Spojka na Fiat

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
scorpions-cz

#16 Příspěvek od scorpions-cz »

Taky si myslím, že to bude na hydraulice, ale ještě mě napadlo, že by mohla bejt ojetá ta vidlička, co ovládá ložisko.
protože ten problém byl asi už před výměnou lamely. Spojka vypínala až úplně u podlahy.
rezis

#17 Příspěvek od rezis »

Tam mezi tím je právě to ložisko, tam se moc nemá co ojet. A že by se to ohlo...
Internet - metla lidstva
scorpions-cz

#18 Příspěvek od scorpions-cz »

No pracovní válec ovládá páku spojky a ta ovládá vidličku, která tlačí na ložisko. Teda aspoň tak si to myslím
Sandal

#19 Příspěvek od Sandal »

scorpions-cz píše: ...ale ještě mě napadlo, že by mohla bejt ojetá ta vidlička, co ovládá ložisko.

Nebo prasklá? https://dieselpower.cz/forum/viewtopic.php?t=175359
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Maxipes_

#20 Příspěvek od Maxipes_ »

Pro pana Ekkara:

se Škodovkama s motorem vzadu jsme najezdili vyšší stovky tisíc km, ale co si pamatuji od útlého mládí, tak nikdy nebyl problém s hydraulickým ovládáním spojky. Horší bylo ovládání plynu, ta ocelová struna většinou praskla v ten nejnevhodnější okamžik.

P. S. v době, kdy těchto aut byla na silnicích většina, se dalo pohodlně dojet s nevypínající spojkou kamkoli, když za volantem nesedělo kopyto. Dnes by se po ucpaných silnicích bez funkční spojky moc dobře nejelo (startér by nebyl rád).
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Jezdil jsem s asi 10 různýma kusama škodovek s motorem vzadu a s hydraulickou spojkou. Lanovod plynu praskal proto, že ho netvořilo dražší lanko, ale laciná (a bohužel kalená) struna. Tu bylo nutný k jejímu upevnění jak u pedálu, tak u karbce ohnout kleštěma - a to kalenej materiál nemá rád. Další problém přinášel suchej bowdenovej obal - v něm tření způsobovalo nadměrnej odpor. Stačilo ten bowden preventivně prolít převodovým olejem, v nouzi stačil i Konkor ve spreji a místo zahejbání struny na koncích použít šroubovací svorky, třeba "střívka" z elektrikářský svorkovnice "čokolády" - a vydrželo to věčně - a podle zákona schválnosti možná taky i proto, že jsem v tašce vercajku a ND vozil i stočenou fungl novou náhradní strunu k plynu. Naopak shrnutou gumičku na pístku pracovního válce spojky a tím i zablokovanou spojku ve vypnutým stavu jsem zažil snad 10x - a s volně lítajícím pedálem a trvale vypnutou spojkou se dá jezdit leda z kopce dolů. Posledních několik let jsem vozil novej (resp. repasovanej) spojkovej váleček a dvoudeckovou flaštičku brzdovky na doplnění v kufru, dokázal jsem ho na silnici vyměnit ze zoufalství i potmě ve 2 ráno ... Vina byla evidentně v nějaký blbý gumě těch pístkovejch těsnění, protože když jsem je pak koupil jinde, najednou se trhat a zasekávat přestaly.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

V normalnych autach ta hydraulika aj lanko funguje kludne 20-30 rokov bez zasahu.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“