Ach jo, všecko jde tak nějak do haj zlu.
Hobby Švagerka konec prodejny
Moderátor: Moderátoři
Hobby Švagerka konec prodejny
Ach jo, všecko jde tak nějak do haj zlu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A to mám na mysli všechny napříč, tzn. od těch, co souvisejí s majitelem (zaměstnanci, případní spolupracovníci či následníci), až po zákazníky.
Edit: až následně si čtu odůvodnění a koukám, že jsem se trefil naprosto přesně...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Svoje děti nemám a nikdy už mít nebudu.
Cizích jsem pár k elektronice dotáhnul. Nepočítal jsem to. Pět, možná deset. Snažím se podporovat vedoucí kroužků.
Nevlastního synka (42) jsem přivedl k audiotechnice.
Před pár dny děkovný telefonát od synovce (25), který se prý díky pár předaným dovednostem a inspiraci uchytil i v zaměstnání (elektronika pro elektronové mikroskopy).
Kvůli několika věčně frflajícím solitérům, zaseklým v minulosti, nikdo ztrátové kamenné obchody dotovat nemůže. Obchody se součástmi se dávno přenesly na internet. A ty exkluzivní kusy (třeba pro audio, zdroje a podobně) se běžně obchodují v daných komunitách, levněji než ve kterémkoli obchodě.
- pocitujlasku
u nas sa este ako-tak drzi jedna predajna, ale suciastky riesi uz minoritne. hlavny prijem ma montaz satelitov, potom nejaky bezny servis - vymena konektorov, bezne opravy na dps... a popri tom predavaju suciastky
- martinkopp
forbidden píše:Svět se mění. Mě už klasický obchody nechybí, vejdu tam spíš ze zvědavosti, když jsem náhodou kolem. Doma mám zásoby všeho základního potřebnýho. A když je nouze, za den, dva mám doma zásilku z e-shopu. Nebo se snad někdo posere, že mu nějakej krám nespravím obratem?
Je to přesně tak. V dnešní době, kdy za průměrnou měsíční mzdu koupíš např. řádově miliony odporů a si každý udělá u běžně používaných součástek zásobu celé řady a průběžně ji doplnuje při příležitostných objednávkách. No a nějaké speciality v těch prodejnách stejně nikdy neměli protože by je dosmrti neprodali, takže se musely objednávat z eshopu vždy.
Prostě už to není jak za komunistů kdy bylo dostupných 20druhů tranzistorů a šmytec. Dnes kdy je třeba jen blbého hradla 7400 stovky variant, pouzder apod. Konstruktér si vybere nevhodnější pro svůj návrh a ne že přizpůsobuje návrh tomu co sežene na krámě. A místní obchodník nemůže mít skladem ty statisíce typů sočástek jako běžný distributor. A když už něco objednávám a nestojí to majlant, vemu vždy pár kousků navíc pro nějaké budoucí použití.
Ono hodně záleží čím se převážně zabýváš, já osobně jsem cíleně nakoupil odpory v řadě E12 jak smt tak i tht, keramické kondíky v řadě 1-2-5 do 100u, elektrolyty podobně do 2200u, i když tam to trochu komplikuje voltáž vs velikost, bežné tranzistory a mosfety, zenerky všeh hodnot do cca 30V, cca 5 druhů diod pro běžné použití, ledky smd i tht od každé barvy něco + ty adresovatelné kde si nastavím barvu jakou chci, konektory xh a a ty sroubovací 2edg od dvou do cca 10 pinů, nějaké běžné mcu a logické obvody co stojí pětikačku, dc/dc moduly, stabilizátory, optočleny, obvyklé vypínače, tactile tlačítka apod. Prostě to co běžně používám.
Něco to stálo, ale řekl bych že jen za poštovné bych dal daleko víc, pokud bych na každou blbost musel součástky objednávat zvlášt.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Prostě pokud to není vyloženě specialita, beru víc kusů. Odpory, kondíky, většinou desítky až stovky. Průběžně doplňuju.
Doby, kdy jsem došel do Tesly s papírkem se seznamem součástek na nějakou konstrukci z knížky, nebo Rádia a odcházel se třetinou, když jsem měl štěstí, jsou fuč.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
A to, ze mladi nebastli - casto i bastli, ale uplne jiny veci. Dneska tezko nekoho nadchnes pro stavbu treba superreakcniho prijace, nebo svetelnyho hada.
Dneska si vsechno poresi nejakym STM32, ESP apod, nakoupi na "Aliku" a je to....
Jedine snad veci s elekronkama, to jakztakz tahne.
Něž jsem vyrobil zařízení k obrazu svému, tak syn měl hotovo z dílů koupených v ochodě. Záhy na to jsem zanechal bastlení i já.
Poenta: Mám asi 1500 druhů různých součástí (min. po 10ks) a přemýšlím do
kterého SD to dovezu.
P.S. Jooo to byla jiná doba.