Odvlhčovač vzduchu ochladí?
Moderátor: Moderátoři
Odvlhčovač vzduchu ochladí?
Předpokládám, že ochlazuje procházející vzduch pod rosný bod. Ochlazuje tím i vzduch v místnosti?
EDIT: chci suterén ohřívat. Hledám i přirozenou cestu tj. využití komínového efektu na shodišti do 2. patra a nasávání teplého vzduchu.
Je možné, že je suterén podmáčený. Přilehlá zahrada je vyvýšená. Mezi ní a domem je průluka bez odvodu dešťové vody.
- Artaban001
Vzduch je po nasátí ochlazen peltiérovým článkem, nebo chladícím okruhem z kompresorem, kdy se z něj vysráží voda, ale poté ten samý vzduch ochlazuje kondenzátor kompresorového systému, nebo horkou stranu Peltiérového článku, a v podstatě i ventilátor odvlhčovače.
Peltiér víc "topí", než chladí, takže tam je ten rozdíl ještě vyšší.
Kompresorový okruh je o něco účinnější, ale i u něj převažuje tepelný výstup - ztrátová teplo kompresoru.
By mně zajímalo, jak to tam bude vypadat v zejmě. Jde to nějak vylepšit? Druhá strana domu a schodiště je na východ, takže je na slunku alespoň o 5 st.C teplejší.
Mobilní klimatizace
Nižší náklady na pořízení, ale obvykle ne moc tichý provoz a v některých místnostech problém s odvodem odpadního tepla. Ne každá mobilní klimatizace umí i topit tj. pokud chcete mít kromě režimu chlazení a odvlhčování i režim ohřevu pak si pohlídejte zda to ta či ona mobilní klimatizace, kterou budete vybírat, bude umět. K mobilní klimatizaci se dodává hadice pro odvod odpadního vzduchu, který je potřeba vyvést ven nejlépe napojit např. na větrací otvory v příslušné místnosti (pokud jsou k dispozici). Mobilní klimatizace uchovávají kondenzovanou vodu z odvlhčení v sobě a je potřeba ji pravidelně odpouštět což se dělá obvykle manuálně.
Pevná klimatizace
Vyšší náklady na pořízení, ale tichý a komfortní provoz. Splitové jednotky pevně namontované v místnostech + venkovní jednotka (pozn. je potřeba vhodné místo vně objektu pro umístění venkovní jednotky). Pevná klimatizace má instalován odvod kondenzátu do kanalizace, takže není nutné se starat manuálně o odpouštění kondenzátu z odvlhčování.
Klimatizace musí být kompresorovej split, jinak to je vyhazování peněz do luftu při nákupu a hlavně potom za provozu.
Mobilní klimatizace má jedinný smysluplný použití jako nouzovej odvlhčovák. Prostě se neosadí ta hadice a nechá se ať fouká horkej vzduch do místnosti.
Žádný topení v sobě nepotřebuje, kompresor vyrobí víc tepla než chladu, minimálně o spotřebu kompresoru.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale lepsie by bolo, keby ta rura do okna bola koaxialna a nasavala by vzduch zvonku. To by ale musel mat system vyssi vykon.
kulikus píše:řeším vlhkost v jednom prázdném suterénním bytě.
Vlhkost jsem řešil u novostavby odvlhčovačem.Anhydritová podlaha,čerstvé ytongy,to vše obsahovalo spoustu vlhkosti.Měl jsem 80% vlhkost,z nejhoršího pomohl kompresorový odvlhčovač,dokonale stavba vyschla až za 2 roky.To se projevilo na topení,spotřeba klesla o 60%
A kolik instalací má "chladnou chodbu" ?
Nejhorší na tom je to provedení průchodu hadice ven z okna. Ty všeljaký nouzový lišty do přivřenýho okna, to je opravdu dílo, návrat teplýho venkovního zaručen.
Jo, ta mobilka by fungovala, pokud by měl kondenzátor samostatnej okruh směrem ven, jenže to by musel být další větrák. Ještě jsem neviděl, že by někdo takovou dělal. Takhle jsou dělaný monobloky, který se vsazujou třeba nad dveře obchůdků v jižních krajinách. Do bytu to není kam dát.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Psal jsem to tu už stokrát, jakákoliv mobilní klimatizace je zcela na dvě věci.
Na základě vlastní zkušenosti nesouhlasím. Mám doma mobilní klimatizaci ETA a funguje dobře. Akorát je hlučná, ale jinak bez problému.
Celeron píše:Nejhorší na tom je to provedení průchodu hadice ven z okna. Ty všeljaký nouzový lišty do přivřenýho okna, to je opravdu dílo, návrat teplýho venkovního zaručen.
Opět z vlastní zkušenosti nesouhlasím. Funguje to dobře. Samozřejmě, že to není dokonale tepelně izolované, ale naprosto v pohodě to stačí. Venku třeba 35C i více a doma 25C bez problému, ale já mám hodně malý byt 2+kk 39m2. Pro větší byt bych určitě doporučil spíš pevnou klimatizaci tj. splitové jednotky v místnostech a venkovní jednotka.
Celeron píše:To snad nemyslíš vážně, že se část horkýho vzduchu z kondenzátoru zase vede zpět do výparníku. Veškerej horkej vzduch z kondenzátoru jde chobotem ven, jinak by to postrádalo jakejkoliv chladící efekt.
Možná méně machrovat a lépe chápat text. Rnbw nepsal nic o tom, že by se vzduch z kondenzátoru vracel do výparníku. Napsal, že ven jde jen ta část (nasátého) vzduchu, která slouží k chlazení kondenzátoru, druhá část (nasátého) vzduchu se ochlazená výparníkem vrací do místnosti.
Je to normální tepelné čerpadlo, takže pokud platí, že teplo vyfouknuté hadicí ven je větší, než teplo dodané do místnosti přisátým vzduchem a elektrikou, tak chladí.
V serverovni/kotolni/sklade bolo tych dier viac, takze sa do miestnosti vracal cez dalsie diery vzduch priamo zvonku a aj tak to fungovalo.
Jeden typ bol DeLonghi, do ktoreho sa dala dat bandaska s vodou, ktora sa pouzivala na ucinnejsie chladenie kondenzatora. Do toho tiekol aj kondenzat, takze sa nikdy nemusel vylievat.