měření kondenzátoru 47 uF 16V na reprobedně Genius 16W

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#61 Příspěvek od Valdano »

Zkuste raději aktuálnější informace 36 Capacitor Manufacturers in 2024.

Dobrý výrobce kondenzátorů je třeba japonský Nichicon, který v tom odkazovaném seznamu ani není uveden, ale i u něj se najdou nějaké ty "nepodařené".
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Behemot »

Přílohy
TF.jpg
TF.jpg
montana

#63 Příspěvek od montana »

Teď jsem našel co je to za značku je to Chengx/Chengxing.
Levné relativně spolehlivé, ale asi by bylo lepší je nahradit za kvalitnější. Ovšem nemohu najít dokumentaci k nim abych zjistil jaký mají Ir.
rnbw

#64 Příspěvek od rnbw »

Chengx je rovnaka trieda smejdu ako CapXon. Aishi su trochu lepsie.

Ale treba si uvedomit jednu vec - na nenarocne pouzitie (typicky lacne audio) to staci a moze to vydrzat mnoho rokov. Nema zmysel do nejakeho smejdu typu Genius davat drahe japonske suciastky.
Hill
Administrátor

#65 Příspěvek od Hill »

To potvrzuji. Pro audio Genius stačí elektrolyty prakticky od kohokoli, jde vlastně jen o to, aby měly alespoň deklarovanou kapacitu a spolehlivě snesly provozní napětí. Sebedražší elektrolyty z toho lepší zvuk nedostanou, výsledek je pod souhrnem mnoha dalších vlivů, proto to hraje, jak to hraje.

U mnoha dodavatelů elektrolytů může dokonce jít o stejný výrobek, jen s jiným logem či jménem "výrobce". A stejně, jako ten drahý, může ten levnější sloužit týden, jako deset let.
Takže celá debata o tom, čím nahradit vadný filtrační kondík ve zdroji, je celkem zbytečná.
montana

#66 Příspěvek od montana »

No díval jsem se na Aishi ale je tam horší Ir než u toho co tam je teď.

Toto mi připadá jako převlečený Xengx:
https://semic.cz/!old/files/pdf_www/E_PF_EL.pdf
Protože mají stejný formulář:
https://www.lcsc.com/datasheet/lcsc_dat ... C36487.pdf
Ale u Elite mají výrazně lepší Ir. Takže si říkám jestli ty údaje nejsou třeba zfalšovaný, jak by mohli do kondenzátoru stejné velikosti dostat výrazně lepší Ir.

Díval jsem se na 33uF/400V
a 2200uF/16V

Jinak si to zapisuji sem, to je můj notes:
https://muj-elektro.blogspot.com/2024/0 ... sce-u.html
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Behemot »

rnbw píše:Chengx je rovnaka trieda smejdu ako CapXon. Aishi su trochu lepsie.

Ale treba si uvedomit jednu vec - na nenarocne pouzitie (typicky lacne audio) to staci a moze to vydrzat mnoho rokov. Nema zmysel do nejakeho smejdu typu Genius davat drahe japonske suciastky.

eště že kvalitní kondenzátory opravdu NEJSOU drahý…pár desetikaček za hrstku v dnešní době nejsou žádný prachy, za to už pomalu nekoupíš ani chleba
montana

#68 Příspěvek od montana »

Ale co bych dělal se stovkou kondenzátorů... Respektive 250 až 500 ks.
Nedělám tyhle výměny běžně. Spíš bych chtěl preventivně.
Dejme tomu že těch elektroliťáků je tam 5 druhů. Kolik by mě stály ty kvalitnější kondíky i s poštovným?
Kdyby mi bylo dvacet nebo osumnáct, byla by to dobrá investice. Ale já už mám za zenitem, takže to moc nevyužiju.
Valdano

#69 Příspěvek od Valdano »

montana píše:Dejme tomu že těch elektroliťáků je tam 5 druhů. Kolik by mě stály ty kvalitnější kondíky...

Mrkněte třeba sem. Filtr je nastaven na kondenzátory NICHICON. Nasázejte do košíku, které hodnoty a v jakém počtu potřebujete. Pak stačí zobrazit košík a budete tam mít cenu za zboží i odhadované náklady na dopravu.
montana

#70 Příspěvek od montana »

Nichikon nemá řadu KM jako Chengx, podle čeho poznám že je to správný typ?
Valdano

#71 Příspěvek od Valdano »

Podle hodnot v datasheetu. Z těch co jsou skladem třeba tyto 2200uF/35V, 100uF/50V a 33uF/450V.
montana

#72 Příspěvek od montana »

No ano, to chápu, ale ještě ve hře je impedance nebo ESR. Věci kterým nerozumím, ale mohou ovlivnit fungování obvodu, proud nebo napětí.
Valdano

#73 Příspěvek od Valdano »

Ty odkazované vyhovují tomu co zde uvedl Hill. Tedy, že pro audio Genius stačí elektrolyty s deklarovanou kapacitu, které spolehlivě snesou provozní napětí a ostatní je v tomto případě nepodstatné. :wink:

Ale pro informaci u těch NICHICONů
2200uF/35V ESR=0,25R
100uF/50V ESR=0,18R
33uF/450V u toho posledního není uvedeno
Naposledy upravil(a) Valdano dne 06 črc 2024, 16:37, celkem upraveno 2 x.
montana

#74 Příspěvek od montana »

Hill píše:To potvrzuji. Pro audio Genius stačí elektrolyty prakticky od kohokoli, jde vlastně jen o to, aby měly alespoň deklarovanou kapacitu a spolehlivě snesly provozní napětí. Sebedražší elektrolyty z toho lepší zvuk nedostanou, výsledek je pod souhrnem mnoha dalších vlivů, proto to hraje, jak to hraje.

U mnoha dodavatelů elektrolytů může dokonce jít o stejný výrobek, jen s jiným logem či jménem "výrobce". A stejně, jako ten drahý, může ten levnější sloužit týden, jako deset let.
Takže celá debata o tom, čím nahradit vadný filtrační kondík ve zdroji, je celkem zbytečná.

Chápu to správně že na Ir, impedanci, ESR se v případě těchto reprobeden nemám dívat? A v jaké aplikaci by tedy bylo třeba se na to dívat?
Valdano

#75 Příspěvek od Valdano »

montana píše:V jaké aplikaci by tedy bylo třeba se dívat na ESR?

Třeba u spínaných zdrojů, DC/DC měničů.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“