BM270

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Otkundes

#46 Příspěvek od Otkundes »

Rozumím, Celerone. Jsouc možná ještě stále načichlý minulým režimem, taky se mi ty manýry, kolem (ne)zveřejňování technické dokumentace k prodaným výrobkům a snahy o zpoplatňování kde-čeho, v posledních třiceti letech nelíbí. A jak dokládá toto vlákno, též jsem již před třemi lety kolegovi pomohl zasláním dvou verzí schémat napájecího bloku přístroje, a nově se v tomto vlákně na fóru dotazoval, zda pro dalšího člena EB, mám ještě ten výkres ve svém počítači vyhledat… Ale, asi bude rozdíl, pomoci kutilovi, nebo sběrateli, při opravě jeho zařízení a zveřejňováním technického řešení, na kterém může třeba nějaký šikula vydělávat, nebo jinému, oprávněnému majiteli práv, takto kazit jeho podnikatelský záměr...
Keszeg

#47 Příspěvek od Keszeg »

Tady bych k tomu přistupoval, jako kde není žalobce, není soudce. Následnictví není řešené, pouze obchodní název Tesla je součástí obchodních transkací firem, hodněkrát s pochybnými výrobky. Pokud někdo s manuály obchoduje ve velkém, tak to může být problém, žalovat amatéra za to, že chce svoje železo opravit, se nikomu nevyplatí, a tady ani nevím, kdo by vůbec dělal. Nepřehánějme to, jako jeden nejmenovaný kolega, kterýmu kolegové poslali v dobré víře podklady a on obratem celé stránky zablokoval.... Co potom taková Elektrotanya :-)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Habesan »

Nebo to naopak může znamenat, že ten kdo to skenoval chce zůstat neznámý, aby ho nemohli obtěžovat případní "dědici autorských práv".
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Otkundes

#49 Příspěvek od Otkundes »

Však ano, máte svou pravdu a jistě podle toho též i jednáte, při zveřejňování technických dokumentaci na internetu, včetně EB.
Právě s vědomím možných komplikací s uplatňováním zděděných nebo odkoupených autorských práv, musím být též opatrný. Sice obecně platí, že kde není žalobce, není ani soudce, ale až se ten žalobce po čase ozve a začne vyžadovat náhradu škody, za údajnou újmu na jeho právech, může být již pozdě. A proto, v posledních letech, pokud chci pomoci některému kolegovi na EB s přístupem k dokumentací, řeším to zasláním SZ, s odkazem na stažení patřičného dokumentu z nějaké úschovny, a s upozorněním, že to je pro jeho potřebu opravy zařízení a není vhodné to dále šířit. Jestli bude příjemce toto omezení respektovat, záleží potom již jen na něm...
Oso

#50 Příspěvek od Oso »

Dobrý den všem, podařilo se mi získat jakž takž fungující BM 270, ale mám stejný problém jako kolega Celeron, který založil toto vlákno. Jedná se o "faceliftovanou verzi" (s PL 81...), ke které nemohu sehnat návod ani schéma. Našel jsem pouze schéma původní verze. Moc bych prosil, zda by mi někdo nemohl schéma popř. i návod poslat. Velmi by mi to pomohlo. Moc děkuji...
AdamVarga

#51 Příspěvek od AdamVarga »

Tie stroje sú do velkej miery zhodné, otázka je kde bude problém ? teda aspoň v akej časti obvodov ? Lokalizácia poruchy by nemala byť nemožná. Iba mierne otravná. Ak sa to ukáže byť akýkolvek obvod ktorý je zhodný tak oprava bude jednoduchá. Ak nie, no tak ideme do reverse engineeringu. Pri jednoduchosti jednotlivých blokov by to nemal byť problém.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“