Vaříme při bastlení II
Moderátor: Moderátoři
Neděláte někdo ten Tuzemákovej, dost by se šiknul recept.
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Obraný rybíz, cukr, kyselina citrónová, rum. Rybíz se smíchá s cukrem, nechá se den odležet, pak se přidá kys. citronová a povaří se to. Ještě horký do sklenic, dorovnat hladinu rumem, zavíčkovat a postavit vzhůru nohama. Nechat vychladnout.
Ale přesné poměry z hlavy nedám.
Takže 2 kila rybízu, do toho 1,2 kg krystalu a nechal jsem to skoro dva dny proslazovat.
Potom 4 rovný lžičky skořice, 4 rovný lžičky kyseliny citrónový, 4 rozdrcený hřebíčky. 4 x jsem do toho šťouchnul šťouchadlem na brambory a dal na půl hodiny zvolna vařit. Z červený to skoro zčernalo ale nepřipřipálilo se mi to.
Pak jsem do dvoudecákových skleniček od dětský výživy dal do každý polívkovou lžíci Tuzemáku a další dvě deci jsem rozmíchal do toho rozvaru.
No a nalil do sklenic, zavíčkoval a postavil víčkem dolů.
Trochu zbylo a tak jsem porovnal s tím, co dělala máti. Barva a zrosolovatění nachlup stejný ale chuť jiná. Od máti je to lepší, ten můj je moc sladkej a chuťově nevýraznej.
Divný, recepty na netu jsou téměř stejný, tak proč?
EKKAR píše:Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...
Lihem to nebude, když to je horký, stejně většina prchne. Spíš jestli ta tuzemácká tresť není něco jinýho. Kámoš prohlásil, že za to můžu sám, jelikož jsem nedal do kila celej pytlík vanilkovýho cukru (tedy spíš cukr s trochou syntetickýho vanilínu). Asi blbost.
Ono to právě dost podstatně souvisí, etylvanilin se rozpouští líp v lihu než ve vodě. Liquére s vyšším "volume" tak do směsi vnáší i vyšší dávku aromatizovadla ... Ony to starý báby kořenářky věděly moc dobře, proč nechávaly bylinky louhovat ve vícekrát destilovaný slivovici a ne v nějakým pakvasu ...Celeron píše:EKKAR píše:Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...
Lihem to nebude, když to je horký, stejně většina prchne. Spíš jestli ta tuzemácká tresť není něco jinýho. Kámoš prohlásil, že za to můžu sám, jelikož jsem nedal do kila celej pytlík vanilkovýho cukru (tedy spíš cukr s trochou syntetickýho vanilínu). Asi blbost.
A kutilmile - nelituju tě