Vyměním audiotechniku (mgf. kotoučové, gramo/radio apod.)

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
judeware

#61 Příspěvek od judeware »

O aparát AZK405 projevil zájem rudolf02.
judeware

#62 Příspěvek od judeware »

Narychlo za stejných podmínek nabízím desky, viz fota. Nemají pro mě perspektivu a brzo půjdou bez milosti pryč.

[1] Deska "AL01", řízlá vejpůl, 6× Ge tr. bez potisku, 12× GAxxx
[2] Deska "AP21", řízlá vejpůl, 6× Ge tr. bez potisku, 2× OC170, 14× GAxxx
[3] Deska ELEKTROSONIC ("digitální barevná hudba") shora
[4] Deska ELEKTROSONIC ("digitální barevná hudba") zdola, trafo nejsem schopen přečíst
Přílohy
IMG_0156.JPG
ELEKTROSONIC zdola
ELEKTROSONIC zdola
IMG_0155.JPG
ELEKTROSONIC shora
ELEKTROSONIC shora
IMG_0154.JPG
Deska "AP21"  (necelá)
Deska "AP21" (necelá)
IMG_0153.JPG
Deska "AL01"  (necelá)
Deska "AL01" (necelá)
judeware

#63 Příspěvek od judeware »

Aparát AZK405 po dohodě nakonec převzal v pořadí druhý zájemce, shodou okolností s podobně znějící přezdívkou, jako onen předmět - AZK401. :)
EKKAR

#64 Příspěvek od EKKAR »

judeware píše:....
[4] Deska ELEKTROSONIC ("digitální barevná hudba") zdola, trafo nejsem schopen přečíst
Trafo je zvonkovej transformátorek "Jesan" s primárem 220V a děleným sekundárem 3+5(8 ) voltů, zatížitelnost 0,5A u obou nižších a 0,3A u nejvyššího napětí, jádro je "M" a je vymontovanej z černýho bakelitovýho krytu. Bylo zkratuvzdorný a na dělený cívce, takže se jeho sekundár dal i poměrně jednoduše přemotat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
judeware

#65 Příspěvek od judeware »

Dá se k tomu výrobku najít nějaký popis? Především mě zajímá, jakým způsobem se k tomu připojoval zdroj AV signálu. Ty dva (tři) dráty pro napájení se snad dají odvodit snáz (hádám, že to bylo v plechové skříňce, takže tipuju tři). Dráty víceméně chybí a deska je dost látaná, zřejmě se na ní semtam (nejednou) něco podělalo. Přijde mi škoda, abych ji jen zlikvidoval zbavenou tryjáákůůch. A teď dokonce vidím, že se před pár lety takové vyskytly i na aukru (s motivem, nevrtané). :)
rudolf02

#66 Příspěvek od rudolf02 »

No, možná se pletu, ale vypadá to na spínání reflektorů napájených ze sítě. A trafo oddělovalo v podstatě dvě sítě, zdroj by měl být výstup zesilovače.
Tedy pokud je to ono.
judeware

#67 Příspěvek od judeware »

Nakonec jsem obětoval trochu času a desku si prohlédl. Jako oddělovač vyhlíží prvek WN682 02, což je docela zajímavé, 8O anžto internet o něm tvrdí, že je to "PKT tlumivka 2x2,5mH/1,6A". Ono je to ale zapojené jako "trafo (natočeno o 90°)" - dva jeho vývody odcházejí dvoulinkou do daleka, ze druhých dvou vývodů ten první míří na slaboproudou GND a druhý na 3/MAA741C.
Hlavní trafo není na sekundární straně využité symetricky, :?: +Ucc sek. končí v luftě (chybí tam 1..2 součástky), ale je tam školácky drátkováno, takže číslicové IO dostaly přírodavíkolkvoltůch. Síťový Isostat přivádí elektřtinu na trafo a na pojistky žárovek.

Je to celé takové neučesané. Ale z recese by to rozchodit šlo.
lubos1961

#68 Příspěvek od lubos1961 »

Pokud to chceš rozchodit, tak ty dvě součástky co ti tam chybí jsou zenerka a tranzistor pro 5V napájení. Nikde jsem nenašel toto konkrétní schéma, ale hodně podobné i s podobnými světelnými efekty. Od toho se dá lehce odpíchnout. U tvé verze je na vstupu 741 (tvarovač) a trochu jinak zapojena 7400.

Zjednodušená funkce: Podle rytmu hudby se postupně přepíná 16 různých kombinací rozsvěcování světel. Podrobněji ARB 2/77

Pozor, je to galvanicky spojeno se síti, proto je tam také ten vstupní trafák.
Přílohy
barevná hudba B77_2.png
barevná hudba B77_2.png
judeware

#69 Příspěvek od judeware »

Můj exemplář vypadá, jako kdyby byl pájený děckem, nebo silnoproudařem. :D

Pouzdra pojistek, hlavní trafo, držáky pojistek - to všechno mohlo býti ze strany součástek, je tam i příslušným způsobem vrtáno. Místo KT714 jsou tam tryjááky KT728/400, jeden isostat se šesti vývody a aretací, jeden podobný bez aretace. Dva pot. TP680 (drátové). Jeden TC207 1µF/400VDC sedí hned za síťovým isostatem. 8O Tranzistory u tryjáákůch jsou KF508 a KFY34, poblíž MAA741 je osamocený KC237. To WN682 02 snad ani jako "sdělovací trafo" nemohlo fungovat, anžto cívky mají pod 1ohm. Je to prostě celé legrační... Na zkoušku bych to zapnul s náhradou v podobě pevného stabilizátoru.

Abych nezapomněl - rádio Teslaton převzal dne 30.5. 2024 mladý člen elektrokroužku DDM Písek.
judeware

#70 Příspěvek od judeware »

Byla tam špatná dioda v můstku (proto taky mírně bručelo hlavní trafo, které to ovšem vydrží, jak už zaznělo). Dýdžej/školák/silnoproudař :D řešil potíž se zdrojem (asi to podalo pod rozumnou mez) tím, že vyřadil stabilizátor, ale asi se to chovalo stejně blbě.
Na začátku jsem odstranil "prodrátkování", viz foto stavu před zásahem (hrůza celkově), zapnul, na zdroji bylo 9,3V. Po naroubování stabilizátoru to kleslo na 6..7,2V a stabilizátor produkoval tak 4,5V, možná i méně. Po výměně diody (na její vadu jsem přišel později) se objevilo ukázněných 4,99V a jedna ze čtyř indikačních LED (plus pátá svítí trvale) se rozblikala mezi 2 a 3Hz (LEDky jsou živené z výstupů 7493). Generátor pro 7493 tvoří 7400 (ze čtyř log. členůch jsou oproti schématu využité jen dva). Přepájel jsem deset spojů (takovou mizérii jsem snad ještě neviděl, ale vem to nešť)... nic. Než jsem si všiml, že je zúžená část vývodu č.1 odtržená od horní, širší. Na to se příslušným způsobem rozblikaly i ty ostatní (po dalších přepájení pochybných bodů). Stisk tlačítka bez aretace zrychluje frekvenci blikání asi na dvojnásobek. Stisk tlačítka s aretací ruší blikání a LEDky pak blikají podle toho, co doputuje z MAA741, krmeného NF signálem skrze to divnotrafo a drátové potenciometry (nemám vyzkoušeno, ale kdybych měl čas, zkusím bez vstupního trafa připojit nějaký přehrávač na baterky a napájení dodat externím zdrojem ≤ 12V). Když LEDky blikají, netřeba zkoušet provoz s tryjááky.

Schéma od lubos1961 odpovídalo mé desce cca z poloviny. Kolik verzí mohli tvůrci nasekat?
Přílohy
IMG_0165.JPG
Prapůvodní oprava "drátkováním" (stav - hrůza hrůz celkově)
Prapůvodní oprava "drátkováním" (stav - hrůza hrůz celkově)
judeware

#71 Příspěvek od judeware »

Za stejných podmínek nabízím přístroj Radio Shack SSM-50. Též to není má krevní skupina, takže pokud o něj nebude zájem, poletí... :(
Foto viz např. "u kšeftařských cizinců." Nemám k němu zdroj a ani čas se v tom jakkoli vrtat.
judeware

#72 Příspěvek od judeware »

O aparát Radio Shack SSM-50 projevil zájem sinclair...
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“