DAB - digitální rádio
Moderátor: Moderátoři
8Ononius píše:...
Příjem přes DAB+ je vynikající, zejména venku. Uprostřed bytu mi to naladilo multiplex Českého rozhlasu a 5 Bavorských multiplexů (Horní Falc a Horní Franky), ... V některých částech bytu lze přijímat ještě multiplex RTI (nejbližší vysílač 70km, 1kW, přes 2 zdi už nejde). Celkem doma 23 českých a 63 německých stanic (10 Němců je tam víckrát).
U okna to naladilo další 3 multiplexy ze Saska. S anténou vystrčenou z okna nebo na balkóně to naladilo 2 multiplexy ze Středních Franků (Norimberk a okolí), 1 multiplex z Dolního Bavorska (za Šumavou) a 1 multiplex z Durynska. Malým překvapením je příjem z vysílače na pomezí Bavorska a Hesenska (vzdálenost téměř 200km) a z vysílače na Šumavě (120km, výkon 1kW). Celkem 153 stanic (23 českých, 130 německých), ...
Další zajímavostí je, že dva německé vysílače vysílají na stejných kanálech, na kterých se má vysílat v Karlovarském kraji a na severu ČR.
Asi nebudeš bydlet ve vedlejším městě (ode mne) a bez znalosti tvého QTH (které ostatně tutláš i v Profilu), jsou tvoje informace (o příjmu "němců") mně i většině osazenstva tady, "na dvě věci"
RTI: Kašperské Hory-Javorník, 120km
Horní Franky, Horní Falc: Ochsenkopf a Hoher Bogen, 60 a 90km
Sasko: Schöneck (Vogtland), přes vysoké kopce 50km
Střední Franky: Dillberg, přes vysoké kopce 120km
Dolní Bavorsko: Einödriegel nebo Brotjacklriegel, 120km nebo 140km (spíše ten první, z toho druhého jde docela dobře VKV FM)
Durynsko: Sonneberg-Bleßberg, 120km
pomezí Bavorska a Hesenska: Kreuzberg (Rhön), 200km (hodně kopců)
předpokládané vzájemné rušení:
10C - Nuernberg - Dillberg - ->> play.cz
7D - Niederbayern - Brotjacklriegel/Einödriegel -->> Fiera touch
Edit:
Tak jsem si myslel, že jsem uvedl oblast, kde jsem dělal pokusy o příjem DAB se SDR USB věcí, ale bylo to o stránku dříve. Doplněny české vysílače.
Zkoušel jsem ještě příjem na VKV FM a na mnoha frekvencích docházelo k rušení jak vysílači na stejné frekvenci, tak i na sousedních (+-100kHz). Mobilní telefon se sluchátky jako anténa to zvládal lépe. Pokud nedocházelo k rušení, tak šlo poslouchat rádia dokonce z vysílače na Kleti (175km) a na Kreuzbergu (200km).
Vysílače:
6D - ČRa DAB+ - Plzeň-Košutka, asi 60km
12D - ČRo Morava - asi Jihlava/Javořice, 210km
11A -TELEKO - asi Příbram/Hvězdárna, 105km
Přidáno:
Když se to rádio zapne, u většiny stanic se objeví otazník, kromě stanic patřící do stejného multiplexu jako navolená stanice a to se dá využít k vymazání nepotřebných stanic. Vymaže se ale celý multiplex.
Přidáno 9.6.:
Ještě jsem si všiml jedné věci a možná se to týká většiny DAB+ rádií. Když zapnu to rádio, tak se vymazané stanice znovu objeví. Pravděpodobně se spustí automatické ladění a ty stanice se tam doplní, když bylo předtím odpojeno od napájení, protože při vypínání tlačítkem se to neděje.
Společnost RTI spustila další vysílače a pokrývá většinu území České Republiky. Vysílá stanice Rádio BEAT, Rádio PROGLAS, DAB plus TOP40 , Rádio 1, Rádio 7 a Signál Rádio. V severozápadních, v západních a jihozápadních Čechách vysílá navíc ČRo Karlovy Vary a ČRo Sever. Vzhledem k tomu, že vysílá různý obsah v různých oblastech na stejném kanálu, může na některých místech docházet k vzájemnému rušení.
Společnost Teleko spustila další vysílače a pokrývá velkou část východních Čech, Moravy a Slezska. Ve východních Čechách vysílá stanice ČRo Hradec Králové , Rádio PROGLAS, Rádio 7 a DAB plus TOP40. Na Moravě a ve Slezsku navíc ZUN rádio.
Dále vysílají společnosti JOE Media/Color+, Fiera Touch a České Radiokomunikace, ale pouze na několika místech.
Zítra se snad už něco dozvíme o CDG celoplošném multiplexu B. Možná spustí některé své vysílače.
Tento měsíc by se měly spustit další multiplexy, aby provozovatelé vysílačů splnili jednu z podmínek přidělení kmitočtů.
Stanice Radio 1 (40 kbps), Signal Radio (40 kbps), Radio Beat (48 kbps), Country Radio (48 kbps), Radio Spin (40 kbps), Radio Kiss (48 kbps).
Dnes je zrovna inverze a kanál 11B z Tachova ruší vysílače z jihozápadu Německa.
Pokrytí zde:
Další informace zde
a zde na parabola.cz
Hape:
Pokud tento multiplex nepřijímáte z vysílače Jihlava/Rudný (Schatzberg), tak by se měl spustit také na vysílači Jihlava/Javořice. Zatím není schválený od ČTU. V budoucnu by se tam mohl ještě spustit multiplex společnosti Play.cz, ale zatím jsem ho nenašel na žádném seznamu.