FVE měnič Piko 5,5KW

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

FVE měnič Piko 5,5KW

#1 Příspěvek od Celeron »

Kámoš, kterej navyšoval výkon FVE na střeše z 5,5 na 10 kWp mi za protislužbu věnoval tenhle měnič. Shodou náhod mám doma na FVE ten samej. Do poslední chvíle, což byl konec minulýho měsíce makal, akorát LCD 2/16 znaků nic neukazoval. Tyhle displeje jsem používal ve stovkách kusů regulace a nikdy žádnej neumřel naráz, pouze začaly po cca 25 letech slepnout. Ale byly provozovaný mezi 10-30 ℃.
V solárních měničích, který se občas montují do dost extrémních prostředí, třeba vedro a mráz venku, nebo na půdě domu, prý odchází pomocný zdroje pro napájení řízení, silovka většinou drží. Asi elyty, 10 a více let v těch podmínkách, hlavně půdový vedro bych se ani nedivil. Nebo ten displej nepřežil mráz.
Měl jste už někdo Piko na stole? Nedají se někde splašit schemata?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaRC

#2 Příspěvek od JirkaRC »

Ahoj. Měl jsem na opravu Kostal PIKO5,5, měnil jsem v něm odpálené IGBT. Nejspíš to ale bude jiná/starší verze než máš ty, protože tady není klasický displej 2x16. Střídač umřel na klasickou závadu - rozpadl se plast na DC konektoru a DCčko se zkratlo na kostru střídače. Doporučuju vyměnit preventivně za kvalitní MC4. Schéma jsem měl, ale nemůžu ho za boha najít. Bylo na nějakém německém fóru, kde se tohle taky řešilo, včetně neukazujícího displeje.
Přílohy
piko55.jpg
piko55.jpg
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Díky, že jsi se ozval. Já mám asi opravdu trochu jinej, z pravýho boku asi tak v ose toroidů na Tvý fotce je chladící ventilátor. Na tom Tvým nebyl?
Nenajdeš prosím aspoň název toho fóra? Já jsem s němčinou na štíru a nepodařilo se mi zatím nic nalýzt.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaRC

#4 Příspěvek od JirkaRC »

Ahoj, žádný ventilátor tam nebyl, střídač měl jenom pasivní chlazení.
Asi jsem našel co potřebuješ, ale nejsem si jistý, jestli je to přímo tvoje deska.
https://www.photovoltaikforum.com/threa ... g-gesucht/

A tady je schéma, snad pomůže:
https://www.circuitsonline.net/forum/view/152065
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“