Reaktance kondenzátoru u proudu pravoúhlého průběhu
Moderátor: Moderátoři
Reaktance kondenzátoru u proudu pravoúhlého průběhu
Pro sinus je 1/2pi f C a u proudu v zásuvce je zjednodušeně 1/314C.
Někde jsem viděl přiblížení Xc=1/5fC pro čtverec, je to ono ? Tuším, že v 5 už je aproximovaná třetí a pátá harmonická.
Vezmi případ, že je neznámá Xc kondenzátoru v obvodu střídavého proudu pravoúhlého průběhu se známou frekvencí a známou kapacitou.
U proudu v zásuvce je to 1/314C a u jiné frekvence 1/2p f C
Je to u čtverce po aproximaci třetí a páté harmoncké 1/5 f C ?
pre harmonický priebeh:
uc = Umax*sin(ωt)
Uc = √((1/T)*∫(uc)²dt[0..T]) = √((1/T)*∫(Umax*sin(ωt))²dt[0..T]) = ... = Umax/√2
ic = C * d(uc)/dt = C * d(Umax*sin(ωt))/dt = C * Umax * d(sin(ωt))/dt = C * Umax * cos(ωt) * d(ωt) = C * Umax * cos(ωt) * ω
Ic = √((1/T)*∫(ic)²dt[0..T]) = √((1/T)*∫(C * Umax * cos(ωt) * ω)²dt[0..T]) = ... = (Umax/√2)*ω*C
Xc = Uc / Ic = (Umax/√2) / ((Umax/√2)*ω*C) = 1/(ω*C)
Pre iný než harmonický priebeh si tento dosaď do uc a zrátaj.
Spíš by mě pomohlo a bohatě vystačí aproximace na třetí a pátou harmonickou pro pravoúhlý průbeh.
U sinu je to 1/2p f C, u zásuvky 1/314C kolik je to přiblžně pro čtverec a známý kondenzátor a kmitočet ? Je mi jasné, že je to míň, ale o kolik.
Aproximace vystačí, protože v praxi kapacita stejně lítá s teplotou a je to fuk.
kondenzátoru ( nebo L) se týká vždy jedné sinusové frekvence . Pro signál obsahující celé spektrum frekvencí ( obdélník, trojúhelník atd.) nebude nějaká kvazireaktance jednoduše spočitatelná - muselo by se to počítat pro každou frekvenci zvlášť a sečíst , ovšem vektorově , kvůli fázovým posunům
jednotlivých složek, pokud vyjdeme z toho , že reaktance prvku bude poměr
napětí a proudu na něm.
To nevylučuje v nějakém zjednodušeném modelu ten poměr U/I spočítat,
ale než to dělat , to raději opravdu nějakou tu simulaci ....
Když u sinu teče přes kond třeba 100mA, tak u čtverce poteče odhadem 140mA, ale nechci to vždy hádat takhle naprase, proto se ptám, jestli to není náhodou těch 1/5 f C
- tomasjedno
Při tomto zadání je
Amplituda střídavého proudu = střední hodnota střídavého proudu = efektivní hodnota střídavého proudu = I
amplituda střídavého napětí = U = I / (4*f*C)
střední hodnota střídavého napětí Ustř = U/2 = I / (8*f*C)
efektivní hodnota střídavého napětí Ueff = U/√3 = I / (4*f*C*√3).
A teď si vyber, co chceš považovat za reaktanci toho kondu. Poměr amplitud napětí a proudu, poměr středních hodnot napětí a proudu anebo poměr efektivních hodnot napětí a proudu? U sinusového průběhu je to jedno, ale tady se ty 3 hodnoty podstatně liší.
Pro obdélníkový průběh napětí to má jeden stupeň volnosti navíc - musíš uvažovat vliv vnitřního odporu R zdroje napětí, protože kond se bude nabíjet exponenciálně, s časovou konstantou RC.
Vychází mě, že teče o cca 40% víc.
Pokud chceš orientačně spočítat nějakou střední hodnotu proudu, postačí brát tvoje měření a násob to 1,4 x a je to...
- tomasjedno
Vyjadřuj se přesně. Měříš proud střední anebo efektivní?samponek píše:Jde mi o to… a hádat naprase.
Vychází mě, že teče o cca 40% víc.
Střední proud bude u obdélníkového budicího napětí = 4*f*C*U za předpokladu, že R*C << 1/f (kde R je vnitřní odpor zdroje), pro spočítání efektivního proudu nedáváš dostatek informací.
- tomasjedno