Bojler Dražice OKCE 125
Moderátor: Moderátoři
Bojler Dražice OKCE 125
Předem upozorňuji, že nejsem instalatér, ale elektrikář.
Zákazník mne kontaktoval, že u jeho nájemníka přestal fungovat elektrický bojler (typ viz předmět). Zjistil jsem, že zareagoval bezpečnostní termostat.
Ten jsem znovu aktivoval a zkontroloval provozní termostat.
Bylo zjištěno, že provozní termostat je vadný (slepený v sepnuté poloze).Z tohoto důvodu zřejmě došlo k aktivaci bezpečnostního termostatu.
Z tohoto hlediska by mi vše bylo jasné, ale nezdá se mi jedna věc a nechci bez ujištění bojler opravovat a uvést jej do provozu.
Již po příchodu bylo viditelné, že ze spodního plastového víka bojleru kape voda.
Po od krytování jsem vylil poměrně větší množství vody.
Příruba je poměrně rezavá, na jejich šroubcích jsou viditelné kapky vody.
Dle zákazníka je toto normální stav kondenzace, (od toho tam prý odtokový otvor v plastovém krytu je) ale mě to normální nepřijde. Bojler je v koupelně, kde je teplota +-2°C stejná jako teplota v místnostech.
Bojler neohříval 3dny.
Chápal bych mírné orosení vlivem kondenzace při ohřevu bojler, ale ne takto.
Jak jsem již zmiňoval, jsem elektrikář a nechci uvést zákazníka a jeho nájemníky do nebezpečné situace.
Hlavne skontroluj, či výhrevné teleso nemá prieraz. Tam to asi najskôr prehrdzavie, do telesa zatečie voda... To nemusí nutne znamenať tvrdý skrat, len zvýšený odber. V starej elektroinštalácií bez prúdového chrániča s pochybným istením to môže viesť k spečeniu kontaktov v termostate.
Skontroluj aj uzemnenie a pretlakový ventil.
Kondenzát, či netesnosti nerieš. To je majiteľov problém, keď ho vytopí.
-
petrfilipi
Setkal jsem se s tím později ve starých domech vícekrát.
V létě stačí aby se vzduch zvenčí v domě ochladil - stoupne vlhkost. Na všem studeném se pak voda srazí.
- pocitujlasku
Ja som 200l bojler mal asi pol roka v miestnosti, kde sa nekurilo, vlhkost vysoka, ale nikdy som nemal na spodku bojlera vodu, max. trochu skondenzovanej, ale to bolo skor vlhke.