BUM
Moderátor: Moderátoři
Ale že by ho vzniklo tolik? Jak dlouho a kolik akumulátorů by muselo "vařit"? Zajímá mě to i z čistě chemického pohledu.
výbušná směs se vzduchem 4-77 objemových %.
Pokud budeme uvažovat pokoj 6*4*2,5 m, tak to máme minimálně 2,4 m^3 vodíku. To je zhruba 100 mol. To znamená rozklad nějakých 1,8 l vody nejmíň. Pokud nedělám nějakou chybu.
Oprava údaje o výbušné směsi a přepočítáno.
Linde uvádí 4% - https://chemistry.ujep.cz/userfiles/files/Vodik.pdf
A jak jsem psal - je možné, že baterky prostě praskly teplem a reakcí vylité kyseliny s nějakým kovem se mohlo vyvinout vodíku dostatek. Při stejných rozměrech mi to vychází na 2,4m³.
@mh111 - 1,8l vody v těch baterkách bylo určitě. A víc než 3,8kg železa má každej kanálovej dekl. A muselo to bejt uzavřený, bo vodík se hned tak někde neudrží. A třeba jim tam do toho ještě unikal plyn, těžko říct.
Každopádně - ještěže to nedopadlo hůř.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.csfd.cz/film/3092-cesta-do- ... e/prehled/
Viděl jsem ráno neveřejný záznam z jedné kamery. Ze zadního traktu se kouří, okolo už je srocení lidí. Hasiči jsou teprve na cestě. První výbuch jde z přízemí z místa požáru, ten vyvalí obvodovou stěnu. Následně dojde tlaková vlna do patra, střecha poskočí a sjedou z ní tašky podobně jako když v zimě sjíždí sníh. Kamera má malou snímkovou frekvenci, ale to zpoždění je vidět dobře.
Druhá kamera viděla jen dřevěnou zástěnu za zadnim traktem. Tam je vidět, že pes vyděšeně pobíhal po zahradě. Nebyl tedy v domě, jak jsem to pochopil původně. Díky tomu se těm dvěma chlapům skoro nic nestalo - byli v okamžiku výbuchu za tou zástěnou.
Tady je vidět, jak člověk i při nejlepší vůli a veškeré snaze ty popisované události zkresluje.
Hořelo jen a pouze v té technické místnosti. Nikde jinde to nezapálilo nic. Stěny okolo ohniska jsou úplně zčernalé. Takže by to asi opravdu ukazovalo na požár a následnou explozi litiovek.
Tipuju ony jistým odsud už odklizeným emigrantským burnzerantem tolik tolik propagovaný "přímý náhrady olova" = lithium-iron-fosfáty. Obvykle je lidem prodejce nacpe, že vydrží 1000cyklů a nepotřebujou nic dalšího, že jima jde přímo nahradit olovo. hovno hovno, slavnej soude - jak v tom je lithium, bez balancéru a ochrany před nadměrným vybitím i nabitím ani ránu, v lepším případě se ty baterky jednoduše odporoučejí už po pár cyklech, v tom horším to dopadne takhle. Může si kdo chce říkat, že ajronfosfát nehoří - pokud uvolňuje hořlavý/výbušný páry nebo plyny, je to úplně jedno ...DukeNuke píše:Tak jsem prohlíd dostupný fotky a asi to bude lithiovka. Už jen proto, že výbuch způsobený směsí uvolněného aerosolu se vzduchem je prakticky stejný jako výbuch plynu. Plus - kouř před zahořením (typické pro lithiovky), smrad a dohledal jsem i očouzení vybulené stěny.
A kutilmile - nelituju tě
Vůbec mě to nepřekvapuje.
Za poslední půlrok, jsem byl osloven, zda bych neprovedl výchozí revizi elektro na 4 FVE.
Nebudu se rozepisovat v jakém bordelu byla provedena elektroinstalace na těch FVE, to by byl román, nicméně jsem s díky odmítl provést VRZ, a odkráčel jsem.