Převodník napěťových hladin
Moderátor: Moderátoři
Pro pochopení si lze překreslit původní schema do náhradního. V náhradním schematu je BE přechod zakreslen jako dioda, přechod CE jako odpor. Dále je to jednoduché, platí Kirchhoffův zákon.
DukeNuke píše:Asi takhle - zesilovací činitel (β) tranzistoru je vlastnost daná výrobcem součástky, nikoli způsobem jejího zapojení.
Jedna věc je nastavení pracovního bodu tranzistoru tak jak si přeješ, tedy Ic´6,6mA. Věc druhá je zesílení signálu. Do toho tvého zapojení žádný signál nejde, tak se nelze bavit o zesílení.
Moje zbrklá rada doplnit doplnit Rb (odpor v bázi) se ukázala jako špatná nebo zhoršující vlastnosti. Funguje to bez Rb.
Obvod se chová způsobně a podle předpokladů - jako zdroj proudu v kolektoru bez ohledu na velikost napětí Uc.
Zkusil jsem i verzi se společnou zemí (šamponek ji nepoužil). V šamponkově zapojení prochází kolektorový proud tranzistoru oběma zdroji.
Tranzistor je šuplíkový vysokonapěťový a má velmi malé zesílení - báze si vezme asi 0,52mA - což činí rozdíly v úbytku na Rc a Re. Odpory jsem použil celkem přesné, aby se to dobře měřilo a počítalo. Všechno sedí v rámci tolerancí měření. Z bezp. důvodů jsem měřil při 50V, ale přepnutí na 150V nemělo téměř žádný vliv na funkci.
Ale nevím, jak je do toho zamotaných 500kHz. Původně o nich zmínka nebyla.
EDIT: Pokud je zapojeno vše správně a přesto to nechodí, může to kmitat. Zachytil jsem během pokusů taky nějaké krátkodobé podivné hodnoty napětí a odběry ze zdrojů. Později se mi je nepovedlo vyvolat.
Signál jde pak z kolektoru tranzistoru.
Čím to, že ti teče bází jenom 0.5mA ? Mě utíká bází pryč u KSA1381 3mA a odčítá se to od 7.6mA proudu emitoru a do kolektoru se dostává jenom 4.6mA
Tobě se to bez odporu v bázi přičítá k proudu kolektoru, mě se to odčítá, už to nechápu vůbec a PNP tranzistor asi odčítá a NPN přičítá.
S odporem v bázi to kmitalo ?
Může to být tím, že na 500khz tranzistor zesiluje jenom méně než 2x a proto tolik odčítá ?
Vypadá to, že nic nekmitá, ale chybějící 3mA v řídícím členu způsobují, že vypadává signál.
Porovnáváš zapojení NPN s Rb a bez Rb a vydáváš to jako porovnání NPN vs PNP. Demagogu.
---
...se divím, že ti těch 365Vpp/561kHz ještě nenafackovalo.
---
...a pak se divím, že po třech dikobrazových stránkách tenhle vznešený "Převodník napěťových hladin" ještě není v sekci Hvjezdná pjechota.
Zkoušel jsem se dotknout i obou drátů, ale se sníženým bezpečným napětím na polovinu 150VAC, taky jenom píchá.
Čím to je, že u NPN trazistoru se proud přičítá ? A u PNP odčítá. Rozdíl je +0.5mA navýšení u NPN a mínus 3mA pokles u PNP. Výsledný rozdíl obou zapojení je 3.5mA ( skoro polovina ze základních 7.6mA )