Reaktance kondenzátoru u proudu pravoúhlého průběhu
Moderátor: Moderátoři
Xc = Uc / Ic
kde Uc a Ic sú efektívne hodnoty
A efektívne hodnoty sú predsa definované cez výkon.
To všetko je spočítateľné.
Teda aj Xc je definovateľné pre akýkoľvek priebeh.
Problémom je, že pri aplikácií ideálneho pravouhlého napätia na kondenzator, teda pri skokovej zmene napätia vychádza nekonečne veľký prúd, ale po dobu nekonečne krátkeho času a teda matematicky v limite spočítateľne, lenže na hony vzdialené od reálnych podmienok. Ak by niekto dodal parametre reálneho zdroja pravouhleho napätia, tak by sa to dalo spočítať. Nuž ale už kto by to robil?
Spočitatelné to jistě je, ale Fourierův rozvoj je nekonečný, ale dá se samozřejmě pro jednoduchost počítat jako konenčný s drobnou chybou. Taky si můžeme povšimnout zajímavého čísla √2. Celé to pak ale zhoršuje nelineární zátěž. To vyžaduje nejlépe linearizovat její charakteristiku v nějakém pracovním bodě. Ale to stejně vyžaduje měření, tak proč se sráti s výpočty, kdy se to dá změřit rovnou...
Protože I = 4fCU vychází malý proud, ještě menší než pro sinus a u čtverce teče vždycky větší než u sinu.(Žárovky po přepnutí ze sinu na čtverec svítí výrazně víc)
Nejvíc žárovky odpovídají 6.28fCU√2 u čtverce.
Parametry zdroje jsou 0 až 235V 27A, DC až 38khz sinus, trojúhelník, čtverec, nebo neregulovaných 320Všš 560khz jenom čtverec.
Druhý zdroj 280V 30A, 54khz jenom čtverec, nebo 40V 54khz 20A taky čtverec.
Ale vylepšils to žárovkou, jejíž odpor se s teplotou vlákna mění. Bude se tedy měnit i celková impedance jejich sériové kombinace pro základní kmitočet i každou harmonickou zvlášť, bude se i různě deformovat průběh napětí na spotřebiči i kondenzátoru. Prostě objem vstupních parametrů pro proměnný zatěžovací odpor násobně roste, zvlášť, když odpor vlákna žárovky nevydrží konstantní ani během jedné periody.
Je to právě jeden z případů, které sice matematicky řešit jdou, ale musíš se dopustit mnoha zjednodušení, jinak se v tom utopíš.
Případně zjistíš, že místo reaktance ses dopočítal do rektance...
A daleko efektivnější (především rychlejší) je realizovat skutečné zapojení, doladit hodnotu kondenzátoru, aby to jako celek vyhovalo, tedy dělalo, co od toho očekáváš, a na výsledek se, spíše pro zajímavost, podívat na osciloskopu.
- tomasjedno
Místo žárovek jsem dal fechraly 4R5 / 7.5kw + 1 žárovku aby zmizela ta nelinearita a bylo orientačně vidět kolik je tam proudu.
Státnici z technické kybernetiky jsem měl v roce 78 (tehdy jsme měli matyku až do státnic, všech pět roků). Během obhajoby přísedící z praxe položil jednoduchou otázku, určení velikosti proudů v propojených selsynech při napájení obdélníkem a vliv na jejich funkci. Samozřejmě jsem něco blekotal o indukování špiček, fázorových diagramech, rozpadu na vyšší harmonické, impedancích v celém napájecím obvodu, vlivu zátěže atd. Bylo ale zajímavé, že co člen komise (to tam byli i docenti), to jiná odpověď. Nakonec asistent (přísedící) to odběhl změřit, kupodivu můj odhad nebyl ten nejhorší. Pamatuji si to snad dobře, namísto dvaceti minut jsem tam byl přes hodinu (pohříchu řečeno, když odborní docenti upadli do odborné diskuze, tiše jsem vycouval na kraj katedry, abych nenarušovat tok jejich myšlenek). Což o to, já to přežil celkem dobře, ale mí spolužáci, než se dostali na řadu po mě, propotili i polobotky děsem, cože tam se mnou provádějí a co čeká je.
Závěr? Bylo už řečeno výše, řadou měření zavést tzv. Bulharovu konstantu, která výpočet značně zjednodušší.
Fourierův rozvoj - již nikdy více.
Jak nejde?samponek píše:ale asi to spočítat nejde.
Xc = (1/C)√(∫(uc(t)/(d(uc(t))/dt))²dt[0..T])
Takto to spočítaš pre akýkoľvek spojitý priebeh napätia, ktoré je v reále vždy spojité. Len potrebuješ vedieť skutočný priebeh napätia. Ideálny obdlžník to nikdy nebude. S ideálnym obdlžníkom budeš delť nulou.
- tomasjedno
To jsi vzal kde? A máš tam chybu.samec píše:Jak nejde?samponek píše:ale asi to spočítat nejde.
Xc = (1/C)√(∫(uc(t)/(d(uc(t))/dt))²dt[0..T])
Edit: abys lépe pochopil, že je to nesmysl, přepsal jsem ten tvůj vzoreček do srozumitelnější podoby
- tomasjedno
samponek píše:Aha, to nedám, dokázal bys spočítat proud tekoucí kondenzátorem 3n4 připojený na zdroj pravoúhlého napětí 12V a 560khz s vnitřním odporem 1R5 ?
( Druh AC proudu takový, který je téměř stejný s proudem DC, který odebírá zdroj před konverzí z DC 12V na AC 12V 560khz, myslím, že se mu říká efektivní)
Protože RC << 1/f, tak střední AC proud bude = 4*f*U*C = 91 mA a bude (až na účinnost převodu) stejný jako střední proud na DC straně. (O efektivní hodnotě proudu na DC straně nevíme nic, protože nevíme, jaký je jeho časový průběh. Třeba má střídač na vstupu velký kond a proud je vyhlazený, nebo taky ne.)
Efektivní hodnotu proudu na AC straně se mi počítat nechce, budou tam proudové špičky 16 A, takže to s efektivní hodnotou dost pohne a význam to má zde jen pro dimenzování vodičů.