Tester rotorů

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Tester rotorů

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar všem.
Abych nemusel otravovat místního opraváře motorů s žádosti o přeměření rotorů, vyrobil bych si svůj malý tester. Inspirací mi je příspěvek na elektrice.cz a i u opraváře motorů jsem podobný přípravek viděl.
Sehnal jsem trafa z mrtvých UPSek, jedno jsem zbavil mědi a myslím, že bych výřezy nechal u kamaráda udělat na frézce kotoučovou pilkou. Myslím že to bude leoší, než trafo násilím rozebrat a plechy stříhat. Nikdy to nesložím tak, abych měl stříhanou hranu rovnou.
Jak moc bude vadit, když by v místě řezu zůstaly plechy spojené? Nevím totiž, jak půjde uříznuté konce plechů zabrousit tak, aby se nedotýkaly.

Trafo má sloupek 50*35mm, výkon tedy cca 300W. Závitů/1V by tedy bylo cca 3,5. Na 24V by to tedy bylo cca 82 závitů. Myslím, že bych tam mohl nadělat i odbočky po cca 6V, abych nemusel trápit vinutí/trafo plným napětím.

Co vy na to? Má to smysl?

PF
Přílohy
Trafo.jpg
Trafo.jpg
vrky

#2 Příspěvek od vrky »

Sakra tohle mě nenapadlo. Řešíme v práci opravu ještěrky Still. Už jsem to psal i tady na bastlírně. Odešel rotor generátoru 127V 160A 19kW. Nový rotor nedává žádné napětí. Myslím si že je blbě komutace. A já koumám jak to vyzkoušet.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Já sám bych k výrobě takového přípravku použil trafo z mikrovlnky. Má všechny E-plechy pěkně pohromadě na jedné straně, a jsou k sobě svařené.

Ty závity na Volt platí pro uzavřený magnetický obvod, když bude otevřený, bude indukčnost menší a poteče větší proud.
Nebál bych se pro začátek použít vinutí původně určené na 230V a napájet ho pouze malým napětím (6, 12 nebo 24 V).

Já bych se otřepů, které by mohly zkratovat jednotlivé plechy tolik nebál.
1) Když bude dostatečně ostrá pilka a dostatečně tuhá frézka, možná žádný nevzniknou.
2) Myslím, že nebude problém zabrousit to (nebo zapilovat pomocí nového ostrého pilníku s jemnými zuby).
3) Ty jednotlivé zkraty na hranách plechů nemusejí být problém. Trafo z mikrovlnky je svařované a taky nějak funguje.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Pamatuju si, že už na učilišti se používal tenhle magnet, nebo univerzální zkoušečka prufrex, která uměla rotor i stator testovat na záviťáky.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“