koupím převod šnek - ozubené kolo
Moderátor: Moderátoři
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
koupím převod šnek - ozubené kolo
- Přílohy
-
norelem prevodovka.pdf- (237.4 KiB) Staženo 76 x
https://www.mateza.cz/e-shop/prevodovky ... a-kuzelova
Na Aliku hledej "bevel gear".
- RX-20
mirku píše:rozhodující bude, jaký výkon musí převod převést ... podle toho se bude odvíjet materiál, velikost a hlavně cena ...
No právě, to je pravda. Ale jak to změřit? Nemám čím
A kutilmile - nelituju tě
- RX-20
jova1 píše:Tak vyjdi z momentové charakteristiky toho motoru. Kolik má Nm bude u něj určitě uvedeno.
Motorů mám vícero skladem, různých. Malý i velký. Použiju ten podle ozubených kol. Musím vyjít ze síly potřebné na otočení poslední hřídele. Tem tam je kolo o průměru asi 10cm, nasazené na hřídeli o průměru 8mm,. Kolem se točí ručně. Těžko odhadnout jakou silou. Nemám představu.
- RX-20
EKKAR píše:Vem to podle toho šneku -...
Dík za vysvětlení. Tak už vím co to jsou ty "chody" u šneku. Aspoň něco. Zkoumal jsem dnes, zda by šla použít dvě klasický ozubená kola. Nešla, protože osy kol by musely být od sebe asi 18 cm. Takže zbývá převod otáčení 90˚. Buď šnekem nebo těmi kuželovými koly. Pohon bude vždy jedním směrem , z vodorovné hřídele na vertikální hřídel. Opačně ne. Vertikální hřídel má průměr 8mm a nemá na konci žádné zploštění. Na ní je nyní kolo o průměru asi 10cm, s kleštinou a otáčí se jím ručně, oběma směry.
Poměr převodu není podstatný. Když nebude 1:1, nic se neděje. Stejně nastavení bude řídit krokový motor a ten si nastaví polohu podle programu a zpětné vazby ze snímače na vertikální hřídeli.
Napadlo mne ještě použít veliký kolo o průměru třeba 100mm, které by ale mělo zuby na čelní straně. Prostě takový ozubený hřeben na kružnici. A toto kolo by bylo poháněno kolečkem na hřídeli krokového motoru který by byl vodorovně. Jenže nikde jsem na takové ozubené kolo nenarazil.
- RX-20
https://www.marek.eu/norelem-normovane-dily/systemy-a-komponenty-pro-vyrobu-stroju-a-zarizeni/technika-hnacich-ustroji/pohon/35646/snekovy-prevod-kompaktni.html
Ten katalogový klist je nějak zmatečný. Nejprve tam píší, že šnek a šnekové kolo jsou z oceli. Pak že jsou vytvrzený. Dál píší že kuželová kola jsou pro ruční převod.
Pohon probíhá přes vnitřní šestihran vel. klíče 6. Pohon přes vnitřní šestihran vel. klíče 6. Mohli tam aspoň udělat poznámku která hřídel je vstupní a která výstupní.
Tak teď ještě zjistit kolik Nm vlastně potřebuju na výstupu.