BUM

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ransom

BUM

#1 Příspěvek od ransom »

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vyb ... .seznam.cz

Byl jsem dnes přímo u toho.
Elektrikařil jsem si na stavbě - je to ta bílá plochá střecha vestavěná mezi bývalý kravín a dvě stodoly. Patří to velkým autoslužbám, s jejichž majitelem se kamarádíme (všude auta, jak vidno - šrotoviště).

https://mapy.cz/letecka?x=16.1144907&y=50.3769504&z=20

Kolem druhé se ozval požární poplach, během okamžiku byly slyšet sirény šonovských hasičů. Ještě než dojeli - byla to tak minuta, se ozvala exploze podobná odstřelu v lomu, následovaná několika dalšími - ty zněly jako střelba, nebo výbuch munice. Tož vykouknu ven a vidím:

https://photos.app.goo.gl/KoMxJ2wgBzsYkYzF7

Kluci z autoslužeb zacítili chvíli před tím kouř. Všimli si, že se čudí ze zadních dveří u sousedů - to je ten dům vpravo v zeleném pozemku. Urazili zámek na bráně, vlítli tam s hasičákem a zkusili hasit. Vytáhli ven vyděšenýho psa, a v tom to buchlo. Jeden (syn majitele autoslužeb) už psa odváděl, takže OK, druhej (zaměstnanec) koupil střepy do nohou.

Dohadovali jsme se, jestli plyn nebo co, smrdělo to jako po střelbách, i ty rány zněly jako munice. Ale jak se vzápětí ukázalo: Na kůlně za domem byly malé solární panely (je to na mapách vidět), a v technické místnosti měl chlap nejspíš amatérsky udělanou akumulátorovnu. Dnes slunce pěkně peklo, a akumulátorovna řápla. Výsledek - střecha nadskočila, v patře se vyvalily oba protilehlé štíty, v přízemku chybí podstatná část obvodové zdi. Jak vypadá interiér, ani nebudu hádat.

V domě kromě dvou psů nikdo nebyl, takže vlastně obrovské štěstí.

Za mě vše, a dobře se bavte.
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

hádám: domácí bastl, akumulátorovna postavená na vyžitým olovu? no hlavně že ušetřil. Tipuju, že od pojišťovny nedostane ani halíř. A vypadá to na demolici
GeXeS

#3 Příspěvek od GeXeS »

...a půlka republiky dostala informaci, že fotovoltaika je bakaná.
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

JiriTom

#5 Příspěvek od JiriTom »

dj_Paul píše:hádám: domácí bastl, akumulátorovna postavená na vyžitým olovu? no hlavně že ušetřil. Tipuju, že od pojišťovny nedostane ani halíř. A vypadá to na demolici

Takového souseda - kutila - je radost mít... :roll:
samec

#6 Příspěvek od samec »

Tak ten už má na energiách "ušetrené" na niekoľko generácií dopredu.
:brakelamp:
p32

#7 Příspěvek od p32 »

dj_Paul píše:hádám: domácí bastl, akumulátorovna postavená na vyžitým olovu? no hlavně že ušetřil. Tipuju, že od pojišťovny nedostane ani halíř. A vypadá to na demolici
Od pojišťovny nemůže dostat nic. Určitě na to neměl revizi a tím i větší a platnou pojistku, pokud vůbec nějakou měl. Ale i tak musejí mít sousedi radost.
Cowley

#8 Příspěvek od Cowley »

Tato informace (pokus o hašení hasicím přístrojem před vlastním výbuchem) bude vyšetřovatele velmi zajímat.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

jj, ušetřil . . .
. . . a podle katastru má na barák hypotéku.
(zástavní právo smluvní)
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Nevím zda Pb dokáže takhle vybuchnout. To by tam musel mít hóódně baterií. Mně buchla dobíjená baterka do obličeje, nic moc, ale kdyby jich bylo dvacet, neumím si přestavit takovou sílu.
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

Po celým areálu autoslužeb máme kamery. Ale všecky jsou namířené výhradně na plac a na plot. Důvody jsou myslím jasné.
Žádné škody v okolí nejsou. Dokonce ani tašky ze střechy nedoletěly těch pár metrů k plotu, za kterým byly napáskované auťáky zákazníků, zaměstnanců a dodavatelů (ta bílá dodávka na mojí fotce z okna je naše, kolega ji radši honem stěhoval, kdyby ještě něco).

Když před pár lety bouchla vedle našeho domu varna v posledním patře, to byly nějaké škody i v okolí.

Představuju si, jak odpoledne přišla paní z práce:
"Ale ty jsi říkal, že to není nebezpečný!"

Přestože mám blízké kontakty přímo na místě, pochybuju, že se někdy dozvíme úplně všecko. V podobných situacích si každý pamatuje něco jiného a často jdou svědectví i proti sobě. Lidská psýché je v tomhle tuze nespolehlivá.
Tak třeba zrovna já si teď nejsem jistej - jak mi to účastníci v rychlosti říkali - jestli už zkoušeli hasit, nebo jestli teprve pro hasičák běželi.
Takhle vznikají fámy.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Aby to takto buchlo, to by tam muselo byt vela vodika. Chcelo by to fotky baterii od hasicov/vysetrovatelov, ale tie asi neuvidime.
matahari

#13 Příspěvek od matahari »

@ransom: Nedarovali jste mu ty baterky z těch všech vraků :wink: ?
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Já tam nepatřím, dělám jim elektriku na přístavbě a údržbu všeho starýho. Ale taky mě to už napadlo. Bydlí (bydlel) hned u zdroje.
Jestli se objeví nějaké nové souvislosti, to je otázka dalších dnů či týdnů.
Kdyby to vypadalo relevantně, tak to sem třeba nahodím. Pokud to nebude tajné, nebo pokud to třeba někoho nepoškodí. Otázka je, jak ty informace zkomolí prostředníci. Oni jsou skvělí mechanici, karosáři, odtahovkáři, majitel je přímo zlatej člověk. Ale zrovna elektrice rozuměj prdlajs, pokud to nejsou zrovna brzdový světla na Oktávce...
DukeNuke

#15 Příspěvek od DukeNuke »

No, podle poškození to vypadá na výbuch plynu. Ale kordit smrdí jinak. Vodík se vzduchem vybuchuje 4-77%, takže z olověnek to klidně být mohlo. Ale správný bastlíř by si to měl umět ohlídat.
Kde a proč vznikl ten oheň, to už vyšetřovák zjistí.
A ve hře je i možnost, že ty baterky opravdu ruply, reakcí H₂SO₄ s kovy se vyvíjí vodík, což by výbušnou koncentraci vytvořit mohlo. další rány mohly způsobit baterie zatížené do zkratu.
A jen tak dodám, že i když je vše uděláno jak má být, nemusí to stačit: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-poz ... u-40477780
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“