu do křovinořezu?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#16 Příspěvek od DukeNuke »

tak jsem obešel kdeco...
drát mi nedoporučují, prý to ničí převodovku.
stejný problém s tím řetězen - výkonově by křoviňák stačil, ale prý odchází převodovka
@yakl - díky za tip, tady se dá sehnat asi jen přes ebay. Případně vyzkouším.
@mh111 - podíval jsem se na stránky ergo, tu silnější strunu mají za pár kaček, tak jak pojedu okolo, koupím a vyzkouším.
u stihlu mi poradili čtveratou strunu, sice prý rychlejí ubývá, ale utrhnout by se neměla. No, koupil jsem a vyzkouším.
A to je zatím vše, co jsem zjistil, dám vědět jak pokračuji.
Všem díky za příspěvky.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

DukeNuke píše:tak jsem obešel kdeco...
drát mi nedoporučují, prý to ničí převodovku.
stejný problém s tím řetězen - výkonově by křoviňák stačil, ale prý odchází převodovka
...
Převodovku ničí všecko, co má velkou pevnost a setrvačnost a při nárazu na pevnou překážku se neohne, takže se to nuceně zabrzdí. Takže všecky kotouče a hvězdice s nejrůznějším počtem ramen. Řetěz je lepší, protože se umí "uhnout", ale to bowdenový lanko je nejlehčí - ano, jiskří po nárazu na kámen nebo beton a umí i ulítnout konec s tím, že se kousky drátu zasekávají do všeho v cestě - ale tak na svah s navážkou porostlou buření asi nejdeš kosit v pantoflích naboso, ale vezmeš si minimálně holiny nebo kanady a vyztužený sekací montérky, který odolají i menším odlítnutým kamínkům. Rozhodně je ale takový lanko trvanlivější, než jakákoliv plastová struna, i kdyby byla 10x vychválená reklamou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#18 Příspěvek od DukeNuke »

Heleď, kdyby ta původní struna dělala to samý, tak to neřeším. Ale protože to nedělala, tak musí existovat struna, která to nedělá. Řetězy a lanka přijdou na řadu, až mi dojde trpělivost.
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Nějakou levnější strunovku máme v rodině už hodně let - a už asi desátej nebo kolikátej kus. Tím co píšeš jsme si prošli, buřina na části zahrady byla a je furt. Když nechceš mít profi křoviňák s kotoučem/hvězdicí, kterej cáluje 20 klacíků a máš jen polokoště za trojku od Béďobuzny Trávníčka, musíš prostě improvizovat. A ano, chování strun dostupnejch na trhu se za těch cca 20-25 let kurewsky zhoršilo, hlavně proto, že ekologie a recyklovaný plasty. Za matroš, kterej se na nich prodával 20let zpátky, bys dneska jeho plnou cenu nikdy na dřevo nepoložil - už jen třeba proto, že některý složky do něj nám tak předrahá Bruselská administrativa zakázala používat stejně jako spalovací motory, takže se můžem vesele těšit, že budem muset časem používat strunovky a kroviňáky na setrvačník, protože nám briskně zakážou i neekologický baterky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
dred

#20 Příspěvek od dred »

Som sa musel minule "porehotať" na kreativite synčoka, ktorý sa vybral, v rámci pomoci... vyžínačkou posekať burinu za barákom... Hovorím mu...keď ti dôjde silón, nad ponkom v garáži je ešte zavesené klbko... OK
Mám tam zavesené aj šusdróty na viazanie ( z nejakého telef. kábla Φ0,45mm) tak ich v rámci inovácie použil... Ale že sa lámu :lol: :lol:

Ale ako píšeš DukeNuke - "Řetězy a lanka přijdou na řadu, až mi dojde trpělivost."
Treba používať silon predpísaný výrobcom sekačky... a vtedy to ako tak ide..
Dáš hrubší - buď ho pri vysokých otáčkach el.motora utne, alebo motor nevládze ... U benzínky zas tenší "neberie" efektívne ...
Oni "súdruhovia" - výrobcovia to už majú odskúšané.. Treba tam dať, čo tam patrí.. Náhrady, ako binderky, retiazky či oceľové lanká sú viac nebezpečné, ako efektívne... A nejakým trojzubcom či kotúčom by som ani nemal odvahu robiť... A hlavne na to treba výkonný stroj!
Michal22

#21 Příspěvek od Michal22 »

Tak já moc na doporučení výrobce (Oleomac) nedal, do křoviňáku cpu už asi 20 let čtyhrannou strunu 3x3 mm.
Přitom je ta vyžínací hlava určená pro kulatou strunu s průmrem max. 2 mm.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
adakar

#22 Příspěvek od adakar »

Tiež Oleomac, a aj elektro -dával som tam do nejakých 2,7? mm všeličo: výsledok plus mínus rovnaký -niektoré lepšie, iné horšie. U štvorcového sa nemalo zapekať -občas zapekalo. No zdal sa mi, čo sa aj hovorí, odolnejší.

Ale to čo som s tou elektrickou zažil dnes, bola psychiatria. U susedov som si slovníkom veľmi nepolepšil, ale keď u 2x15 m rozoberiete 50x hlavu (či viac?), a často aj po seknutí 40x40 cm, tlačí vás zvečerievanie -a iné kvôli čomu ste sem merali kilometre len a len kvôli takej pitomosti už nestihnete, nejaký slovník už neriešite... Zaujímavé že niekedy to vydržalo trebárs 1x1m...

Lanko bolo kúpené v starostlivom záhradkárstve,
Rosa Tornado 2mm, hladké, oranžové
(google už presne také nevidí, ten blister je po rozkliku je iný)

a presne ako je písané vyššie -zapekanie v hlave, neustále trhanie sa v hlave...

Prečo sa vôbec v tej hlave zapekáva (a zrejme kvôli tomu následne láme)?
Naposledy upravil(a) adakar dne 09 čer 2024, 15:27, celkem upraveno 1 x.
samec

#23 Příspěvek od samec »

adakar píše:google už presne také nevidí
To je presne ten dôvod. Je staré a skrehnuté. Vyprchali z neho toxické zmäkčovače.
kokun

#24 Příspěvek od kokun »

A KOSSIKU už jste někdo zkoušel?
Přílohy
kossika.jpg
kossika.jpg
Honza - kokúň

#25 Příspěvek od DukeNuke »

U kossiky sami píšou, že to není vhodné k osekávání třeba u obrubníků, či plotů. Takže by to ty kameny zničily.
Ostatně, podobný princip používá toto, používám to na dočištění u ohradníku a u stromků a moc to nevydrží.
adakar

#26 Příspěvek od adakar »

samec: nj, kto vie koľko času ubehlo a ako to bolo skladované, než sa to minulý rok dostalo rodičom v obchode do ruky...

Ktosi u kohosi videl na stole nejaké sáčky a v nich (po 10? ks) nejaké jednorazovky, ktoré sa vraj dajú miesto lanka -je to vraj lepšie ako lanko. Je na tom na konci niečo, zrejme proti vytiahnutiu. Majú v rodine šikovného chlapa, takže by to tele úlet byť nemusel (?) Predstavujem si niečo ako také tie nastrkovacie 15 cm kúsky na konci s hlavičkou -po revolúcii som kúpil takú mini vyžínačku za pár drobných na občasné obsekanie v práci. A zrejme to nastrkujú do lankovej priechodky hlavy, rozplacnuté vnútri proti vytiahnutiu. Má s tým niekto skúsenosť?
Michal22

#27 Příspěvek od Michal22 »

Já s tou uhlíkovou z Mountfieldu seču i spáry v chodníku, a dokonce zametám posečenou trávu z dlaždic pryč.
A jen se stává, že o něco rychleji ubývá.
Nikdy se mi nezapekla, a ulomení v rolně vyžínací hlavy se stává jednou za uherský rok.
Až si vzpomenu, zkusím vyfotit.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
adakar

#28 Příspěvek od adakar »

Michal22 píše:... Až si vzpomenu, zkusím vyfotit.
Až môžem, tak pripomínam.

---
Včera som sa zastavil v značkovejšej predajni záhr. techniky. Predávajúci sa venuje tiež koseniu. Dľa neho jednoznačne Stihl. Len nemal malé balenia, tak som zobral Makitu -niečo takéto -ktorú po pokývaní sa označil že nie je ako Stihl, ale vraaaj dobrá... -určite lepšia ako tie noname-ovky...

Štvorcová sa vraj viac v bubni zarezáva, točená by sa nemala -ktorú som zobral nie kvôli nižšej hlučnosti, ale kvôli tomu že snáď bude lepšie utínať než guľatá hladká -snáď. El. vyžínačku mám pre 2 mm: tých 2,4 som zobral nie len kvôli väčšej mechanickej výdrži -ak, ale kvôli farbe: odletky lepšie v tráve vidno: ľahšie sa vyzbierajú. Tak uvidím -ak nezabudnem, napíšem skúsenosť s Makitou.
orlov

#29 Příspěvek od orlov »

Ja používam už 12 rokov benzínový krovinorez STIHL FS12. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že lacné struny sú o ničom. Ja používam struny STIHL červené okrúhle 2,7 mm, kupujem 150m balenie, ktoré mi vydrží zhruba 5-6 rokov. Ja sa snažím kosiť na chate raz do mesiaca, väčšinou je tráva už väčšia a na vhlkej časti pozemku aj riadne hrubá.
Michal22

#30 Příspěvek od Michal22 »

Tak jsem si vzpomněl.
Struna je od Oleomacu, bylo jí 44 metrů, ještě tam něco zbývá.
Posílám zároveň i foto toho, že ji opravdu používám ve vyžínací hlavě, která byla původně určená pro kulatou strunu.
Přílohy
Vyzinaci_hlava.jpg
Vyzinaci_hlava.jpg
4hr_struna.jpg
4hr_struna.jpg
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“