Ventilátor s doběhem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Enigma

Ventilátor s doběhem

#1 Příspěvek od Enigma »

Zdravím, neřešil jste někdo, jak odfiltrovat indukované napětí z kabelu k ventilátoru, aby ventilátor doběhl. Jedná se o ventilátor Dospel Play 100, 12W, 0,09A. K ventilátoru vede cca 3m kabelu, vypínač ventilátoru není s doutnavkou a ani s podsvícením LEDkou. V kabelu od vypínače se indukuje napětí, které drží ventilátor stále v chodu. Bohužel jsem nezměřil, jak velké napětí se tam při vypnutém vypínači indukuje. Na stole při testování jsem zjistil, že timer ventilátoru je v pořádku a odběr timeru při zapnutém ventilátoru je 1 mA.
Děkuji
alxa

#2 Příspěvek od alxa »

Rešil jsem to, ale v jinem typu ventilátoru.Dal jsem paralelně odpor 220K (dva odpory 110K v serii kvuli nap. bezp.) mezi N a spouštěcí vstup ventilátoru.
Enigma

#3 Příspěvek od Enigma »

Děkuji za radu, zapojením odporu 220k mezi N a spouštěcí vstup ventilátoru začal doběh fungovat jak má.
jenicek

#4 Příspěvek od jenicek »

Tak tohle je snad první vlákno, na který jsem kdy narazil, kde je jasně položenej dotaz, jasně definovaná odpověď a nakonec reakce tazatele, že rada byla užitečná. Samozřejmě nechybí ani pozdrav a poděkování a zcela absentujou zbytečný kecy. :agree:

Někam si to musím uložit a dávat to jako příklad smysluplný komunikace na fórech. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“