Přeladění VKV radia ECHO

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dvoulampovka

Přeladění VKV radia ECHO

#1 Příspěvek od Dvoulampovka »

Dobrý den, má někdo zkušenost a poradí s úpravou tohoto radia na CCIR: z 87 až na 108 MHz ? Děkuji za každou radu.
Tom82

#2 Příspěvek od Tom82 »

Už se to tady řešilo

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=47236

ale jestli s tím nemáš zkušenosti, nepouštěl bych se do toho a šel bych cestou konvertoru
Přílohy
ccir0002_167.pdf
(194.34 KiB) Staženo 189 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tuhle úpravu jsem udělal mockrát a chodilo to dobře, práce na pár minut, citlivost výborná, ale rozsah přeladění byl vždy do 100 MHz, víc ne. Jak je v návodu naznačeno, je potřeba posunout odbočku na oscilátorové cívce a ubrat jeden závit na vazební cívce. Úprava nefunguje u starších typů, jako je Hymnus atd., tam by bylo potřeba předělat ještě cívku v prvním mf filtru, která na vyšších frekvencích oscilátoru dělá nějakou parazitní rezonanci (to je výsledek kolegova výzkumu, já jsem to od něj jen okoukal).
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Tu radost z jednoduchosti úpravy poněkud kazí skutečnost, že přes veškeré snažení jsem se rozsahem přeladění dostal jen malinko nad 100 MHz, případně jsem musel oželet něco na dolním konci pásma, ale do 108 MHz jsem se nenatáhl.
A také tehdy byl kdekoli kmitočtový rozestup v jednom místě dostupných vysílačů nejméně 400 kHz, na to selektivita mezifrekvence stačila. Dnes u nás existuje spousta míst, kde taková selektivita nestačí...

Čitelnější verze toho článku z HaZ6804 je zde.
Jestli ještě rádio může mít zachovalost, tedy i hodnotu, muzejního kousku, nesahal bych do něj, ale použil vnější konvertor s možností přepínání přijímaného subpásma.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“