Šicí stroj

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kejki

#316 Příspěvek od kejki »

Na bazoši je v nabídce SINGER 744, zajímavostí je možnost po výměně stehové desky a nasazení krytu chapače šít jednonitným řetízkovým stehem (rovně). Steh se bez zajištění snadno párá, takže lze použít třeba na stehování při zkouškách. Díky pružnosti je vhodný pro šití úpletů (píše návod).
Posuvník umožňuje nastavit maximální rychlost.
Byla i verze s volným ramenem - 764.
Stroj má atypické cívky a chapač, ale myslím, že jsem je na aliexpresu už viděl.
Hydrawerk

#317 Příspěvek od Hydrawerk »

Hydrawerk

#318 Příspěvek od Hydrawerk »

Na prodej je zajímavej šicí stroj Lada 605. https://www.sbazar.cz/inzerat/220026140 ... stroj-lada
Zajímalo by mě, kolik se jich vyrobilo a zda jsou na to náhradní díly. (Různejch Veritasů je na světě furt hodně a zná je každej opravář.)
Přílohy
Lada 607.jpg
ILUSTRAČNÍ FOTO JEN TAK PRO INFORMACI.
ILUSTRAČNÍ FOTO JEN TAK PRO INFORMACI.
Lada 605 pic01.jpg
Lada 605 pic01.jpg
EKKAR

#319 Příspěvek od EKKAR »

Lady byly československý, Luczniky pšonský a Veritasky dederónský. Dobou výroby by to všecko spadalo do stejnýho pytle polovina "sedmdesátek" až "osmdesátky", přičemž Lady se přestaly vyrábět nejdřív - a tuzemskou spotřebu řešil právě dovoz Luczniků a Veritasek. Moje máti si v půlce "osmdesátek" koupila dokonce rumunskej kufrovej stroj zn. "NICOLETA". Všecky byly na stejným principu Singerova patentu s výkyvným "smekem" přes bubínkovou cívečku s namotanou "spodní nití". Lady se od ostatních lišily tím, že ne všecky podtypy měly "entl" neboli schopnost šít do stran vlnitým stehem, kterým se dá nahradit zaobrubování látek. Veritasky, Luczniky i ty Čaušaškovy Nicolety entlování uměly ve standardu ... Jinak se jednotlivý podtypy lišily kromě vnějšího designu jen tím, jestli byly stolní = kufříkový nebo jestli byly zastavěný do skříně s dvířkama, do který se daly sklopit a zakrejt vrchní deskou - tyhle vestavěný pak měly v tý skříňce připravenej i náhradní "nožní" pohon kyvnou šlapací deskou a (většinou) koženým řemínkem na hlavní řemenici stroje. Přesto spousta lidí si pořád i teď doma drží starou klasickou šlapací "singrofku" respektive nějakej její ekvivalent - minervu, universal a podobně kvůli jejich schopnosti prošít při razantním šlapání i víc vrstev látky nebo překládanou džínovinu (denim), což je vlastně celtovina. Tu hodně elektrickejch šicích strojů vůbec neprošije, protože jim chybí setrvačný rotující hmoty, usnadňující právě na začátku švu ty první průpichy jehlou skrz vícero vrstev látky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kejki

#320 Příspěvek od kejki »

Hele Ekkare, někdy bys opravdu mohl použít google, než něco napíšeš.

Tohle je řada vyráběná po roce 89, díly nejsou a nebudou, protože to byla vlastní konstrukce Lady. zdroj
Edit - chapač a pouzdro je typizovaný
EKKAR

#321 Příspěvek od EKKAR »

Ano, tyhle "Lady" jsou asi takový "Lady", jako PRCácký výrobky signovaný "TESLA". Taky je to snaha dostat na trh novější konstrukce pod tradičnější značkou. Když si přečteš svůj odkaz, to co jsem napsal beze zbytku platí právě pro ty výrobky, který původní fabrika vyprodukovala před moSSkvou (neboli ofiko RVHP) vynuceným ukončením výroby.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ZVUK2000

#322 Příspěvek od ZVUK2000 »

EKKAR píše: bubínkovou cívečku s namotanou "spodní nití"
Technicky se tomu říká "člunek".
EKKAR

#323 Příspěvek od EKKAR »

Vlastním funkční "šlapák", u kterýho je "člunek" zkonstruovanej úplně jinak než je u Singera. Vůbec v něm není vyjímatelný pouzdro cívečky s odpruženou klapkou a samotná cívečka má vypouklý čela, přes který se klouže hrot jehly při samotným šití. Cívku drží v lůžku odklopnej, pérkem na místě drženej prstenec. Osa tý cívky je rovnoběžná s posunem látky při šití, běžný šicí stroje ji mají kolmou. Dostal jsem ho od kámoše po jeho bábině, protože původní intarzovanou desku sežral červotoč. Po náhradě kusem běžnýho lamina a kompletním vymytí a novým namazání stačilo dát jen novej řemínek a s citem poutahovat kuželový ložiska mechanismu - a stroj šije ... Všecky tyhle ložiska mají čtyřhranný "hlavy" šroubovacích částí. K nafocení bych musel na chalupu, ale nikde jinde jsem podobnej mechanismus neviděl.
Nakadah

#324 Příspěvek od Nakadah »

Máš na mysli stroj s kyvným chapačem kde má člunek tvar lodičky s cívkou uvnitř?
kejki

#325 Příspěvek od kejki »

EKKAR píše:Ano, tyhle "Lady" jsou asi takový "Lady", jako PRCácký výrobky signovaný "TESLA". Taky je to snaha dostat na trh novější konstrukce pod tradičnější značkou. Když si přečteš svůj odkaz, to co jsem napsal beze zbytku platí právě pro ty výrobky, který původní fabrika vyprodukovala před moSSkvou (neboli ofiko RVHP) vynuceným ukončením výroby.
Ne, ty čínský jsou až po roce 2000 s plastovým krytem. Tohle je echt odlitek tuzemské výroby. Máš to tam přímo napsaný, řada 600.
Takže mě neodkazuj na ten text a přečti si ho pořádně sám.
kejki

#326 Příspěvek od kejki »

EKKAR píše:Osa tý cívky je rovnoběžná s posunem látky při šití, běžný šicí stroje ji mají kolmou.
Kolik šicích strojů jsi za posledních 30 let viděl? Dneska mají CB chapače osu otáčení cívky ve směru posunu látky, horizontální mají osu otáčení cívky svisle.
EKKAR

#327 Příspěvek od EKKAR »

Nakadah píše:Máš na mysli stroj s kyvným chapačem kde má člunek tvar lodičky s cívkou uvnitř?
Ne, cívečka je podobná Singrově, má podobnej průměr, ale je užší a nemá rovný čela - má je vypouklý jako spojná čočka. Nemám to doma, k nafocení bych musel zajet na chalupu a pohrabat se na půdě, kde mám odložený kromě týhle kuriozity ještě 2 další šlapáky ...

@kejki - naposledy jednu TULU IIIE někdy před dvěma měsícema, věřil bys tomu? Neživí mě to, ale občas se někdo potřebnej vyčištění a namazání najde ...
Hydrawerk

#328 Příspěvek od Hydrawerk »

Tenhle, jo??
https://www.youtube.com/watch?v=0rbBCYq ... yneSchmidt
https://www.youtube.com/watch?v=3F1tfC1 ... yneSchmidt
Je to asi okopírovaný německý Zündapp Elcona...
Jakej jsi z něho měl dojem? Je stejně dobrej, jako Veritas 8014/26? Očekávám minimum plastovejch součástek. Ve Veritasu už je bohužel plastovej držák jehly i plastová ozubená kolečka... Naštěstí to je docela kvalitní plast.
kejki

#329 Příspěvek od kejki »

Kupodivu si nepřivezli celou fabriku, okopírovali jen stroj. Na videu je prý cívkové pouzdro z průmyslové Textimy, originál je trošku jiný. (Výklopka jako dole)

Takže ta pro Ekkara originální konstrukce je běžná a ta jeho běžná s kolmou osou je u Lady 237 a už Lada 238 to měla takhle.

Kufříkové Lady měly v určité chvíli tuhle blbou příklopku taky, opravář tomu říkal Slavík, je to na videu https://youtu.be/wyDMx8__ogc?feature=shared&t=4534 (Měl by to být čas 1:15:34)
EKKAR

#330 Příspěvek od EKKAR »

kejki píše:...
Takže ta pro Ekkara originální konstrukce je běžná a ta jeho běžná s kolmou osou je u Lady 237 a už Lada 238 to měla takhle.
Kufříkové Lady měly v určité chvíli tuhle blbou příklopku taky, opravář tomu říkal Slavík, je to na videu https://youtu.be/wyDMx8__ogc?feature=shared&t=4534 (Měl by to být čas 1:15:34)
To co vlastní EKKAR nemá s tímhle kromě "příklopky" nic společnýho. To, co vyndá člověk v odkazovaným videu zpoza tý odklopený části je dvojdílná sestava pouzdra (ještě navíc smontovanýho z asi 5 součástek - ale běžně dál nerozebíranýho) a vnitřní cívky s "spodní" nití. A ta cívečka má rovný plochý čela kolmý na rotační osu tý cívečky.

To co mám na chaloupce já, úplně postrádá to výměnný pouzdro ("člunek"), dovnitř do mechanismu na osičku za příklopku se strká jenom samotná cívečka se "spodní" nití a ta cívečka má obě čela vypouklý ven ve směru svý osy tak, že u středu je ta cívečka zhruba o 1,5mm širší, než na svým obvodu. A mašina je stará minimálně 100 (a dost možná ještě víc) let, je to šlapák klasickýho "stolečkovýho" designu s litinovýma bočníma "nohama" s viditelným tělem nalakovaným černým "klavírním" lakem a se zlatýma ozdobama udělanýma historickýma obtiskama. Jak jsem napsal, stroj jsem dostal někdy začátkem 90.let od kolegy po jeho bábince, zatuhlej na sračku a plnej starýho prachu a s deskou kompletně sežranou červotočem. Veškerý dřevěný díly musely do ohně, protože se doslova hejbaly červama. Zbytek kupodivu po náhradě desky a šuplíku vrátilo "do hry" wédéčko a pečlivě nakapanej motorovej olej do auta ...
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“