Jak vznikne blesk

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AZK401

#16 Příspěvek od AZK401 »

Potvrzení teorie se ve vědě děje experimentem. V přírodě zatím nikdo experimentálně blesk nevyrobil, takže všechno je pořád jenom teorie. Ty obrovský kovový koule v těch zkušebnách jsou pěkný, i ty experimenty okolo nich - ale že by se někde v mraku schovávaly?
DukeNuke

#17 Příspěvek od DukeNuke »

Vezmi si na sebe silonovou bundu a na něj ji oblíkni taky. Párkrát zuřivě přetři rukáv svůj o jeho. A pak se prstem dotkni jeho tváře. Pokud zhasneš, bude vidět i jiskra.
A k tomu řekni - tohle je výsledek toho, že se třelo pár atomů v našich bundách o sebe. A teď si představ, to strašné množství atomů ve vzduchu.
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

AZK401 píše:Potvrzení teorie se ve vědě děje experimentem. V přírodě zatím nikdo experimentálně blesk nevyrobil, takže všechno je pořád jenom teorie.
Tak to celá astronomie stojí na vodě :-)
nonius

#19 Příspěvek od nonius »

Na vodě nestojí. :)
Stojí na čerstvém vzduchu nebo se pohybuje ve velmi zředěné hmotě.

Experimenty nemusíme dělat uměle, někdy stačí si pohodlně sednout a počkat až se něco stane, celé to zaznamenat a potom to vyhodnotit.
Cust

#20 Příspěvek od Cust »

Blesky jsme vyráběli v plexiskle - tam je krásné to, že ty vypálené cesty zůstanou navždy - na jako ve vzduchu jen na chvíli. 8-)
Dekker

#21 Příspěvek od Dekker »

ransom píše:Dekker: A ten mechanismus jako chceš vysvětlovat prostřednictvím táty - laika desetiletýmu klukovi, když tomu nerozumí polovina elektrotechniků???
Zpoždění mezi zábleskem a zahřměním myslím zná každej.

a to sem to sepsal z toho co jsem si vzpomněl z věcí, které jsem kdysi dávno slyšel nebo někde četl (možná snad dokonce ještě na střední :D)

To kokun: njn moje gramatika šla někam na vandr a ještě se bohužel nevrátila a to sem po ní už vyhlásil pátrání
Odpovědět

Zpět na „Poradna“