opalování paralelních kontaktů
Moderátor: Moderátoři
opalování paralelních kontaktů
Domnívám se správně že rozepne-li se jeden, zatím co druhý zůstane sepnutý, NEdojde v tomto konkrétním případu k o opalu kontaktu?
Spínač je dimenzován na 30A.
Jsou-li sepnuté oba, protéká každým 13A. Při rozpojení jednoho poteče druhým 26A a na kontaktech prvního budou max desetiny Voltu. To doufám nestačí k vytažení oblouku neba zajiskření.
Edit: proud je řízen ve zdroji, náběh i vypnutí.
žádný ze spínačů proto nerozpojí celkový proud. Jde mi o efekt časově se překrývajícího spínání na opal kontaktů.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- martinkopp
A je nějaký důvod proč nepoužít mosfet? Při 3V/26A bude i mosfet za pár kaček studený jak psí čumák.
A kutilmile - nelituju tě
- martinkopp
samponek píše:Mosfet bude užírat napětí a navíc je to nespolehlivá součástka.
Když použje například NVBLS0D5N04CTXG což je mosfet 40V/300A/0,57mohm, bude úbytek napětí 13mV, což je troufám si říct míň než na kontaktech relé. Kdysi jsem dělal takové adaptéry s mosfety, byl to kousek DPS se stejným rozložením vývodů jako problémové relátka, takže se zapájel místo něj.
Samozřejmě chápu, že ne vždy je z nejrůznějších důvodů možné použít tento spínací prvek, psal jsem to jen jako možnost na zvážení jako náhradu problémového relé.
Ono to spínání malých napětí kontaktem může být docela problém, stačí tenká vrstva oxidace. Pro malé signály se používají zlacené kontakty, nebo inertní atmosféra. Ale to zas většinou nejde dohromady s velkými proudy.
U toho MOSFETU není problém spínat i hodně přes 100A. Pokud není potřeba úplně přesně řídit okamžik sepnutí a rozepnutí, tak se galvanické oddělení řízení nechá udělat přes miniaturní DCDC měnič s minimální spotřebou. Hotové řešení má třeba Linear Technology. Pokud má člověk chuť a čas, tak stačí NE555 nebo dvě hradla, malé trafo na toroidu a diodový můstek z 1N4148.