Jaký hromosvod pro FVE ?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#16 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Zase další hovadina. Viděl jste někdo, jak ten HVI kabel dopadne, pokud přes něj projde plná šleha blesku? Žádná izolace po té na něm není, nebo jen její zbytky, tedy pokud tam ten kabel vůbec zůstane. Viděno na vlastní voči.
To je možné, pokud se výrazně překročí jeho impulsní proudová zatížitelnost (HVI long 150 kA, HVI power 200 kA).
V případě danhardova baráku se 4 svody a napojením na sousední barák by to mělo přežít bez ztráty kytičky i 400kA blesk.
Dekker

#17 Příspěvek od Dekker »

tak ono je jedno jak ten drát dopadne, po zásahu bleskem by měla stejně následovat kontrolní revize, že je vše v pořádku a ta už odhalí případné problémy.
PavelFF

#18 Příspěvek od PavelFF »

Jenže funkční rozdíl nepatrný, cenový značný. Obyč. svod versus HVI.
A následky škody po úderu blesku do baráku jsou v podstatě stejné. HVI nechrání líp. Obnovení do původního stavu bude opět značně mastné, neboť HVI se zásahem zničí.

Jediný a to teoretický přínos je, že to nezabije nějakého blbce jako byl Boubele, který se při bouřce v lijáku motá na balkóně poblíž hromosvodu.
tomasjedno

#19 Příspěvek od tomasjedno »

Jestli nepovažuješ za přínos to, že použití HVI taky usnadňuje dodržení dostatečných vzdáleností hromosvodu od vodivých součástí budovy (HVI Power nahrazuje 0,9 m vzduchu), tak je vidět, že rozumíš hromosvodům jako koza petrželi :D
PavelFF

#20 Příspěvek od PavelFF »

Nepopírám, že koza petrželi rozumí mnohem líp. :)

On tomu málokdo opravdu rozumí a blesk se chová navíc nevyzpytatelně, ne podle normy. Klidně praští vedle jímače. Na střeše plné panelů...
Dám udělat třem projektantům návrh hromosvodu na stejné budově a pokaždé vyjde něco jiného. A každý to bude mít za sebe správně. V každé době na návrh hromosvodů existovaly různé názory a různé normy a vyvíjí se to. Tak teď budeme mít izolované svody.
Jsem poučen, přiznávám, doteď jsem netušil, že je to možné. Lezu po střechách poměrně často - až to uvidím, nebudu se divit. Díky.
tomasjedno

#21 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Když tyhle bleskosvody začaly být zase povinný (léto rok 2011?)…
Asi narážíš na 2. edici ČSN EN 62305-3, platnou od 2/2012, nebo na 2. edici ČSN EN 62305-1, platnou od 10/2011. Nevím o tom, že by izolovaný hromosvod byl povinný, to ti někdo nakukal. Nesmíš věřit každé fámě.
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

PavelFF píše:Klidně praští vedle jímače.
V případě ESE je to téměř pravidlo, ti tu statistiku kazí.
samponek

#23 Příspěvek od samponek »

Když bylo u nás před dvěma lety bum, tak ze střechy vyskákalo pár hřebíků a hromosvod byl pokroucenej, ale celej. Předpokládám, že HVI kabel by se prorazil a zničil.
Pokud by na střeše bylo něco jako FVE, shořelo by úplně všechno.
tomasjedno

#24 Příspěvek od tomasjedno »

Zprasit se dá každá instalace, HVI v tom není výjimkou.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

tomasjedno píše:
Celeron píše:Nevím o tom, že by izolovaný hromosvod byl povinný, to ti někdo nakukal. Nesmíš věřit každé fámě.

Nemyslel jsem izolovaný ale hromosvod vůbec. Do toho data se snad na RD nemusel dávat vůbec. Jo a zapomněl jsem napsat, že to byla dřevostavba. Systém venkovní 40 mm fošny, za nima 20 cm vaty a pak zase vnitřní 40 mm fošny, takže na venkovních rozích to je 2 x křížení přiznaný. Není na dřevěnky něco přísnější než na těžký stavbě?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tomasjedno

#26 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Nemyslel jsem izolovaný ale hromosvod vůbec. Do toho data se snad na RD nemusel dávat vůbec.
Ani teď se nemusí, když to vyjde z analýzy rizik.
ČSN EN 62305-2 o řízení rizik platí od 12/2006 a požadavek na provedení analýzy a následnou realizaci odpovídající ochrany je ve vyhlášce 268/2009 Sb. (Předcházející vyhláška 137/1998 požadovala hromosvod jen pro bytové domy, ne pro RD.) Kdes vzal ten rok 2011?
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Behemot »

Celeron píše:Zase další hovadina. Viděl jste někdo, jak ten HVI kabel dopadne, pokud přes něj projde plná šleha blesku? Žádná izolace po té na něm není, nebo jen její zbytky, tedy pokud tam ten kabel vůbec zůstane. Viděno na vlastní voči.
Taky jsem viděl jak svod pod polyš zateplovákem prořízl zateplení a vyskočil z fasády a urval perlinku půl metru na každou stranu od svodu
Když tyhle bleskosvody začaly být zase povinný (léto rok 2011?) tak mi revizák tvrdil, že místo HVI stačí dát k holýmu svodu výstražnou tabulku s textem o dodržení vzdalenosti osob při bouřce. Ale nedělám to a tak jen předávám informaci, která už dnes nemusí být pravdou.

to schovávání čehokoli pod zateplení je strašná hovadina, nejrozumnější způsob je stále prostě svody přiznat, držáky akorát prodloužit a hezky je nechat oddálený vod stěn; vytrhaný držáky celkem triviálně spravíš, vytrhaný desítky metrů zateplení seš v prdeli
danhard

#28 Příspěvek od danhard »

Jo dodělám tam všude tabulky:

" Báby, nelezte při bouřce na terasu a už vůbec ne s deštníkem ! "

Projektant s kulatým razítkem to totiž udělal tak, že hlavy osob na terasách stojících u zábradlí už nejsou v chráněném prostoru LPS III :D

Potřeboval bych tedy poradit, jak se takového nesmyslu zbavit.
Na schvalovací schůzi SVJ jsem přišel pozdě a oni už to většinou schválili.
tomasjedno

#29 Příspěvek od tomasjedno »

danhard píše:Projektant s kulatým razítkem to totiž udělal tak, že hlavy osob na terasách stojících u zábradlí už nejsou v chráněném prostoru LPS III :D
No ony jsou v tu chvíli taky v nebezpečné blízkosti jímací soustavy, tak to máš prašť jako uhoď.
Smutné na tom je to, že až to někoho na terase sejme, tak v domě převládne názor, že za to může ta fotovoltaika, a viník, co ji spískal, bude jasný. A nezbude mu než byt prodat a s SVJ přerušit jakékoli styky.

danhard píše:Potřeboval bych tedy poradit, jak se takového nesmyslu zbavit.
Na schvalovací schůzi SVJ jsem přišel pozdě a oni už to většinou schválili.
No to už je spíš záležitost domovní politiky, v tom ti neporadíme.
Ale myslím si, že za těch 230k by se to dalo udělat tak, aby zábradlí nebyla součástí jímací soustavy a aby osoba na terase byla v ochranném prostoru. Chce to ale skutečného projektanta.
danhard

#30 Příspěvek od danhard »

a) Jak by jsi chtěl to zábradlí odizolovat ?

b) Jak vysoké by měli být ty jímače, které by to měli zajistit ?
Mě to vychází na minimálně 4m, to ovšem nemůže být na jedné 19kg základně, ale na stojanu ze tří, který není kam dát.

c) Kam by potom mělo být připojené to zábradlí a okapy, které jsou těsně pod ochranou LPS III, ale stále s velkou pravděpodobností přímého zásahu ?

d) V normě je pro ty případy, kdy to nejde, právě spojení s hromosvodem, což je stávající stav vyhovující revizi.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“