Hallův snímač
Moderátor: Moderátoři
Hallův snímač
Pracovní napětí: DC 5 - 15V
Průtok kapaliny: 1 - 25L/min
Maximální proud: 15mA (DC 5V)
Výstup: 5V TTL
Charakteristika pulzů: 198 Hz (Q – 30 l/min), 99 Hz (Q – 15 l/min), 33 Hz (Q – 5 l/min); F = 6,6 * Q
Vodiče: červená VCC, žlutá OUT, černá GND
Při průtoku vody vznikají na výstupu pulzy. Střídá se vysoká hodnota a nízká hodnota. Když se průtok vody zastaví, pulzy ustanou. Můj problém je v tom, že při zastavení průtoku vody je náhodně na výstupu buď vysoká hodnota, nebo nízká hodnota. Záleží, jak se v daném okamžiku vnitřní vrtulka zastaví a buď sepne čidlo, nebo rozepne.
Potřeboval bych nějaký jednoduchý modul ( nechci to řešit za pomocí Arduina) , připojitelný na tento průtokoměr (nejlépe již hotový - např. Aliexpress), který by měl tuto funkci:
Pokud by voda protékala, byla by na výstupu přidaného modulu vysoká hodnota (1)
Pokud by voda neprotékala, byla by na výstupu přidaného modulu nízká hodnota (0)
Všem předem děkuji za radu či nasměrování.[/b]
Tak asi vyřešeno. Dostalo se mi této rady: Zvenku vhodně umístit malý magnet, který zastaví vrtulku pokaždé vždy ve správné poloze.
Vyzkoušel jsem radu s magnetem a zdá se, že to tak bude fungovat. Pokládám to za nejjednodušší řešení. Zkoušeno zatím jen na "stole". Musí se použít velmi slabý magnet a dát jej do patřičné polohy. Silnější magnet už zastavoval vrtulku. Použití mám jen na kontrolu průtoku vody, Ne na měření.
Asi se mi nejvíc líbil příspěvek od " Hill" s nápadem toci_netoci_indikace. Myslím, že by toto řešení zafungovalo. Všem děkuji za pomoc.
Šampi - byls rychlejší, ale bez potřebnejch podrobností tazatel jen těžko pochopí, jak by to měl realizovat.
A kutilmile - nelituju tě
Dokud se nabíjí a vybíjí vazební kondík na vstupu, je výstup sepnutý. Je to jeden z principů, který se používal v kazeťákách na kontrolu navíjecího trnu, jestli navíjí, aby se nezacuchal pásek. Lidi rychle zapomínají...
Funguje to i na 5 V, když se upraví hodnoty odporů.
A podle toho, co to má spínat na výstupu, použiješ jinou vazbu, ten optotriak i s tranzistorem, který ho budí, nejsou povinné.
Šampi hlavně nenapsal tolik hovadin. Chudák tazatel.EKKAR píše:...důležitý je, aby se ten MKO sám překlopil nazpátek do výchozího stavu dřív, než od snímače přijde další spouštěcí hrana. To znamená, že časová konstanta MKO musí bejt kratší, než je nejkratší perioda impulsů ze snímače = při nejvyšším indikovaným průtoku se nesmí stát, aby spouštěcí impuls pro MKO přišel z čidla dřív, než se MKO překlopí sám zpátky do stabilního stavu. Potom i když se na výstupu čidla objeví trvale jedna úroveň, dál projde jen tolik impulsů, kolik bude vybranýho typu hran.
Šampi - byls rychlejší, ale bez potřebnejch podrobností tazatel jen těžko pochopí, jak by to měl realizovat.
Tady https://pihrt.com/elektronika/393-ne555 ... ce-prutoku už to někdo řešil s tím NE555.
Moje předchozí rady vcházejí z toho, že si koupil (relativně) přesnej kalibrovanej průtokoměr a kromě indikace stavu "teče/neteče" bude chtít i měřit ten průtok - a na to ty impulsy potřebuje zachovat.
A kdo tady tvrdí, že ty impulzy nevyužívá pro měření v jiném "modulu"? Tazatel se ptal na "modul" indikace. Tak proč mu vnucuješ něco, co nechce.EKKAR píše:...Moje předchozí rady vcházejí z toho, že si koupil (relativně) přesnej kalibrovanej průtokoměr a kromě indikace stavu "teče/neteče" bude chtít i měřit ten průtok - a na to ty impulsy potřebuje zachovat.
Jestli jsem dobře rozuměl zadání, jde jen o kontrolu, jestli v trubce nějaký průtok je, nebo není.
Na to skutečně stačí pouhé 4 tranzistory (i když i těch 24 tranzistorů, které obsahuje obvod 555, občas ještě vezmu na milost) a trochu bižuterie okolo. Ale cpát tam procesor, který jich obsahuje tisíce jen kvůli tak triviální záležitosti?
Dokud se mění napětí na vstupu, nabíjí se C2, toto napětí udržuje tranzistor T3 otevřený a D2 svítí.
Snímač přestane dávat impulsy: bez ohledu na to, jestli má na výstupu log0 nebo log1, přestane se nabíjet C2 a pomalu se vybíjí přes R5 a P1, kterým lze nastavit, jak dlouho musí být průtokoměr bez pohybu, než sepne T4 a rozsvítí D3. První změnou stavu na vstupu se C2 opět nabije tak, že D3 zhasne a D2 se rozsvítí.
- martinkopp
Hille, s tím zapomínáním to není až tak žhavé. Já jsem kazeťák používal, ale když jsem začal vážněji z elektronikou, tak už neexistoval. Můj otec se dostal ke kazeťáku přes tuzex, ale už byl starší a navíc nedělal elektroniku. Moje babička se v životě nedozvěděla co to je. Mým dětem jsem předvedl gramec, ale kazeťák jim už můžu ukázat pouze na historickém obrázku.Hill píše:Dokud se nabíjí a vybíjí vazební kondík na vstupu, je výstup sepnutý. Je to jeden z principů, který se používal v kazeťákách na kontrolu navíjecího trnu, jestli navíjí, aby se nezacuchal pásek. Lidi rychle zapomínají..