Měření malých indukčností a kapacit
Moderátor: Moderátoři
Měření malých indukčností a kapacit
Vím, že existují další metody, třeba Schmitův diagram, ale na to je potřeba vektorák. Ten je samozřejmě pro mě mimo mísu.
Nebo metody založený na rezonančním kmitočtu, to bych uměl, ale na nějaký přehledový měření dost pracný a už jen dýlka vývodů součástak může hodnoty silně zkreslit.
Nějakej tip na měření od 0,1 uH a 0,1 pF nahoru v domácích podmínkách?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- martinkopp
Tady bych chtěl upozornit u MLCC na nutnost mít možnost při měření nastavit velikost DC přepětí. I když to se týká spíš větších kapacit. Borci se často honí po můstcích s přesností v desetinách procent, ale uniká jim drobný detail, že u soudobých MLCC je kapacita udávána při nějakém minimálním napětí, při jmenovitém napětí kondenzátoru pak mají jen zlomek udávané kapacity, třeba jen 20 nebo 30% Bohužel tohle umí jen ty hodně drahé můstky, tak nezbývá než si měřič tohohle zbastlit.
Do VF zapojení je cesta ten NanoVNA.
Na nějaké orientační roztřídění součástek je cesta rezonanční metoda pomocí GDO a čítače, ale nenapadá mě důvod proč to dělat.
Na nějakou seriózní práci je super Fluke PM 6304. Ten s vhodným přípravkem měří na setiny pF i s nastavením DC předpětí a do 1MHz.
- martinkopp
Moje specializace je audio, a tedy jasná volba je RLC metr. Nejzajímavější je pro mě de facto informace, jestli u svitkového kondenzátoru o několika uF do reprovýhybky při 10 kHz ještě nepřevážila parazitní induktance nad kapacitní reaktancí. Pokud k tomu nedojde ani na 100kHz, je to tutovka pro nejnáročnější nasazení.
Na třídění malých kapacit to vyhoví dobře, ale limity to holt pro vf má jasně dané.
https://www.tipa.eu/cz/multimetr-uni-t-ut622c/d-264916/ todle s měřením do 100kHz a není to postavené ny cyrusteku
- martinkopp
On je jistý rozdíl mezi rozsahem, rozlišením a přesností. Rozlišení může být na tisícinu jednotky, přesnost klidně na desetinu.
Už jen to, že se jako "zobrazení od" udává rozlišení na nejmenším rozsahu, přičemž přesnost se kombinuje jako % z měřené hodnoty PLUS třeba 20 digit. Takže tu desetinu mΩ, kterou zobrazí přístroj jako nejmenší hodnotu, měříš s přesností 2mΩ.
Nejnižší rozsah digitálního měřáku je zpravidla relevantně použitelný asi tak od desetiny výš.