Chybné zobrazení teploty na budíku

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TAKJAN

Chybné zobrazení teploty na budíku

#1 Příspěvek od TAKJAN »

Může NTC nějak "zamrznout"? (Za celou praxi jsem ale takovou závadu neviděl, buď teploměr reálně ukazuje, nebo nahlásí chybu.) V budíku Technoline WT529 se pokazil buď snímač, asi NTC, nebo převodník měření vnitřní teploty. Zobrazuje kolem 26stC a s většími změnami teploty se mění jen o desetiny stC. Reset nepomůže. Kouknul jsem dovnitř, ale žádné čidlo jsem na DPS nenašel, asi je na druhé straně, kterou zatím nechci vrtat kvůli displeji. Je to škoda, tváří se jako germany a jinak docela dobrý.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

A co reference? Každej takovej měřák má nějakej referenční bod - není vada v něm?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, tohle najít bude těžký, vůbec to indetifikovat.
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

NTC s může pokazit, setkal jsem se s tím několikrát. A vždy se jednalo o dva případy poškození.
1) mrazem - pokud na senzoru opakovaně zamrzala voda došlo (jak už to bývá, mezi nožkami) k mikrotrhlině a navlhnutí senzoru (postačí natočit senzor, aby měl nohy dolů)
2) zářením - poškození struktury teplotně citlivého materiálu
samec

#5 Příspěvek od samec »

To bude tým, že to je budík. To keby to bol teplomer, tak by bolo divné, keby ukazoval čas. :pako:
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Měl jsem na stole pár modelářských procesorových nabíječek, ve kterých NTC hlídá vnitřní teplotu a podle toho omezuje nabíjecí proud.
NTC byl vždy SMD a závada vždy stejná, při sebemenším dotyku se středová část mezi pokovenýmy vývody rozsypala na prach. Voda se do toho nedostane, mráz taky né, maximálně vysoká teplota do cca 80℃.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

samec děkuji za vysvětlení..
Jenže tento je hýčkán v ložnici. Stejně s tím nelze asi nic dělat, SMD všude a bezolovo taky.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Nemá to součástkovej potisk na plošáku? Ten termistor bude značenej jinak než 1206 odpory. Já ho taky tak hledel.
Jirka

TAKJAN

#9 Příspěvek od TAKJAN »

Dík. Zkusím ještě jednou hledat, ale i když ho najdu tak co? Stejně ho nevyměním. To hlavní tj čas a venkovní teplota na stropě funguje, vnitřní odhadnu :D Má to fičuru budit dřív v mrazu, ale jako budík jsem to nikdy nepoužil.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

No já jsem místo něj dal trimr, pokus/omyl zkoušel při nabíjení jak to omezuje a pak tam prsknul odpor, protože hodnota termistoru byla mimo nabídku všech, co mají podobný věci. A majitele jsem upozornil, že nemůže nabíjet velkejma proudama. U tebe pak bude v zimě, v létě, furt stejně. :lol:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“