Vyměním audiotechniku (mgf. kotoučové, gramo/radio apod.)
Moderátor: Moderátoři
[1] Deska "AL01", řízlá vejpůl, 6× Ge tr. bez potisku, 12× GAxxx
[2] Deska "AP21", řízlá vejpůl, 6× Ge tr. bez potisku, 2× OC170, 14× GAxxx
[3] Deska ELEKTROSONIC ("digitální barevná hudba") shora
[4] Deska ELEKTROSONIC ("digitální barevná hudba") zdola, trafo nejsem schopen přečíst
Trafo je zvonkovej transformátorek "Jesan" s primárem 220V a děleným sekundárem 3+5(8 ) voltů, zatížitelnost 0,5A u obou nižších a 0,3A u nejvyššího napětí, jádro je "M" a je vymontovanej z černýho bakelitovýho krytu. Bylo zkratuvzdorný a na dělený cívce, takže se jeho sekundár dal i poměrně jednoduše přemotat.judeware píše:....
[4] Deska ELEKTROSONIC ("digitální barevná hudba") zdola, trafo nejsem schopen přečíst
A kutilmile - nelituju tě
Hlavní trafo není na sekundární straně využité symetricky,
Je to celé takové neučesané. Ale z recese by to rozchodit šlo.
Zjednodušená funkce: Podle rytmu hudby se postupně přepíná 16 různých kombinací rozsvěcování světel. Podrobněji ARB 2/77
Pozor, je to galvanicky spojeno se síti, proto je tam také ten vstupní trafák.
Pouzdra pojistek, hlavní trafo, držáky pojistek - to všechno mohlo býti ze strany součástek, je tam i příslušným způsobem vrtáno. Místo KT714 jsou tam tryjááky KT728/400, jeden isostat se šesti vývody a aretací, jeden podobný bez aretace. Dva pot. TP680 (drátové). Jeden TC207 1µF/400VDC sedí hned za síťovým isostatem.
Abych nezapomněl - rádio Teslaton převzal dne 30.5. 2024 mladý člen elektrokroužku DDM Písek.
Na začátku jsem odstranil "prodrátkování", viz foto stavu před zásahem (hrůza celkově), zapnul, na zdroji bylo 9,3V. Po naroubování stabilizátoru to kleslo na 6..7,2V a stabilizátor produkoval tak 4,5V, možná i méně. Po výměně diody (na její vadu jsem přišel později) se objevilo ukázněných 4,99V a jedna ze čtyř indikačních LED (plus pátá svítí trvale) se rozblikala mezi 2 a 3Hz (LEDky jsou živené z výstupů 7493). Generátor pro 7493 tvoří 7400 (ze čtyř log. členůch jsou oproti schématu využité jen dva). Přepájel jsem deset spojů (takovou mizérii jsem snad ještě neviděl, ale vem to nešť)... nic. Než jsem si všiml, že je zúžená část vývodu č.1 odtržená od horní, širší. Na to se příslušným způsobem rozblikaly i ty ostatní (po dalších přepájení pochybných bodů). Stisk tlačítka bez aretace zrychluje frekvenci blikání asi na dvojnásobek. Stisk tlačítka s aretací ruší blikání a LEDky pak blikají podle toho, co doputuje z MAA741, krmeného NF signálem skrze to divnotrafo a drátové potenciometry (nemám vyzkoušeno, ale kdybych měl čas, zkusím bez vstupního trafa připojit nějaký přehrávač na baterky a napájení dodat externím zdrojem ≤ 12V). Když LEDky blikají, netřeba zkoušet provoz s tryjááky.
Schéma od lubos1961 odpovídalo mé desce cca z poloviny. Kolik verzí mohli tvůrci nasekat?
Foto viz např. "u kšeftařských cizinců." Nemám k němu zdroj a ani čas se v tom jakkoli vrtat.