soft start pre motor
Moderátor: Moderátoři
soft start pre motor
pre nabeh motora kvoli obmedzeniu prudovych spiciek, a aby nevyhadzoval istic, mam spraveny soft start vid. obr. c.1 (Soft start_1.pdf)
Tento obvod funguje len teraz potrebujem aby casove rele nebolo stale pod napatim.
Navrhol som obvod vid. obr. c. 2 (Soft start_2.pdf)
ktory by mal fungovat nasledujuco:
po privedeni napatia je motor napajany cez obmedzovaci odpor R a zaroven casove rele -K1 a -K2 su pod napatim. Po uplynuti casu t1 (rele -K1) rele -K1 zopne stykac -KM, ktory premosti obmedzovaci odpor R , premosti spinaci kontakt rele -K1 a odpoji rele -K2 od napatia. Kedze na rele -K2 je nastaveny cas t2>t1, tak rele K2 po uplynuti casu t2 odpoji rele -K1 od napatia.
Chcem sa spytat ci toto zapojenie bude takto fungovat?
Alebo ak poznate ine, jednoduchsie, alebo efektivnejsie riesenie, prosim, dajte mi vediet.
Dakujem.
- Přílohy
-
Soft start_2.pdf- Soft start_2
- (152.84 KiB) Staženo 119 x
-
Soft start_1.pdf- Soft start_1
- (59.68 KiB) Staženo 137 x
vicious píše:Ja by som pôvodné zapojenie upravil tak, že po zapnutí stykača by ho držal zapnutý jeho pomocný NO kontakt, a cez druhý pomocný NC kontakt by sa vyplo napájanie časového relé. Predpokladom je mať taký stykač, kde je aspoň 1 NO a 1 NC pomocný kontakt.
ahoj,
dakujem za podnet. Myslis nieco taketo?
Tu sa obavam, aby stykac skor nevypol casove rele ako pripoji sam seba k napatiu
- Přílohy
-
Soft start_3.pdf- Soft start_3
- (97.77 KiB) Staženo 87 x
Áno, nejako takto.
Tiež mi napadlo, či to bude 100% spoľahlivé riešenie.
V krajnom prípade by ešte šlo hodiť tam jedno relé s prepínacím kontaktom (existujú päticové na šírku 1 modulu). Potom by sa zapojenie modifikovalo takto: stykač (KM) by po pritiahnutí zopol cez svoj NO kontakt to druhé pomocné relé (K2), zároveň by spoľahlivo zapol aj sám seba, následne to pomocné druhé relé (K2) by cez svoj NC kontakt odpojilo časové relé (K1).
EDIT: pri tomto navrhnutom variante by bolo druhé relé (K2) stále zapnuté, ak by to nevadilo.
- Hape
- Kontaktovat uživatele: