Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
kokun

#1381 Příspěvek od kokun »

Tak lípy už odkvetly :lol:
Včera byl (nejen podle předpovědi) docela slušný-houbařský čas. Když jsem v UT (při sondáži kousek za městem) našel 4 mladé "kuřátka" (as. "lišky"), taxem si řekl, že navštívím "mou" lokalitu č.2 (převážně listnáče: buky, duby, ...), že když nic, tak ty "lišky" by tam mohly být.
A moje předtucha se vyplnila - a nejen ty "lišky", ale i "dubáci" (ani 1 smrkový, či borový - které zde taky růstávají). A k tomu - přestože byl st. svátek, ani noha - jen někde nahoře (svátek-nesvátek) řvala motorová pila.
Takže s prázdnou jsem nepřijel:
Přílohy
5.7.2024a.jpg
Druhý pohled.
<br />A ty &quot;dubáky&quot; žerou (kromě slimáků) ještě i červi :-( Pardoxně ty největší byly zdravé, takže (právě teď) z nich byly výborné řízky (a taky u sousedů) :-)
Druhý pohled.
A ty "dubáky" žerou (kromě slimáků) ještě i červi :-( Pardoxně ty největší byly zdravé, takže (právě teď) z nich byly výborné řízky (a taky u sousedů) :-)
5.7.2024.jpg
Včera - kdo ale bude ty &quot;kuřátka&quot; čistit? No samozřejmě, zase já (už se stalo) :-))
Včera - kdo ale bude ty "kuřátka" čistit? No samozřejmě, zase já (už se stalo) :-))
Honza - kokúň

#1382 Příspěvek od ransom »

Neser. Lišky jsem vždycky miloval, ale u nás nerostou. Naposledy jsem je sbíral v Litvě...
Ten solitér na taliři... Holubinka bukovka?
kokun

#1383 Příspěvek od kokun »

Ahoj.
Taky už dlouho nepamatuju takovou sezónu na "lišky", jaká je letos. Taky na ně mám pouze 2 lokality. Především "liškám" nesvědčí dlouhodobé zhoršování podnebí (třeba kyselé deště, apod.).
Přestože to už dávno není, jako v době mého mládí - kdy jsme je "doslova sbírali" třeba v metrových, či až dvoumetrových kolech - ale letos aspoň jsou. Sice to není jako na Šumavě (když vidím tu úrodu na mechových porostech - samozřejmě jen na YT z NETu), ale u nás rostou "na mlatu". A to je ten zádrhel - že když prší, tak jsou zespoda "oflákané" tím černým humusem. A pak to čisti :o :(
Nezbývá, než to oprat (min. ve dvou vodách) a pak ještě dočistit. Ale hlavně že jsou - i za cenu vysoké pracnosti.
A jo - je to: Holubinka bukovka. Včera pouze jediná - před dvěma týdny se mně jich podařilo (na jednom místě) najít asi 6, či 7 viz foto: 23.6.2024a.jpg (na předchozí straně).
Přílohy
2e8722ee-5ae8c93b-e780-2e223cf7.jpg
Holubinka bukovka
Holubinka bukovka
Honza - kokúň

#1384 Příspěvek od kokun »

Nikdo nic, tak zase já :o
Začíná "tropický týden", a protože dnešek měl být tím nechladnějším dnem v týdnu, taxem si řekl, že ještě ráno vyrazím. Jak Ventusky, tak TV předpovědi byly celkem příznivé (ráno v 5: jen 0,1mm; v 6: 0,2mm), tak jsem chtěl v 4:15 vstát a později vyrazit.
"Vnitřní budík" mě vzbudil přesně ve 4hod. - zdálo se mi za oknem poněkud tma. Říkám si - ještě chvilku poležím, ať nemusím v KU svítit. Ve 4:10 - záblesk a v zápětí rána jak z děla - začalo bouřit. Vzápětí se spustil i déšť.
Říkám si - vstanu, až to přejde, a v 5:30 jsem vstal - déšť ustal. Ale jen na chvíli - zase začalo pršet a bouře se znovu vrátila - to už jsem byl i po snídani. :(
Taxem ještě pobyl doma a vyrazil jsem až před ½8.
Luft vyčištěný, dobře se dýchalo i když na mě "pršelo" z mokrých stromů a keřů.
Zvolil jsem lokalitu (převážně) jehličnanů - moje "bývalka - vytěžená 1". A to byla chyba - měl jsem jet tam co v PA (tam byla aspoň jistota "kuřátek"). Ale schválně jsem tam nejel, páč jsem věděl, že budou (zase) oflákaná odspodu :(
Njn - už se stalo - proto žádná hitparáda (aspoň jsem zjistil, kde se zase těžilo):
Přílohy
8.7.2024a.jpg
A Janek (kokun) našel (kromě jiných) letošního 1. &quot;janka&quot; (křemenáče osikového). Jinak jsou ta &quot;moje&quot; naleziště zdecimována :-(
A Janek (kokun) našel (kromě jiných) letošního 1. "janka" (křemenáče osikového). Jinak jsou ta "moje" naleziště zdecimována :-(
8.7.2024.jpg
Dnes - žádná hitparáda
Dnes - žádná hitparáda
Honza - kokúň

#1385 Příspěvek od kokun »

Stále nikdo - tak zase já.
V PA v podvečer se u nás přehnala prudká bouřka - během asi hodiny spadlo cca 40mm vody:

Obrázek

Sousedovi M.L. v ten den nějak nefungovaly webovky (měření?), tak jsem to našel tady: https://sap.pmo.cz/portal/Srazky/cz/pc/ ... =118&oid=3

Včera ráno byl ideální čas na houbaření - nebylo moc horko, pod mrakem, ... - ale bylo po tom silném dešti-přívaláku.
Taxem vyrazil až dnes ráno - "moje" profláknutá lokalita č.2. Je NE - a zase nikdo - byl jsem tam sám.
Ač se zdá ideální počasí pro růst hub (zapršeno, teplo až horko, i v noci, měsíc dorůstá, ...), tak stále to není to pravé ořechové - nerostou "praváci" (proto "ani noha") :o :(
kokun[size=75] v pá, 21.června 2024 21:42[/size] píše:Stando - :prst: :prst:
Za ten široký-rozmanitý "sortiment" a především za ten "stroček trubkovitý"! Nepamatuji si, že bych ho někdy našel takhle brzy - na úplném začátku sezóny.
A "stročky" jsem dnes našel už i já ( půle červce - jestli se nemýlím, v minulosti jsem je nacházíval až v srpnu?!) - dokonce na 3 místech. Na 1. místě největší kolo, a přitom jich byla většina už nebratelná, byly už "přezrálé"-zčernalé :(
A klasika - "kuřátka" - i když už jich taky není až tolik. Zato ta, co rostla v bukovém listí, jsou čisťounká - na rozdíl od těch, co rostly "na mlatu" :roll:
Přílohy
14.7.2024a.jpg
&quot;Kuřátka&quot; + &quot;stročci&quot; + 1 &quot;masák&quot; a 1 &quot;dubáček&quot;. Našel jsem i další 3, ale byly nebratelní, už to byly &quot;semeňáci&quot; :-(
"Kuřátka" + "stročci" + 1 "masák" a 1 "dubáček". Našel jsem i další 3, ale byly nebratelní, už to byly "semeňáci" :-(
14.7.2024.jpg
Dnes - nerostou &quot;praváci&quot; :-(
Dnes - nerostou "praváci" :-(
Honza - kokúň

#1386 Příspěvek od ransom »

No ty krávo. Stročky v červenci...
kokun

#1387 Příspěvek od kokun »

Se divíš?
Já se teprve divil, když Standa (kovka) je našel už 20. června!!! - viz předchozí strana - foto: IMG_7135.jpeg :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#1388 Příspěvek od Hubert_79 »

Brdská vrchovina, ve čtvrtek. Pro Honzu doplním ještě informace o počasí, bylo polojasno a odhadem tak 24° C. Vítr mírný.
:P
Přílohy
DSC04575.jpg
DSC04575.jpg
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
serviceman

#1389 Příspěvek od serviceman »

Kovář?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1390 Příspěvek od Hubert_79 »

Netuším, já ho nechal na místě :)
kokun

#1391 Příspěvek od kokun »

serviceman píše:Kovář?

Možná, nebo taky "koloděj" - musel bych ho vidět utržený :wink:

Huberte - ideální houbařský čas (u mně tak do max. 25-ti °C!) :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#1392 Příspěvek od Hubert_79 »

Jinak v lese bylo celkem sucho a houby (pravda, nehledám...) bych spočítal na prstech jedné ruky.
KUBO

#1393 Příspěvek od KUBO »

Tak mi dnes začala dovolenka. Ešte pred búrkou som vybehol skontrolovať rajón, hoci som neočakával, že niečo v tom suchu nájdem. Baraňovkám sa darí.
Přílohy
20240724.jpg
20240724.jpg
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#1394 Příspěvek od kokun »

Martine - :prst:
U nás už 10 dnů nepršelo, až do dneška. Začalo "bouřit" před cca ¾ hodinou, ale deště přitom moc nespadlo, ani ne 3mm. Zato ještě teď vidím přes okno duhu.
Do lesa tudíž ani nechodím. Aspoň mám teď čas na kosení zahrady; vykopání prvních "zemiakov"; . . . Dnes ráno jsem čistil (už proschlý) česnek a zítra ráno pokračuji.
Škoda, že u nás tvoje "baraňovky" nerostou :(
Honza - kokúň

#1395 Příspěvek od KUBO »

Ahoj Honzo. Aj Pepo Kovař z Letohradu hovoril, že u nich nerastú baraňovky a už našiel asi tri. Síce nie také veľké, ale trocha menšie. Dnes z nich bude polievka.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“