Nabíječka bateríí Einhell BT-BC-22

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Nabíječka bateríí Einhell BT-BC-22

#1 Příspěvek od Celeron »

Kámoš mi přinesl na opravu tuhle nabíječku. Zvenčí to vypadá na fabriku ale ten vnitřek, to by bastlič snad udělal líp. :roll: Skoro mě to připadá, že to je fakt bastl.
Všiměte si třeba celokovový škatule a síťová šňůra má jen dvoukolík. Symbol dvojtý izolace nikde. Přívody ke klepetům velejemným drátkem možná průřez 1mm² na 22A. No a jestli to trafo má 24V x 22A = 528 AV, to bych se při sloupku 3 x 6 cm taky strašně divil.
Nemáte k tomu prosím někdo schema?
Přílohy
IMG_20240712_212944.jpg
IMG_20240712_212944.jpg
IMG_20240712_213019.jpg
IMG_20240712_213019.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Je to opravdu strašný.
Na to snad ani schéma nepotřebuješ. Mrkni na tyristor, jestli je OK, a na impulzy na G. Destička zapalování vypadá také primitivně, bude to nejspíš zapojení s dvěma tranzistory(dvoubázová dioda, respektive UJT). Ale to jen tipuju.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
samponek

#3 Příspěvek od samponek »

Podle sloupku má trafo 320VA a je jednopulzní na 12x22= 260VA, to se mi zdá být v pořádku. :roll:
lesana87

#4 Příspěvek od lesana87 »

Stejnou prasečinu, ale v jiné krabici s jiným "výrobcem", přinesl v práci vedoucí, jestli mu na ni kouknu, že nenabíjí. Byla proseknutá jedna dioda v můstku a přepálená pojistka. Když to vevnitř viděl, řekl, že si radši koupí jinou.
patrikvarga

#5 Příspěvek od patrikvarga »

Niečo podobné.
Přílohy
2a.jpg
2a.jpg
1a.png
1a.png
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Vypadá to Patriku, že ses trefil. Pod zenerkou je úplně hnědej plošák.
Jinak funkce je značně podivná. Pokud se oba kolíbkáče na čelním panelu zhoupnou doprava, je na kleštích napřímo připojenej výstup grécu, tedy omezený jen odporem ampérmetru. Ten je asi elektromagnetickej, je v něm vidět asi 3 závity lakovanýho trafodrátu průměru cca 2 mm.
Přepnutím kolíbkáče rychle/pomalu na pomalu se zařadí do série za ampérmetr odpor 300R. Až teprve přepnutí kolíbkáče ručně/automat by to měl řídit triak. Neřídí, bouchlej není, zapalovací impulzy na něm nejsou.
Zatím jsem ohmetrem nic zčoudlýho nenašel. Akorát je mi záhadou, proč na gréc kostce, na který není nic připojený je mezi - a + tenhle nesmysl. Načatej gréc? Ale analogovým ohmetrem jsou všechny diody odporem stejný. DC nula je na té spodní špičce, 2 ms/dílek.
On tam je ještě jeden nesmysl. Nezapojenej sekundár má na obou vrškách sinusovky limitaci, prostě 2ms uříznutej vršek sinusovky. To mě z tý elektroniky už jebe a nebo to do sítě tlačí můj solár od kterýho je asi 10 metrů drátu přes dva jističe? Ta limitace je i trochu vidět na fotce průběhu za grécem. Osciloskopem to není, z RC generu ukazuje sinusovku jak "vymalovanou".
Přílohy
IMG_20240713_102439.jpg
IMG_20240713_102439.jpg
Naposledy upravil(a) Celeron dne 13 črc 2024, 10:57, celkem upraveno 1 x.
Jirka

PCmaniac99

#7 Příspěvek od PCmaniac99 »

Mám doma něco podobného a je to opravdu takto vyrobené. Já mám verzi bez tyristoru a nemám klasickej můstek ale 4 diody na chladičích.
dred

#8 Příspěvek od dred »

..jú hele kukuk .. a nehľadáte tam náhodou niečo čo tam nie je ??
Nie je náhodou ten obvod s TY len ochrana proti prepólovaniu akumulátora a zároveň "strážca" max. napätia ??
masar

#9 Příspěvek od masar »

Ještě jeden podobný obrázek "do sbírky"
Obrázek
:wink:
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Masar, to je Tvůj výzkum? Vidím popis na desce BT-BC 10. To, co tu mám, je BT-BC 22. Jde mi o to, jakej je v té desítce cihlák odpor 40W. PatrikVarga dal schema, kde je 0,39R. V ty mý je asi 0,1R ale protože je odpor vypálený a popraskaný, není to moc přesvědčivě k přečtení.
Jirka

samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Když je vypálený a popraskaný, dá se to změřit z jedné strany na druhou, nebo jenom z jedné strany a ten zbytek odhadnout podle délky spirálky a pod proudem.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Nvm jak tento typ ale spousta nabíječek bez připojeného aku (napětí min 8V) se vůbec neprobudí a tudíž na výstupu bez aku nic nenaměříš. Jinak tyto moduly buzení tyristoru jsem opravoval mockrát. Vždycky byly ko oba trandy i dioda. Jak se to stalo nevím. Trimrem nastavíš napětí 14,5V při kterém přestává budit tyristor.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 13 črc 2024, 12:51, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
masar

#13 Příspěvek od masar »

Nikoliv, jen pro dokreslení, že toto zapojení je použito v několika klonech Einhell, Alpine a kdoví kde ještě.
Když navštívíš stránky Einhell s náhradními díly pro tvůj model, ukáže ti fotku:
Z ní snadno přečteš hodnotu rezistoru. Do jaké míry je ovšem ta fotka "ilustrativní", nevím.
Přílohy
resistor.png
resistor.png
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Odpor 0,1R/50W dnes dorazil, mechanická úprava na žebrovanej odpor hotová a zapojíno.
Jenže jak psal mi-ro, na řídící destičce oba trandy a zenerka v čoudu.
Ovšem vypuká problém, na desce jsou tranzistory S8050. Podle datašítu je to u výrobce Winsing PNP trand, podle Fairchildu NPN.
A je tam ještě jedna dost podstatná věc, když porovnám schema a plošák a fotku desky, tak je na obou tranzistorech prohozenej kolektor a emitor.
Tak nevím, jestli je to schema špatně, PRCák zapouzdřil opačně NPN tranzistory, nebo v tom jsou PNP tranzistory.:roll: Ze starejch trandů nic nepoznám, nezůstal ani jeden přechod.
Pěknej bordel.
Jirka

masar

#15 Příspěvek od masar »

Celeron píše:...Tak nevím, jestli je to schema špatně, PRCák zapouzdřil opačně NPN tranzistory, nebo v tom jsou PNP tranzistory.:roll:...
Zůstaň nohama na zemi.
Schema je dobře a tranzistory jsou NPN.
Pokud si vzpomínám, o nesrovnalostech S8050 byly už napsány eseje i na tomto fóru. I o těch přehozených vývodech.
Vždyť jsi doma, doma za chalupou -
slyšíš? V stáji koně dupou...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“