civka

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tandel

#16 Příspěvek od tandel »

Usporadani anonymovy civky bude silne nedefinovane, tudiz vypocet nula nula nic a kazda namotana bude silny "original".

Podle toho co píše, rozměry cívky definované jsou. Tomu způsobu vinutí se přece říká "divoké" vinutí nebo vinutí "nadivoko". Některé vzorce pro výpočet to zohledňují. Ale jasněže nejlepší je měřit indukčnost, když máš po ruce vhodný měřák. Takže se opět shodujeme.
Návštěvník

#17 Příspěvek od Návštěvník »

to tendel: skoda, ze nemuzes nascanovat to co jsi psal...bohuzel tu knizku nemam.
Návštěvník

#18 Příspěvek od Návštěvník »

to tendel: az ted jsem si precetl tu tvoji reakci...co se tyka meraku, tak nevim, jak mu muzu verit, ale mam nejaky multimetr metex a ten indukcnost meri. Marne jsem doufal, ze u motani "nadivoko" se bude indukcnost shodovat u vice kusu...pak jedine se pokusit motat nejakym stylem, ale asi to skonci u toho mereni, zkraceni, mereni, zkraceni, atd...
stepa
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od stepa »

Ten rozptyl zase nebude tak hrozny...v te dobe co jsem to psal jsem nevedel, jak ta tvoje civka bude vypadat, az potom si napsal naco to bude a jak to bude vypadat(to vyvazani jsem si nedovedl predstavit, ted uz vim co jsi myslel). Tady se se "seriovou" vyrobou trefis celkem obstojne. Je to celkem pevne definovany rozmer, ale ten vypocet nevim nevim...jak uz jsme ti tady 3 radili namotat a zmerit. Metexy jsou kvalitni meraky, myslim ze to zmeris dostatecne.
Návštěvník

#20 Příspěvek od Návštěvník »

to all: ok, dekuji vsem zucastnenym za vas cas, rady a nazory. Kdyztak napisu, jak jsem dopadl a na kolikrat jsem se trefoval.
Návštěvník

#21 Příspěvek od Návštěvník »

jeste posledni dotazek...doufam, ze ma uvaha je spravna. pokud mam nyni vnitrni prumer civky 2,5cm - pocet zavitu 160 a udelam li civku o prumeru vetsim, napr. 6cm se stejnym poctem zavitu, bude vysledna indukcnost vyssi u te vetsi civky...je to tak?
Radix

#22 Příspěvek od Radix »

Ano.
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Mno, na údaj nějakého Zmetexu u takové cívky bych moc nespoléhal, tohle mne párkrát pořádně vypeklo. U cívek s větším odporem jednoduché měřáky měří blbě.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od stepa »

Sendyx píše:Mno, na údaj nějakého Zmetexu u takové cívky bych moc nespoléhal, tohle mne párkrát pořádně vypeklo. U cívek s větším odporem jednoduché měřáky měří blbě.

Tak jak to merit? RLC metrem na 1 kHz? Nebo mustkem?
tandel

#25 Příspěvek od tandel »

Nejlépe tímto

Digitální RLC můstek BM 595
R: 10μΩ-600MΩ,
L: 0,1nH-600kH,
C: 1pF-6F,
G: 0,1nS-6kS,
D: 0,0001-2,
Q: 0,5-600,
měřicí kmitočty 100, 200, 400Hz a 1, 2, 4, 10, 20kHz (1V nebo 50mV)

pokud bude funkční. Nedávno se to tu řešilo.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od stepa »

Tohle si nebudu kupovat domu...sice by to bylo dobry, ale nevyhodim za to BMko cca 3-4 litry.
tandel

#27 Příspěvek od tandel »

Rozměr cívky je tam uveden jako čtverec 73x73 mm. Takové cívky se rozměrově dají umístit například do malých instalačních krabic (třeba ty krabice co se jinak běžně dávají na panel pod zásuvku 230V).

Ale až teď jsem si všiml, že v tom dotazu je trochu zmatek. Napřed se píše o indukčnosti 786 uH, potom něco o 186 uH.
Návštěvník

#28 Příspěvek od Návštěvník »

ahoj, moc se omlouvam, nejakym nedopatrenim jsem podruhe spletl hodnotu. Spravne ma byt 786uH, jak jsem psal na zacatku. Predstavte si, ze jsem takovej jouda, ze jsem si tech 186uH zapsal tak do hlavy, ze novu civku, kterou jsem delal, jsem udelal na 186uH a strasne jsem se divil, ze to nefunguje:-( Takze jsem pekne nadstavil drat a domotal dalsi zavity. Ted uz to ma tu indukci, co potrebuju. Vyslo mi to 60 - 65 zavitu pri dratu 0,2mm a ctverci 73x73mm. Zvetsil se tak dosah ctecky a je to super. Nekdo vyse mel spravny postreh, ze ten rozmer je kvuli tomu, aby to slo zabudovat do klasicke silnoproude krabicky ! Taky musim potvrdit, ze merit civku metexem neni nic moc, dokonce mam jen rozsah mH, takze se orientuju podle hodnot 0,XX, ale vypada to, ze i takto informacne to pro aplikaci staci.
tandel

#29 Příspěvek od tandel »

To by sedělo, podle knihy Ing. Stránského a jeho nepřehledných vzorců (má tam vcelku hodně matematiky a málo praxe) to vychází pro ten čtverec asi 62 závitů.
Návštěvník

#30 Příspěvek od Návštěvník »

to tendel: no, skoda, ze jsi mi tohle nenapsal hned na zacatku :-) rekl bych, ze je to dost presne, nebot ja mam tusim 60 a to je trochu mene, 65 bylo zase trochu vice.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“